söndag 10 mars 2019

En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell

En bok som innehåller både humor och böcker!

Handling: I den idylliska småstaden Wigtown driver Shaun Bythell The Bookshop, Skottlands största bokhandel för begagnade böcker. Till hans butik - där över 100 000 böcker trängs i en lokal med vindlande korridorer och sprakande eldstäder - färdas mängder av bokläsare från när och
fjärran för att dyka ner i bibliofilernas eget Atlantis. Eller?

En bokhandlares dagbok är en underhållande memoarbok om en bokhandlares vedermödor på 2010-talet. Med hjälp av excentriska kunder och besvärliga anställda guidar Shaun Bythell genom en bokvärld full av absurda historier och märkliga levnadsöden. På sina resor bland auktionshus och dödsbon tar han med oss på jakt efter de försvunna klassiker och läsupplevelser som måste finnas därute. Om någon vill betala för dem? Det är en annan fråga.


Den här boken har jag velat läsa rätt länge och till slut blev det av. Jag försöker beta av hyllvärmare och förra årets böcker - innan de blir hyllvärmare men ville ha lite annat också.

Shaun Bythells liv kan verkar vara varje bokälskares drömjobb. Men man inser i boken att det inte är helt enkelt att överleva i dessa dagar med jätteföretag som Amazon och digitala böcker. Mot slutet av boken slår det mig att jag blev en av dem som är ett hot mot hans verksamhet eftersom jag läste boken som e-bok. Det blev kanske inte det optimala valet att ta just den här som e-bok (det blir inte så ofta). Men det visste jag ju inte när jag började.

Jag tycker boken är väldigt mysig på många sätt. Sen roar sig författaren med att beskriva kunderna och det är inte alltid så smickrande men den råa humorn roar. Visserligen oftast med all rätt, men ibland lite väl taskigt kanske. Författaren har dessutom en sida på Facebook där det görs uppdateringar dagligen - The bookshop. Jag går in där nu medan jag skriver och under dagen lades ett inlägg ut med en bild på våra svenska frimärken. Texten löd: "Sweden has the coolest stamps".

Boken täcker ungefär ett år i författarens liv och bygger på dagboksanteckningar. Så det gör att mycket i boken känns som upprepningar. Vilket i och för sig inte är så konstigt. Även en bokhandlares liv borde vara hyfsat rutinmässigt och det blir ju väldigt tydligt när den skrivs i någon form av dagboksform. Men eftersom jag älskar böcker så tycker jag ändå om den.

Då och då under bokens gång känner jag för att börja samla på gamla böcker eller signerade böcker av kända författare. Jag någon/några enstaka signerade i dag där den jag är mest stolt över är Majgull Axelssons - Jag heter inte Miriam som jag fick signerad när jag köpte den. Jag får också stor lust att åka till Wigtown (i Skottland) och besöka affären.

Betyg 4 - av 5

4 kommentarer:

 1. Ja, jag tror jag vill läsa denna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du skulle gilla hans betraktelser :).

   Radera
 2. Jag tycker att boken låter jätte mysig. Ha en fin dag kram från Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var mysig. Dock lite upprepande. Men eftersom det handlar om ett antikvariat är det helt ok.

   Radera