söndag 15 september 2024

Tiga som muren av Maria Adolfsson

Den sjunde delen i Doggerland-serien!

Handling: Kriminalinspektör Karen Eiken Friis befinner sig med maken Leo och dottern Selma på Noorö för att fira midsommar tillsammans med släkten. Efter ett telefonsamtal från jobbet ser Karen sin chans att få en stunds respit från det påfrestande umgänget med släkten, och lovar att hjälpa de lokala kollegerna med att titta närmare på ett försvinnande. Samtidigt har Karens syster, journalisten Helena, börjat gräva i något som leder till att hon utsätts för hot. Om hon inte tiger om det hon upptäckt kommer hon att råka illa ut. Bara med Karens hjälp kan hon få fram tillräckligt med bevis för att undanröja hoten, och för att lyckas måste de lämna Doggerland och resa till Sverige. 

Uppläsare: Angela Kovács

Doggerlandserien är en serie som jag verkligen gillar. Men precis som Elly Griffiths serie om Ruth Galloway så har huvudpersonen en förmåga att hamna i fara mot slutet av boken. Och det är en deckarmall som jag är väldigt trött på när det händer i var och varannan bok i serien. Och i den här blev det nästan av ett rekord även om en del blev lite forcerat. 

I den här boken befinner vi oss bland annat hos Karens släkt norrut under midsommar och Karens syster Helena bestämmer sig för att ansluta sig och träffa dem. Parallellt sker ett försvinnande i trakten och Karen får hoppa in trots sin semester eftersom hon är så nära. Leo är inte helt nöjd med det vilket är förståeligt.

I boken fortsätter även en tråd som påbörjades i en tidigare bok (jag minns inte om det var i förra eller förrförra boken) och det blir här lite tydligare vad som sker. 

Det är som sagt trevligt att återse Karen men här blir det två olika saker som behandlas och ingen känns riktigt som den får den tid som hade behövts vilket drar ner slutbetyget. 

Jag vill jättegärna fortsätta hänga med Karen och hoppas att det inte blir lika splittrat i nästa bok.

Slutbetyget blir 3+ i genren deckare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar