onsdag 21 februari 2024

Polcirkeln av Liza Marklund

Den första delen i Stenträsktrilogin!

Handling: Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980.

Fyrtio år senare hittas hon, mördad.

Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande.

Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick. 

Berättelsen hoppar mellan nutid (hyfsat) och dåtid. I nutid hittas en kropp tillsammans med saker som tillhörde en tjej som försvann spårlöst 1980. Hon och fyra andra tonårstjejer hade en bokcirkel ihop och träffades regelbundet.

En efter en får vi lära känna tjejerna under 1980. De verkar inte trivas så bra ihop längre så jag undrar varför de fortsätter att ha bokcirkeln. Kanske just för att den ger dem någon form av återkommande känsla av att höra till något som rullar på. Sen är det lite kul att hänga med dem på själva bokcirkeln och höra om böckerna de diskuterar. Tjejerna är födda lite tidigare än mig men två av böckerna läste jag i ungdomen och en av dem senare.

Samtidigt i nutid utreds dödsfallet även om själva mordet i sig är preskriberat. Det som blir lite konstigt är att två av dem som jobbar hos polisen är dels en av tjejerna i gruppen och dels en som många var kär i. Men sånt går ju alltid i deckare och kanske för att ett eventuellt mord egentligen är preskriberat. 

Sen är det något speciellt med böcker som utspelar sig i norr. Fråga mig inte varför. Jag lär i alla fall fortsätta med serien för att se var den tar vägen. 

Betyget blir en stark trea.

3 kommentarer:

 1. Denna har jag fortfarande inte läst, men den står i hyllan. I sommar ser det ut som att vi ska göra en resa upp över polcirkeln och jag funderar på om denna ska få vara en av böckerna jag läser då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en mycket spännande resa!
   Den här utspelar sig i alla fall i norra Sverige (inlandet) så det är kanske mer "rätt" att läsa där än i Skåne. Eller på vägen dit eller hem. Stenträsk är påhittat men Liza Marklund verkar själv vara uppväxt i inlandet med Piteå som närmaste storstad (och Piteå nämns även i boken där en av tjejernas mamma bor).

   Radera
  2. Jag är inte petnoga med att det ska vara exakt rätt plats. Rätt område duger jättebra för mig 🙂 Nu har jag visserligen två andra böcker som jag tänkt läsa på vägen, men vi ska ju vara borta i två veckor ...

   Radera