söndag 31 mars 2019

Kolibri av Kati Hiekkapelto

Första delen i den finska deckarserien om Anna Fekete!

Handling: Anna Fekete har ett förflutet - som barn flydde hon kriget i Jugoslavien - och nu är hon precis i början av sin karriär som brottsutredare i en nordlig finsk kuststad. Hon har blivit inkastad i ett högprofilerat, till synes olösligt fall som fångat hela nationens intresse. Och det hjälper inte att hennes nya medelålders partner, Esko, inte ens bryr sig om att dölja sina rasistiska fördomar.
En ung kvinna har mördats i ett joggingspår och ett smycke föreställande en aztekisk gud har återfunnits i hennes ägo. Inom kort följer ännu ett mord, och allt tyder på en seriemördare, som får smeknamnet Kolibrin. Men kan Anna spåra upp mördaren innan han - eller hon - slår till igen? Och i så fall: till vilket pris för henne själv?


Anna Fekete har fått ett nytt jobb i sina gamla hemtrakter. Många minnen väcks till liv som inte bara är positiva. Hon får även kämpa med en rasistisk kollega och hon försöker återuppta kontakten med sin bror som inte lyckats så bra i det nya landet.Vi får en del antydningar om hur uppväxten varit men det känns som det finns mer som borde komma i kommande böcker.

På jobbet så är det fokus på två olika fall. Fast i det ena fallet är det mer Anna som kämpar på. Där luras jag först av de kursiva texterna och tror att det har en koppling till Annas bakgrund men får inte ihop det med ursprungsländerna (av förklarliga skäl). Men så inser jag att de är kopplade till det ena fallet.

Det stora fallet i boken handlar om att joggare blir mördade och där de har svårt att se sambanden. Jag gillar att vi läsare är lika ovetande som polisen här. För mig blir det mer trovärdigt när polisen får kämpa för att komma framåt och det är inte svårt att förstå att det inte är så enkelt.

Sen handlar det även om rasism generellt. Om synen på invandrare och hur lätt det är att generalisera när man inte känner någon. Men när man väl gör det så blir det en människa som vem som helst (oftast).

Jag tyckte om att läsa den här deckaren från vårt grannland och kommer definitivt ta mig an nästa bok. Jag kanske inte faller helt för Anna så här i början, mycket för att hon har en hel del att jobba med. Men jag tror att hon kommer att växa. Hon har ändå ett go i sig . Sen gillar jag även att de andra poliserna får vara med på ett hörn.

Betyg -4.

2 kommentarer:

  1. Tack för påminnelsen! Det här är en sån bok jag tänkt att jag ska läsa, men sedan helt glömt bort. Den verkar helt ok tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte den var bra och läser gärna mer. Det är alltid lite kul med författare från våra grannländer.

      Radera