tisdag 24 september 2024

Gravglänta av Mattias Edvardsson

Första delen i serien Brottsplats Söderslätt!

Handling: En sen eftermiddag i maj 1989 försvinner åttaåriga Robin spårlöst när han leker kurragömma i skogen. Hans lekkamrater pekar snabbt ut en förövare, men den unga polisassistenten Gunni Hilding, som kastats in i utredningen av en tillfällighet, misstänker att de är på fel spår.

Fem år senare, under den heta VM-sommaren 1994, blir en turistande pojke bortrövad från campingen i det idylliska Beddingestrand. Gunni ser genast likheter med Robinfallet och hoppas att äntligen kunna avslöja sanningen. Men om hon har rätt innebär det att en mycket farlig man går fri på Söderslätt.

Uppläsare: Anna Maria Käll

Jag har läst lite olika böcker av Mattias Edvardsson och än så länge är det Där framtidens fötter vandrar som berört mig mest både i språket och handling. Oavsett så känner jag mig alltid trygg när det gäller kvaliteten med hans böcker. 

Med den här boken påbörjas en deckarserie vilket känns väldigt spännande. En sak som jag verkligen uppskattar med boken är att den börjar redan 1989 och vi får vara med om tidsandan som rådde då. Eftersom jag blev myndig i samma veva så blir det en tid jag minns väldigt väl eftersom det händer så mycket i ens liv då.

Vi får främst följa polisassistenten Gunni Hilding som har ett inte helt vanligt förflutet. Det kommer att vara väldigt intressant att följa hennes utveckling och jag hoppas att vi får följa henne under många år inom polisen.

Själva deckardelen är väldigt tydligt inspirerad av två mycket kända fall, ett i Sverige och ett i Norge enligt Mattias Edvardssons egna Instagramkonto. Och det märks väldigt tydligt. Och det är väl det jag uppskattar minst med boken även om det görs väldigt bra och det är inte givet vem som i slutändan gjort det. Men jag föredrar när delar av handlingen inte är så pass given för mig. Och eftersom jag sett och/eller lyssnat på dokumentärer om de båda verkliga fallen så blir det mer när saker ska ske än vad som faktiskt ska hända under stora delar. Oavsett görs det på ett väldigt bra sätt så det handlar mer om personliga preferenser. 

Betyget blir i slutändan ändå 4 av 5 och jag kommer självklart läsa/lyssna vidare på serien. Jag var också glad över att det var Anna Maria Käll som läste upp boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar