söndag 27 juni 2021

Kommande böcker i juli 2021

Under juli brukar det inte komma ut så många nya böcker som intresserar mig. Men det var ovanligt många för att vara en "dålig" månad.

Först ut är en författare som jag väldigt gärna läser mer av! Det här är dessutom del två i serien Vid livets vägskäl så det blir intressant att se om vi får återse några av förra bokens karaktärer.

Vingården för vida drömmar av Caroline Säfstrand

Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2021-07-01

Sommaren på en skånsk vingård väcker drömmar till liv och får sanningar att bubbla upp till ytan. Erica sätter sig på tåget och lämnar hastigt sin man och livet i storstaden. Hon vet inte vart hon är på väg, bara att hon måste komma bort för att orka möta sorgen hon bär på. I Arild, femtiosex mil söderut, hamrar Marcus ner en skylt i marken: "Rum uthyres!" Det är färgstarka grannen Beatrix idé för att få ekonomi i vinodlingen som Marcus och hans farfar driver. Samtidigt sitter Lilian ensam i lägenheten i Helsingborg och iakttar allt som pågår utanför hennes fönster. Med pennan tecknar hon det som livet inte gav henne. Vad hon inte anar är att en ung kvinna i Stockholm just påbörjat en resa söderut, och att detta kommer att förändra livet för Lilian och flera andra.Här kommer den sjunde och näst sista delen om Sebastian Bergman. Jag har ännu inte bestämt mig för om jag gett upp serien eller ej. Den har ju både massor som jag verkligen gillar men också vissa saker som jag verkligen inte gillar.

Som man sår av Hjort & Rosenfeldt

Norstedts

Utgivningsdatum: 2021-07-05

Sebastian Bergman och kollegerna på Riksmord är tillbaka med besked! Som man sår, Hjorth/Rosenfeldts sjunde bok, utspelar sig tre år efter händelserna i En högre rättvisa.

Tre år har gått. Vanja Lithner har tagit över Riksmord och det nya teamets första uppdrag blir att hitta och stoppa en prickskytt som efter tre mord på bara några få dagar satt skräck i Karlshamn. Det finns inga ledtrådar, inga vittnen och offren verkar slumpvis utvalda. Alla i staden är alltså potentiella måltavlor.

Sebastian Bergman har valt en lugnare tillvaro sedan han blivit morfar och arbetar som psykolog och terapeut på deltid. När han en dag kontaktas av en man som behöver hjälp med att bearbeta sina upplevelser i samband med tsunamin 2004, då Sebastian själv förlorade fru och dotter, vänds allt uppochner.

Billy ska bli pappa och bestämmer sig för att han aldrig mer ska bejaka sin mörka, hemliga drift. Men det förflutna gör sig påmint. Frågan är hur långt Billy är villig att gå för att inte bli avslöjad.


Den här författaren har även skrivit boken Cirkusflickan som jag varit nyfiken på men inte kommit mig för att läsa. Hon har även skrivit boken Paris försvunna döttrar. Sen är jag visserligen rätt mättad på böcker som utspelar sig under andra världskriget. Men med med minst en översatt bok om andra världskriget per månad (känns det som) så blir det ändå några som ändå verkar bra.

Kvinnan med stjärnan av Pam Jenoff

HarperCollins Nordic

Utgivningsdatum: 2021-07-01

År 1943. När Krakóws getto töms av nazisterna söker artonåriga Sadie Gault och hennes mamma skydd i tunnlarna under stadens gator. En dag kikar Sadie upp genom ett brunnsgaller - och får kontakt med den unga kvinnan Ella Stepanek. Ella kommer från en förmögen familj och sedan hennes fästman kallades ut i kriget lever hon ett lugnt och stillsamt liv tillsammans med sin styvmor. Dagen Ella passerar torget och upptäcker Sadie förändras hennes tillvaro för all framtid. Ella hjälper Sadie och de blir vänner. Men i takt med att kriget trappas upp går deras livsöden isär, och den starka vänskapen sätts på prov.

Kvinnan med stjärnan är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget. Det är ett drabbande vittnesmål om oväntad vänskap, och om den enorma styrkan i människans vilja att överleva.


Sen kommer två böcker av samma författare ut under samma dag vilket inte känns så vanligt. Men de verkar båda mysiga.

Hälsningar från Den italienska olivlunden av Jo Thomas

Bokförlaget Polaris

Utgivningsdatum: 2021-07-06

Du kan köpa nästan vad som helst på nätet numera. Ruthie Collins råkar köpa en italiensk gammal gård. Samtidigt som hon kämpar mot en revirbevakande get och svåra regnskurar bara för att lyckas komma in genom dörren på gården så ringer hennes expojkväns ord i öronen. Hon är dum, impulsiv och ansvarslös. Men Ruthie tänker inte ge honom rätt, hon ska skapa sin drömtillvaro, kosta vad det kosta vill. 

Först måste hon bara bli vän med sin temperamentsfyllde granne, Marco Bellanouvo och hans familj. Och därefter kvarstår endast den lilla detaljen att hon ska lyckas ta hand om en hel olivodling. Men när årstiden växlar och det är dags att sätta nya plantor kommer både oliver och kärlek att växa i medelhavsvärmen.


Hälsningar från Den franska lavendelgården av Jo Thomas

Bokförlaget Polaris

Utgivningsdatum: 2021-07-06

Del och hennes man Ollie har flyttat till en underbar liten by i Provence. I flera år har de försökt att få barn men inte lyckats, och flytten till Frankrike är tänkt att bli början på ett annat slags liv. Men saker och ting blir inte som de tänkt, och bara sex veckor efter att de anlänt packar de flyttbilen igen. Samtidigt som bilen rullar ut genom grinden inser Del att hon inte alls vill lämna Frankrike och att hon och Ollie längtar efter helt olika saker. 

Ollie återvänder till England och plötsligt är hon själv i det något förfallna huset, med ett lån att betala och bara några små lavendelplantor som sällskap. Vad ska hon göra? Efter att ha hittat en gammal receptbok hos den sympatiske antikhandlaren Fabian börjar hon baka. Men kan verkligen hennes nya intresse hjälpa henne att komma över det förflutna och hitta riktig lycka? Den franska lavendelgården är en varm berättelse om en kvinna som, bland blommande lavendelfält i Provence, återtar sitt liv.


Här kommer den tredje boken i Cold Case-serien. Jag har redan läst de tidigare och vill gärna fortsätta med serien.

Skärseld av Tina Frennstedt

Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2021-07-06

En mordbrännare sätter skräck i de boende på Österlen. På offrens utbrända hus hittar polisen siffror som man tror förövaren målat dit, och en överlevande kvinnas berättelse ger kriminalinspektör Tess Hjalmarsson en flashback till ett fall hon misslyckats med i början av sin karriär. Tillsammans med kollegan Marie Erling och profileraren Carsten Morris jagar Tess en gärningsman besatt av hämndbegär. Snart hotas även Tess egen trygghet tillsammans med den nya kärleken i huset på Österlen. Det förflutna har kommit ikapp henne och hon själv verkar stå på mordbrännarens lista. Cold Case-serien är inspirerad av verkliga fall. 
Författarens förra bok - En halv värld bort grep mig rejält. Så jag kommer definitivt läsa den här.

En sång för alla dom av Mike Gayle

Norstedts

Utgivningsdatum: 2021-07-08

Varje vecka pratar änkemannen Hubert Bird med sin dotter som är bosatt i Australien. Han berättar detaljerat om sin händelserika pension, med dagarna fyllda av goda vänner och upplyftande aktiviteter.

Men Hubert Bird ljuger.

Sanningen är att dagarna går utan att han träffar en enda själ. Det är enklare så. Men när dottern oväntat bestämmer sig för att komma hem till London på besök ställs hans tillvaro på ända. Nu står Hubert inför en till synes omöjlig uppgift: att få sitt verkliga liv att likna sitt uppdiktade liv innan sanningen kommer fram.

Längs vägen snubblar Hubert över en andra chans till kärlek, återupptar en sedan länge förlorad vänskap och anmäler sig till ett hektiskt aktivitetschema i PRO-föreningen, något som borde sätta en punkt för ensamheten en gång för alla.


Gång på gång lägger jag upp om de nya böckerna i serien trots att jag ännu inte läst någon av dem. Det är nu dags för den sjätte boken i serien om Anton Brekke.

Leken av Jan-Erik Fjell

HarperCollins Nordic

Utgivningsdatum: 2021-07-08

Anton Brekke är tillbaka för att lösa ännu ett mord i Fredriksstad. Mordet visar sig ha kopplingar till ett fall i Texas 2006 och nu är det upp till Brekke och hans kollega Torp att hitta dem.

Texas, 2006: I elva år har den dödsdömde fången Nathan Sudlow tigit. Bara några timmar före sin avrättning berättar han för första gången sin historia för fader Tom Sullivan.

Fredriksstad, nutid: En ung kvinna hittas mördad och alla spår pekar mot Stig Hellum, en ökänd mördare som rymde från fängelset två år tidigare.

Kriminalkommissarie Anton Brekke får mordet på den unga kvinnan på sitt bord och konfronteras omedelbart med ren och skär ondska. Allt eftersom nya uppgifter kommer fram ställer han sig även frågan: Vad är sambandet mellan den förrymde Stig Hellum och dödsdömde Nathan Sudlow?


Det är många som läser författarens förra bok eftersom den är nominerad till Årets bok. Vi får se om den nya blir lika populär. 

Återträffen av Guillaume Musso

Bokförlaget NoNa

Utgivningsdatum: 2021-07-12

En högstatusskola utanför Antibes täckt av snö.
Tre vänner sammanlänkade av en tragisk hemlighet.
En ung kvinna som uppslukad av natten.

Franska rivieran, vintern 1992.
En iskall natt, när hela skolområdet förlamats av en snöstorm, rymmer nittonåriga Vinca Rockwell med filosofiläraren som hon har ett hemligt förhållande med.
Ingen kommer någonsin att se dem igen.

Franska rivieran, våren 2017.
Fanny, Thomas och Maxime Vincas bästa vänner och en gång oskiljaktiga har inte pratat med varandra sedan de slutade skolan, där det nu anordnas en återträff. För tjugofem år sedan murade de in ett lik i skolans idrottshall, den som nu ska rivas för att ge plats åt en ny byggnad.
Inget kan längre hindra sanningen från att komma fram.


Jag har läst första boken i serien om Måneby och här kommer nu den tredje!

Många lögner små av Annika Estassy

Norstedts

Utgivningsdatum: 2021-07-15

När Maja erbjuds ett vikariat som kyrkogårdsvaktmästare i Måneby är det ett par saker hon "glömmer" att berätta för kyrkoherden: Att hon har traktens minst gröna fingrar och att hennes körkort inte är giltigt. Sånt går alltid att rätta till efteråt, menar Maja. Fast att påstå att hon anlagt en fantastisk köksträdgård på sin kolonilott var kanske inte så smart. Särskilt som hon varken har råd med frön eller ser skillnaden på morotsblast och hundkäx. Och att ta körkort kostar ju en förmögenhet. Så när Solveig, kommunchefens stroppiga hustru, erbjuder Maja tjugotusen kronor för ett rum i hennes lägenhet, tackar hon ja direkt. Särskilt som Solveig, som är arg på sin otrogne man, kan hjälpa henne att avstyra hans senaste idiotprojekt.

Solveig delar inte Majas flexibla inställning till sanningen, inte heller hennes sinne för ordning vilket gör att det snabbt knakar i fogarna för det omaka paret. När Solveig dessutom hittar en ung man med bärnstensgula ögon på Majas soffa en morgon, ställs allt på sin spets.


Nu kommer den sjunde boken om kommissarie Barbarotti och jag börjar ligga efter nu. Men det är i alla fall en härligt lyxproblem.

Schack under vulkanen av Håkan Nesser

Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2021-07-26

"En skriftställares sista dagar och död" är titeln på en icke avslutad kortroman av den tämligen framgångsrike författaren Franz J Lunde. Texten framstår som en oroväckande skildring av Lundes egna upplevelser under hösten 2019, och så småningom hamnar manuset i händerna på kommissarie Gunnar Barbarotti.

Märkliga saker tycks tilldra sig i författarvärlden. Motvilligt dras Barbarotti in i skeendet, men borde han inte ägna sin tid åt viktigare saker? Under 2020 kommer också covid-19 in i bilden, och inte förrän på självaste nationaldagen har det förbryllande fallet fått sin mörka förklaring.


En spännande deckare är aldrig fel men här är författaren okänd för mig. Det här ska vara första boken i en ny serie.

Befriaren av Tina N Martin

Bokförlaget Polaris

Utgivningsdatum: 2021-07-29

Läraren Eva Vendel hittas död, hängande i en takkrok. Det är ett spektakulärt brott, någon har spikat två tjocka spikar genom händerna efter att ha tagit hennes liv. Varför mördas en kvinna, som inte tycks ha några fiender, på det viset? Kort därefter kidnappas en diabetessjuk liten flicka från sin förskola.

Många år tidigare tas en sårig familj emot hos en frireligiös församling i Norrbotten. Pastor Mattias Selberg och hans fru Ellenor öppnar famnen och hemmet på Paradisgården för den lilla familjen. Ett hopp tänds, men verkligheten kommer ikapp och tycks omöjlig att värja sig mot.

Kriminalinspektör Idun Lind är den som måste hitta svaret på varför kvinnan har mördats. Tillsammans med sin närmaste kollega på avdelningen för grova brott, den alltid lika skeptiska Calle Brandt, börjar hon gräva i något som är långt mer komplicerat än de tidigare ställts inför. Samtidigt som utredningen pågår, startar också en kamp mot klockan för att hitta den kidnappade flickan.

4 kommentarer:

 1. Jag tror faktiskt att jag känner igen alla, utom Fjells bok, från när jag själv kollade. Vi har väldigt många gemensamt här och flera av de jag inte har med funderade jag både en och två gånger på. Det ser ut som att jag valde bort en för mycket, för nu blev jag nyfiken på Gayles bok 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det som det oftast är med andra ord :-).

   Radera
 2. Jag ser mest fram emot nytt från Nesser. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hör till topp-böckerna för mig :). Men jag behöver komma ikapp eftersom jag vill läsa dem i ordning.

   Radera