söndag 26 mars 2023

Kommande böcker i april 2023

Den här månaden kom det återigen många böcker. Och flera av författare som jag läser det mest av. Trots det lyckades jag banta ner listan till femton stycken för att orka göra inlägget på sättet som jag vill ha det. Som vanligt kommer böckerna i förmodad släpp-ordning.

Först ut är en författare som jag läst många böcker av. Fast en bok klarade jag bara av att läsa något kapitel av (Rosario är död) som fick mig att känna mig svimfärdig och så äcklad över vissa människor. Och smärtan som barn måste utstå.

Svalors flykt av Majgull Axelsson

Norstedts

Antal sidor: 414

Utgivningsdatum: 2023-04-12

Psykologen Christel har fått en ny patient. Molly Andersson 16 år. Det är åtminstone vad som står i papperen. Men Molly hävdar att Molly är ett hundnamn och vill hellre bli kallad Zadie Moonbeam. Anledningen till att hon har hamnat hos Christel är att hennes föräldrar, vars våld och missbruk har tvingat henne ut och in i olika fosterhem under hela uppväxten, äntligen är ute ur bilden. Nu kan hon få en egen lägenhet, under förutsättning att hon bedöms vara mogen för det. Och den som ska bedöma det är Christel.

Christel känner ett slags släktskap med Zadie, men tampas samtidigt med egna problem. Hon har diagnosticerats med Parkinsons sjukdom, men vill inte gärna erkänna det ens för sig själv eller sin bästa vän, kusinen Lisbeth, som numera är pensionerad efter ett helt liv som förlossningsläkare. Ett av de barn Lisbeth hjälpt till världen är Zadie Moonbeam. Så en dag får Christel veta att Lisbeth har fått ett anonymt brev. Det är mycket skrämmande.

I sin nya roman Svalors flykt ställer Majgull Axelsson frågor om medmänsklighet, skuld och ansvar, om myndigheters inverkan på våra liv, men också om kroppens förhållande till medvetandet och om rätten att få leva sitt liv och att ta makten över sitt öde.


Största anledningen till att jag tog med den här boken är för att jag nog aldrig läst något från Grönland.

Blomsterdalen av Niviaq Korneliussen

Norstedts

Antal sidor: 285

Utgivningsdatum: 2023-04-14

Kapitlen i Blomsterdalen inleds med en lakonisk notering om vem som dött och hur. Grönland har världens högsta självmordsfrekvens och detta statistiska faktum bildar den såriga ramen i grönländska Niviaq Korneliussens roman som vann Nordiska Rådets litteraturpris 2021.

Den namnlösa huvudpersonen upplevde sitt första självmord när hon bara var tretton år gammal. Själv vill hon begravas mellan de höga bergen i den östgrönländska staden Tasiilaq, där gravstenarna utan namn på kyrkogården i Blomsterdalen är täckta av blå, röda och rosa plastblommor som tyst skriker i den vita snön. Hon har en flickvän som hon älskar, en omtänksam familj, och hon har precis börjat på universitetet i Århus. Världen ligger framför hennes fötter, men ingenting känns rätt och mörkret sluter sig allt tätare runt henne. Blomsterdalen är en djävulskt våldsam, men också gripande och poetisk roman om tillhörighet, kärlek, vänskap och sorg - och om att leva i ett samhälle där ingen pratar om de döda.Här kommer ytterligare en författare vars böcker jag gärna läser.

Smultronhyllan av Birgitta Bergin

Piratförlaget

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2023-04-14 (eller 2023-04-19)

"Så du lämnar ditt liv som firad författare för att torka gamlingar i rumpan?" "Nej, jag lämnar mitt liv som författare som hatar offentligheten och deadlines och kreativitetsångest för att istället arbeta med människor som behöver mig. Om det någon gång innebär att torka någon i rumpan så är det okej för min del."

Agnes är en framgångsrik författare, men livet i rampljuset kväver henne. Hon bestämmer sig för att ta tag i sin gamla dröm om att få vara till nytta och glädje för andra och tar jobb på äldreboendet Smultronhyllan. Det är ett väl fungerande och trevligt ställe, men allt kan bli bättre och Agnes bubblar av idéer om hur man kan göra livet mer meningsfullt för de äldre. Men den nye chefen Malcolm verkar vara fast besluten att sätta käppar i hjulet för Agnes.

Nyfunna arbetskamraten Cleo tycker att det är dags för den nyskilda Agnes att ge sig ut på dejtingmarknaden. Det dröjer inte länge innan Benny dyker upp i hennes liv och allt går väldigt fort. På ett par dagar har Benny flyttat in hos Agnes och tar allt mer kontrollen över hennes liv. Hon kämpar med att bolla relationen med Benny, kampen för de äldres rättigheter och det lågintensiva kriget med Malcolm.


Egentligen borde jag inte läsa böcker om stora vilda djur eftersom jag ibland drömmer mardrömmar om dem. Och nu senast om vargar. Dessutom bor vi i utkanten av ett av vargreviren och det finns bildbevis på en varg som gick utanför tomten.

Vargdräparen av Sara Hagström

Lind & Co

Antal sidor: 300

Utgivningsdatum: 2023-04-17

I Junseletrakten är de allra flesta hjärtligt trötta på den sedan en tid tillbaka riksbekanta vargen som i media till och med fått namnet Junselevargen. Men när Einar Grundström hittas skjuten i huvudet blir vargfrågan återigen en krutdurk i bygden. Misstankarna riktas mot en man som varit engagerad i föreningen Fria rovdjuren och haft en öppen konflikt med Einar om vargens vara eller icke vara. Eftersom Junsele ligger långt ifrån någon centralort leds polisutredningen av ett team av utredare från både Umeå, Sollefteå och Sundsvall. Samarbetet fungerar till en början mycket väl men börjar snart gnissla betänkligt, och samtidigt som utredarna får allt större problem med interna stridigheter blir det uppenbart att utredningen inte är fullt så enkelspårig och lättutredd som de först trott. Gamla oförrätter bubblar upp till ytan och i krocken med nya konflikter ställs människor inför val de aldrig trott att de skulle behöva göra ...


Här kommer något som känns som en intressant relationsroman.

Amy & Lan av Sadie Jones

Sekwa Förlag

Antal sidor: 320

Utgivningsdatum: 2023-04-19

Amy och Lan är bästa vänner. Deras föräldrar har lämnat storstaden för ett, vad de hoppas, idylliskt liv på landet. Tillsammans med en tredje familj lever de på gården Frith Farm. Här lär sig familjerna att odla grönsaker, mjölka getter och slakta kycklingar.

Amy och Lan älskar sin frihet och djuren de får ta hand om, som den föräldralösa kalven Gabriella Christmas som bor i familjens kök och kalkonerna Vita och Virginia. De vuxna är alldeles för upptagna med sitt för att kunna hålla ett öga på Amy, Lan och de andra barnen, och vet inget om hur de brukar klättra på det höga ladugårdstaket, eller om vad som hände med yxan den där gången...

Föräldrarna pratar inte heller om konflikterna och sveken som hotar den ömtåliga idyllen. Drömmen om det enkla livet på landet visar sig nämligen vara mer komplicerad än de någonsin kunde ana.


Den här känns mer som en feelgood med svärta. Om det stämmer återstår att se.

Det blå palatsen av Anna-Carin Svanå

Romanus & Selling

Antal sidor: 370

Utgivningsdatum: 2023-04-20

Sabinas tvillingbror Ben är hennes klippa, deras bitska men kärleksfulla gnabbande är hennes ledmotiv i livet. Så är det fortfarande trots att Ben just har dött i en oförklarlig bilolycka. Nu får deras samtal äga rum i Sabinas huvud och där är det kaos. Hon är gymnasielärare men gillar inte elever, hennes sambo Axel verkar inte gilla henne och samtidigt måste hon reda ut vem som bär skulden för Bens död. 

Hon flyr till Bens blå hus för att läka sina sår men livet kompliceras än mer av att huset invaderas av andra vilsna varelser, som Bens expojkvän Simon och katten Sundsvall. Dessutom stryker en tonåring, tunn som ett hallonsnöre, runt huset. Vad vill hon?


Här kommer tredje delen i serien om John Adderley som jag gärna fortsätter med.

Den tysta fågeln av Peter Mohlin & Peter Nyström

Norstedts

Antal sidor: 475

Utgivningsdatum: 2023-04-20

En benbit hittas i ett fågelbo i Grums och väcker stor uppståndelse. Trettio år tidigare försvann tvillingarna Brodin mystiskt från en lekplats i den värmländska bruksorten. Kommer benet från en av pojkarna? Varför dyker det upp nu?

På gatan där tvillingarna bodde tar spekulationerna ny fart. När en man som varit borta länge återvänder sprider sig en obehaglig stämning i grannskapet. Något är i görningen.

Före detta FBI-agenten John Adderley - numera polis på länskrim i Karlstad - får den nyöppnade utredningen på sitt bord. Men han är splittrad. Att sköta en mordutredning och samtidigt ta hand om sin nioåriga brorsdotter sätter honom på helt nya prov.


Här kommer ytterligare en bok som nämner vargar. Men på ett annat sätt än den andra boken. Dessutom är boken skriven av en läkare precis som ytterligare en bok längre ner. Boken är den första delen i en serie.

Vargblod av Chris Berg

Bokfabriken

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2023-04-20

Storstaden, nutid.

När den lite udda och ensamma läkarstudenten Fridas patient attackeras av män i svarta motorcykelställ tvingas hon agera och gläntar på dörren till värld vid sidan av samhället. Patienten, en äldre kvinna vid namn Luna, leder den hemliga organisationen Varghundarna. De är män och kvinnor som lever sina liv i skuggorna och är beredda att offra allt för att skydda den breda allmänhetens trygga tillvaro från ondskan.

Deras främsta fiende, organisationen Vargarna har rekryterat en man kallad Ingenjören. I deras klor hotar hans nya vapenteknologi att rubba maktbalansen och skapa en ny, osäker framtid. Luna och hennes Varghundar är de enda som står i deras väg.

Med Vargblod har Berg tagit ett nytt grepp om thrillergenren. En filmisk värld där rå action varvas med det djupt mänskliga, där kärlek och hat är varandras spegelbilder och där teknologi är vägen till både frälsning och undergång.
 


Den här författarens förra bok står fortfarande i hyllan här hemma och väntar på att bli läst.

Där askan blommar av Phan Que Mai Nguyen

Historiska Media

Antal sidor: 400

Utgivningsdatum: 2023-04-24

1969. Systrarna Trang och Qu nh lämnar sin fattiga hemby för att söka arbete i Saigon. De hamnar på en av stadens många barer där de dricker, flirtar och umgås med amerikanska soldater. Kriget kommer allt närmare samtidigt som Trang blir passionerat förälskad i en amerikansk helikopterpilot.

2016. Den föräldralöse Phong, son till en svart amerikansk soldat och en okänd vietnamesisk kvinna, bestämmer sig för att hitta sina föräldrar. Han hoppas kunna lämna sin eländiga tillvaro i Vietnam och ta sig till USA.

På andra sidan jordklotet finns Vietnamveteranen Dan som fortfarande lider av krigets fasor. Han bestämmer sig för att tillsammans med sin fru resa tillbaka till Saigon och konfrontera sitt förflutna.

Dåtid och nutid flätas samman i denna oförglömliga och poetiska berättelse där huvudpersonerna får möta konsekvenserna av beslut som fattades under brinnande krig. Där askan blommar är en rörande historia om hur en nedärvd tragedi kan omdefinieras med hjälp av kärlek, medkänsla och glädje.


Här kommer den åttonde delen i serien om Rönning & Stilton!

Nattens öga av Cilla & Rolf Börjlind

Norstedts

Antal sidor: 343

Utgivningsdatum: 2023-04-24

När Olivia Rönning och Lisa Hedqvist intervjuar ukrainska flyktingar för att dokumentera övergrepp längs flyktvägen får de två poliserna höra talas om ett internationellt nätverk som organiserar människohandel. Vem är det som ligger bakom det?

Tom Stiltons partner Luna börjar misstänka att han haft del i ett spektakulärt dödsfall, men han tycks inte ha känt dåligt samvete för det. När polisen kommer för att förhöra honom ställs allt på sin spets. Kan hon alls älska en sådan man?

En man störtar ner från ett tak i centrala Stockholm efter att ha jagats av två män. Mannen går inte att identifiera. Vem är han och vem jagade honom?

Abbas, Toms och Olivias vän, får oväntat besök av sin mamma som han inte sett sedan han var barn - ett omskakande möte. Varför har hon sökt upp honom?

Allt har att göra med en lyxjakt på franska rivieran och en ovärderlig dyrgrip - ett försvunnet Fabergéägg som heter Nattens öga.


Jag tycker ju inte om böcker som är för läskiga ändå är det vissa av dem som lockar lite extra.

Sökaren av Tana French

Modernista

Antal sidor: 448

Utgivningsdatum: 2023-04-25

Cal Hooper trodde att en by på den irländska landsbygden skulle vara den perfekta tillflyktsorten. Efter tjugofem år som polis i Chicago och en uppslitande skilsmässa längtar han efter ett lugnt liv på en vacker plats, med en pub inom rimligt avstånd.

Utredningsarbete är det sista Cal vill ägna sig åt, men när en pojke söker upp honom och ber om hjälp har han svårt att säga nej. Pojkens bror är försvunnen och den lokala polisen har avskrivit fallet, med förklaringen att brodern frivilligt rymt hemifrån till följd av familjens sociala situation.

Pojkens belägenhet väcker Cals engagemang, men hans efterforskningar riskerar att försätta även honom i fara. Småstadsidyllen döljer mörka hemligheter, och människor är inte alltid vad de utger sig för att vara.


Jag har läst två böcker av den här författaren varav en blev en riktigt favorit (Daisy Jones & The Six).

Malibu brinner av Taylor Jenkins Reid

Bookmark Förlag

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2023-04-24

Fyra framgångsrika syskon ska hålla århundradets fest, men inom loppet av ett dygn kommer deras liv att ha förändrats för alltid.

Malibu, augusti 1983. Nina är fotomodell, Jay känd surfare och Hud framgånsgrik fotograf, medan lillasyster Kit mest bara är kaxig och vacker. Kändissyskonen Rivas sommarfest är årets händelse och förväntningarna är skyhöga när Nina öppnar dörrarna till sitt hem.

Men Nina som just blivit övergiven av sin tennisstjärna till make ser inte fram emot festen. Jay däremot räknar minuterna tills att en viss kvinnlig gäst ska komma och Kit, som sitter på idel hemligheter har bjudit in någon som de andra inte hade väntat sig. 

MALIBU BRINNER är en bladvändare fylld av så oförglömliga karaktärsporträtt och färgstarka miljöbeskrivningar att läsaren inte kan undgå att känna doften av Malibus salta havsbris och röken ifrån den förgörande branden.


Här kommer ytterligare en bok av en läkare. Men med ett helt annat innehåll.

Agnes, Louis, Paris av Johanna Ranes

Modernista

Antal sidor: 256

Utgivningsdatum: 2023-04-25

Ortopeden Agnes är skicklig på att gipsa brutna ben och sy ihop andra människors sår, men hennes egna sorger är inte lika väl omhändertagna. Redan vid första mötet lyckas hon förolämpa den nyinflyttade läkaren Louis som börjat arbeta på Söderberga lasarett. Som tur är har Louis bestämt sig för att inte låta motgångar avskräcka honom - tvärtom - och Agnes felsteg leder därför till en träff där hon visar honom runt i staden.
De inser snart att de inte bara delar en kärlek till körsbärsglass utan också till Paris, staden i deras minnen och drömmar. Agnes faller för den livsbejakande, impulsiva Louis. Men Louis har inte berättat allt om vad som ligger bakom hans drastiska livsfilosofi, utan visar sig bära på en hemlighet som kommer att förändra deras liv.
Agnes, Louis, Paris är en gripande och hoppfull roman om livsdrömmar och om den avgörande roll vi människor har i varandras öden.


Jag tror inte jag läst något av den här författaren men jag lockas ofta av böcker där konst är inblandat eller snarare skapande.

Skäret av Cilla Naumann

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 280

Utgivningsdatum: 2023-04-28

"Målarrocken är öppen. Hälarna är spruckna, tånaglarna gula, oklippta. Hon står still framför målningen. Det grå håret sticker fram under kepsen. Runt halsen hänger glasögonen i bandet. Hon håller penseln i höger hand och stöder armbågen med vänsterhanden. Hon svettas lite, pannan blänker, hon är mycket blek. Det är självporträttet hon håller på med."

Marianne är en framgångsrik konstnär som alltid hållit dörren till sin ateljé stängd. Nu arbetar hon med en sista målning som ingen ännu har fått se. Dottern Anna står plötsligt ensam efter ett långt äktenskap och har bråttom för att hinna leva fullt ut igen. Under en sista natt försöker mor och dotter, tätt sammanbundna av sin familjehistoria, greppa livet som det blev. Skäret berättar om de levande och de döda, om skapandets stängda dörrar. Om konstens pris och kärlekens. Om att tiden är en vän.


Jag tycker verkligen om den här författarens böcker i serien Darwindeckare. Nu börjar hon med den nya serien Polissystrar.

Sedlighetsbyrån av Christina Wahldén

HarperCollins Nordic

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2023-04-28

Gotland, juni 1944. Utanför Sveriges gränser rasar kriget, men i semesterparadiset Ljugarn flockas societeten för att njuta av solen och sippa drinkar på pensionatens punschverandor.Under ytan ruvar dock ljusskygga element som inte bara är ett hot mot lugnet på den lilla badorten, utan också mot rikets säkerhet.

Unga flickor försvinner spårlöst, militärnärvaron ökar, och lik dyker upp längs kusten. Polissystrarna Svea och Rut, som är hitskickade från Stockholm, kämpar med att förstå vad som pågår. Det som från början såg ut som ett enkelt spaningsuppdrag har plötsligt eskalerat till något större. Men när allt känns hopplöst korsas deras väg av grevinnan Lussan Kagg och hennes brokiga gäng motståndskvinnor.

Sedlighetsbyrån är den första delen i en spänningsserie som utspelar sig på 40-talets Gotland.

6 kommentarer:

 1. Först tänkte jag att jag har gjort fel månad, men så såg jag att vi kommer att ha två samma 😲 Mitt inlägg kommer dock inte förrän på fredag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, spännande! Jag misstänkte att det skulle vara åt det hållet när jag tog med rätt många romaner. Men bara två hade jag inte trott. Jag gissar att du har med Börjlind och French? Men jag lär få se på fredag annars :-).

   Radera
  2. Du är riktigt bra på att gissa 😁

   Radera
  3. Det var inte helt oväntat ;-). Sen gissar jag att du har med flera av dem jag valde bort. Men det får jag se då.

   Radera
 2. Där askan blommar vill jag verkligen läsa! Författarens förra bok blev en favorit hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag som ännu inte kommit mig för att läsa den trots att den ligger i hyllan och väntar.

   Radera