söndag 6 april 2025

Vi Läsers Litteraturbåt 2025

För åttonde gången kom min man och jag iväg på Vi Läsers Litteraturbåt. Den brukar ha sin tur i mars men den den här gången blev det april. Precis som förra gången gick turen till Helsingfors där vi även kunde vandra runt några timmar. 

Vi åkte iväg med Tallinks Silja Symphony och hann innan middagen lyssna på två av författarna. 

Vi hamnade i Starlight den här gången men insåg att trots att vi tyckte att vi var ute i god tid så borde vi kanske ha gått ännu tidigare. Men vi såg ok alla gångerna. På scenen fanns även en storbildsskärm. 


Första kvällen lyssnade vi på Katarina Widholm som pratade om sin serie om Betty. Jag har läst första boken och tog med mig den andra för att började läsa under resan. När den första boken börjar så är året 1937 och Betty är 17 år och hon lämnar Hudiksvall för att ta tjänst i Stockholm som hembiträde. Serien fortsätter sen till åtminstone mitten av 50-talet. Så Katarina Widholm pratade om hur hon forskat kring den tiden både i arkiv, intervjuer, filmer, tidningar, musik osv. Hennes böcker har sålts i mer än 400 000 exemplar bara i Sverige och har nominerats till Årets bok fyra år i rad. Dessutom har hon fått Stora Ljudbokspriset för en av böckerna med Katarina Ewerlöf som uppläsare.

Den andra och sista författaren den dagen var Elin Anna Labba som mixade uppläsning med att prata om sina böcker och den senaste i synnerhet men även om hennes egna uppväxt i Jokkmokksfjällen. Det blev stämningsfullt med hennes bildspel i bakgrunden och vackra uppläsning. Men det var även allvarsamma ord om samernas villkor och där även klimatet gör det ännu tuffare. Hon fick Augustpriset för Herrarna satte oss hit och är nu aktuell med sin nya roman Far inte till havet. 

Resten av kvällen blev det shopping och middag (på den italienska restaurangen) och vandra runt och se allt som färjan bjuder på.

På morgonen åt vi en mäktig frukostbuffé, även den i den italienska restaurangen vilket gjorde att ljudnivån var på en bra nivå (till skillnad från bufférestaurangens). 



Först ut dag två var Fredrik Sjöberg som var en sann talare och inbringade många skratt när han pratade om sina år som författare, sitt skrivande, Björn Ranelid och skillnaden mellan att prata med svenskar kontra tyskar. Han åkte med för sjutton år sen när han pratade om sin tidigare bok Flugfällan. Den här gången är han aktuell med sin bok om Bruno Liljefors där vi fick höra om hur han letat material. Han har bland annat fått priset Ig Nobel Prize som utdelas årligen av Harvard University för rolig forskning som först får personer att le och sen börja tänka enligt en artikel om priset. 

Efter honom kom Therese Bohman som bland annat skrivit Aftonland som min man läst. Just nu är hon aktuell med Sanningsberget som verkar intressant och som hon fått Vi:s litteraturpris för. Hon berättade om sin skrivprocess och hur boken Sanningsberget uppstod. Där det först kom en titel och hur den sen växte till att bli en hel historia med Kolmården som bas. 

Här fick vi en fikapaus och även om vi fortfarande var mätta efter frukostbuffén så gick det ner. 


Här kom sen den oväntade överraskningen där Fatima Bremmer fick ersätta den sjuka Henrik Berggren. Eftersom jag läst Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström av henne så var det bara positivt för mig. Hon fick även Augustpriset för den. Med hennes nya bok Ligan så bygger hon vidare på kvinnorna som Ester Blenda Nordström umgicks med och hon berättar om hur den ursprungliga ligan startades av fyra kvinnor. Lite senare anslöt även Elin Wägner och Ester och flera andra kvinnor. De var alla journalister med mycket sämre villkor än männen. De stötta varandra men var också noga med att inte dela journalistiska idéer. 

Efter Fatima Bremmer kom en mycket energisk Anna Charlotta Gunnarson som har gjort många olika saker under sin karriär. För stunden så leder hon Melodikrysset delat med Annika Jankell. Just nu är hon aktuell med boken Best of Anna Charlotta Gunnarson och tidigare har hon bland annat skrivit Kvinnorna som formade pophistorien och Popmusik rimmar på politik. Hon berättade om alla möjliga saker hon gjort i sitt liv och saker hon skrivit om.

Färjan var i hamn när vi var klara och vi fick här chansen att gå i land och utforska Helsingfors. Vi gick runt i ett fantastiskt väder och vi gick runt och besökte lite olika delar. Vi gick bland annat in på Nationalbiblioteket som var väldigt vackert. 


Väl tillbaka på färjan så hade vi två sessioner kvar att lyssna på. 

Först ut var Pascal Engman. Även om jag läser många deckare har det aldrig blivit att läsa något av honom. Han har två olika serier som han skriver. Dels hans egna med Vanessa Frank och sen serien Skymningsland som han skriver med Johannes Selåker. Han pratar om sin koppling till Chile genom hans pappa och hur det var att växa upp bland väldigt rika klasskompisar. Och även att flera deckare är skrivna i Chile där han får någon form av distans till Sverige. Och självklart kom samarbetet upp kring Camilla Läckberg. 

Sist men inte minst kom Stefan Löfven och Ulrika Knutson upp på scenen. Ulrika Knutson har hjälpt Stefan Löfven skriva boken Svetsare och statsminister. Genom dem båda fick vi höra om Stefan Löfvens liv. Dels hans barndom som fosterbarn men också om den turbulenta tiden då hans erbjöds jobbet som statsminister vilket han verkligen fick övertalas för att ta. Det pratas också om ordet Klassresa vilket inte är ett helt positivt ord för Löfven. För vad innebär det att man är då efter att ha gjort en sån? Ska man inte kunna vara nöjd som en arbetare? 

Efter dessa föreläsare kunde man få köpa böcker och få dem signerade (vilket gick då och då under dygnet som gått). Men alla var fria och lägga upp resten av tiden som de ville medan färjan åkte tillbaka till Värtahamnen via Åland.