söndag 13 oktober 2024

Ond vind av Nevada Barr

Tredje delen i serien om Anna Pigeon!

Handling: Rangern Anna Pigeon arbetar nu i Mesa Verde nationalpark i Colorado. Nationalparken hyser en mängd fascinerande och välbevarade klippboningar från den gamla anasazikulturen.
I den välbesökta nationalparken har Anna fullt upp. Den senaste tiden har det varit ovanligt många medicinska akutfall bland besökarna. Det går rykten om att platsen hemsöks av andarna från dem som bodde här en gång i tiden. Och efter sommarsolståndet hittas en man död i en av ruinerna.
Anna utreder dödsfallet tillsammans med en agent från FBI. Finns det ett samband med sjukdomsfallen och kan de hitta förövaren innan någon mer drabbas?

Nevada Barr har själv jobbat som Ranger på flera olika nationalparker och i varje bok får vår huvudperson jobba i en ny park. Det är ett lite intressant sätt att lära känna USA och dess natur.

Anna Pigeon är nu tillbaka i södra USA, den här gången på Mesa Verde i Colorado nära New Mexico. Det är en plats med mycket klippor och gamla bosättningar som de försöker vårda och där delar är avstängda för allmänheten. När jag söker på parken ser jag att svensken och vetenskapsmannen Gustaf Nordenskiöld besökte parken 1891 och dokumenterade stora delar av den. Han skickade även en hel del till Sverige från parken och dessa saker förvaras idag på Nationalmuseum i Helsingfors. Ett arbete pågår för att få sakerna återlämnade till ursprungsbefolkningen.

Precis som i de tidigare böckerna så händer det lite olika saker runt Anna. Hon bor tillsammans med två andra kvinnor som gärna festar loss och knappast är kända för sitt ordningssinne. Så det är inte så att hon njuter av sitt hem. Vi får lära känna några av hennes närmaste kollegor och får vara med om lite olika händelser innan en man hittas död i en ruin. 

Precis som i de tidigare två böckerna i serien är det inte själva fallet som är höjdpunkten. Utan det är att få uppleva parken och intrigerna runt Anna som hon blir en del av vare sig hon vill eller ej.

Betyget blir 4- i genren spänningsroman!