lördag 13 augusti 2022

Poste restante - ett brev till Locmaria av Lorraine Fouchet

Av författaren till Mellan himmel och Lou!

Handling: Italienska Chiara är 25 år och har alltid trott att hennes pappa dog i en olycka innan hon föddes. Men av en slump får hon reda på att hennes biologiska far bor på ön Groix i Bretagne. Skakad av upptäckten ger hon sig iväg till ön för att leta upp honom och tar jobb som bygdens brevbärare för att diskret kunna utföra sina efterforskningar. Men det hela ser ut att bli svårare än hon trott när hon förstår att det finns två Tonnerrebröder, och att båda verkar ha träffat hennes mamma för 25 år sedan. Det hon finner på ön under tiden är ett annorlunda sätt att leva och genuina människor som börjar kännas som vänner. För att inte tala om en viss korsikansk spökskrivare som hon träffade på båten över och inte kan sluta tänka på. Kanske kan Groix bjuda på betydligt mer än vad hon hade räknat med?

För snart fyra år sen lyssnade jag på boken Mellan himmel och Lou och föll pladask. Och nu fyra år senare läste jag den här boken av samma författare som passade väl in i Kaffeochkulturs världsutmaning med Frankrike som land i augusti. 

Det är en fin bok om främst Chiara som föds med en död far. Men som sen visar sig kanske inte vara hennes far utan hon har kanske någon annan pappa. Hon lämnar sitt liv i Rom och åker till ön Groix i Frankrike för att ta reda på hur det ligger till. 

Till ön Groix har även en annan man tagit sig. En man som vare sig har en mor eller far. En man som inte riktigt vet vem han är och vem han bör vara. Chiara och mannen möts på båten till Groix när de tillsammans får rycka in när något är på väg att hända. 

Tack vare en incident blir dessa båda väl omhändertagna på ön Groix av byborna där och de får verkligen känna på gemenskapen och uppleva en närhet ingen av dem är van vid. Men att komma nära någon betyder också att vissa ser mer än vad de egentligen vill visa. 

Det här är på många sätt en mysig roman men den rymmer också en hel del tragik. Och det är sånt jag behöver när jag läser lite mer mysiga romaner. Det behövs som motvikt. Även denna bok innehåller massa gott som de äter och dricker vilket jag uppskattar. 

Det här är en rätt klassisk bok om att hitta sig själv och att övervinna lite tuffare och ovanliga uppväxter. Jag tyckte om den här boken men jag uppskattar den inte alls lika mycket som Mellan himmel och Lou. Eller jag njuter nog mer av miljön och maten här men jag kände mig närmare huvudkaraktärerna i Mellan himmel och Lou än i den här. 

Oavsett blir det betyget 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar