onsdag 3 augusti 2022

Mörkret vet av Arnaldur Indridason

Första delen om Konrad!

Handling: Ligger det en man i isen? frågade en kvinna. Ansiktet doldes delvis av ett tunt lager med snö, men de kunde ana näsan, ögonhålorna och en större del av pannan. Inget annat syntes och de fann inte några tecken på en kropp längre ner i isen. /.../ Det var som om någon försiktigt hade skulpterat ansiktet i florstunt benporslin, så tunt att det kunde gå sönder vid den lättaste beröring.

En nedfrusen kropp hittas i en djup spricka i Langjökulls glaciär på Island, och man misstänker att man hittat den försvunne affärsmannen Sigurvin, som varit borta i trettio år och aldrig återfunnits. Indridasons nye deckarhjälte Konrad, en pensionerad kriminalinspektör, kopplas in på fallet, eftersom han var ansvarig för utredningen för trettio år sedan. Misstankarna den gången riktades mot Sigurvins kompanjon Hjaltalín, som visserligen häktades men släpptes i brist på bevisning. Nu är Hjaltalin döende men nekar fortfarande till brottet och vill i stället att Konrad finner den skyldige. När en okänd kvinna söker upp Konrad med ny information från hennes avlidne bror, öppnas utredningen på nytt, och med hjälp av sin efterträdare Marta och rättsläkaren Svanhildur söker Konrad sanningen bakom mannen i isen.


Uppläsare: Tomas Norström

I boken Skuggor över Reykjavik som är den tredje och sista(?) delen om Flovent och Thorson fick vi först lära känna Konrad lite. Men här har han fått en egen serie där det i dagsläget finns åtminstone tre böcker. 

Konrad har varit kriminalinspektör men är nu pensionerad. Det framgår inte riktigt hur gammal han är men man får en känsla av att han gick lite tidigare än planerat. Och varför får vi veta i den här boken. Konrad har dessutom inte en direkt oproblematisk barndom men verkar ändå ha klarat sig bra som tur är.

Boken börjar rätt uppseendeväckande med ett lik i en glaciär. Men sen blir boken som en väldigt lugn pusseldeckare där vissa saker till och med upprepas lite. Och alla som läst eller lyssnat på en bok av Arnaldur Indridason vet att det är precis det man får. 

Konrad känns ungefär lika dyster som Erlendur så på så sätt känns karaktärerna lite lika. Båda har dessutom mörka stunder från barndomen även om det är på helt olika sätt. En skillnad här är att Konrad inte längre jobbar som polis och har inte samma befogenheter. Däremot gör han sina intervjuer lika envetet. 

Egentligen vill han helst inte ha något med den upptäckta personen att göra eftersom personens försvinnande påverkade honom väldigt negativt tidigare när han var en aktiv kriminalinspektör. Men trots allt blir han indragen och till slut kan han inte släppa det. Han åker runt och frågar folk för att försöka förstå vad som hände. 

Jag funderade lite på vad jag vill sätta för betyg och det hamnar mellan en trea och en fyra. Jag lär väldigt snart glömma själva fallet. I gengäld har jag tyckt om att lyssna på den medan jag pysslat här hemma på semestern med diverse göromål. Så det blir 3+ i slutändan.

4 kommentarer:

 1. Ja lite seriebyggande med serierna. Jag har läst de två första i den här, tredje ligger i en bokhög och väntar. Ser att vi satt samma betyg på den här. Jag minns att den började starkt men tyckte sen att den bitvis var lite seg, hjälpte nog inte att jag höll på med den lite väl länge. Men tyckte lite mer om andra delen. Saknar Erlendur serien och den här har inte riktigt nått dit hos mig, än…Hoppas på tredje!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter bra att andra delen är bättre. Och den här var ändå tillräckligt bra för att jag skulle uppskatta att lyssna på den.

   Radera
 2. Jag ligger så hopplöst efter i läsningen av hans böcker, men jag har i alla fall läst alla om Erlendur. Dock ingen av hans andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag verkar ha läst alla som översatts till svenska av Erlendurserien (de två första tror jag inte blivit översatta) och även de om Flovent och Thorson. Men Konrad-serien har jag precis börjat på.

   Radera