måndag 27 mars 2017

Kommande böcker i april 2017

Precis som i de flesta månader så kommer det ett gäng intressanta böcker.

Först ut är en ny finsk deckarserie som börjar med boken Kolibri.

Kolibri av Kati Hiekkepelto 
Modernista

Anna Fekete, som flydde kriget i Jugoslavien som barn, har ett förflutet. Hon är precis i början av sin karriär som brottsutredare i en nordlig finsk kuststad, och har blivit inkastad i ett högprofilerat, till synes olösligt fall som har fångat hela nationens intresse.
Det hjälper inte att hennes nya, medelålders partner, Esko, inte ens bryr sig om att dölja sina rasistiska fördomar, och att Anna blir föremål för systematiska försök att få henne ur balans.
En ung kvinna har mördats i ett joggingspår och ett smycke föreställande en aztekisk gud har återfunnits i hennes ägo. Inom kort följer ännu ett mord, och allt tyder på en seriemördare, som får smeknamnet Kolibrin. Men kan Anna spåra upp mördaren innan han - eller hon - slår till igen? Och till vilken kostnad för henne själv?







______________________________________________

Någon säger mig att den här boken kan vara lite småmysig i en miljö som jag oftast gillar att läsa om. Så den kan passa när jag vill ha något mer lättsmält.

Händig man sökes av Jöns Hellsing 
Harper Collins

John är en dagdrivare med en dröm: att skriva den stora romanen. När han hittar en platsannons med rubriken "Händig man sökes" ser han sin chans. I en avlägsen by på en vindpinad skotsk ö väntar ett gods med en förfallen stuga som ska renoveras. Här finns en lord på ruinens brant, en lady utsvulten på kärlek och en ö-befolkning som drömmer om mer frihet och bättre löner.

I sin stulna bil anländer John med förhoppningen att äntligen kunna skriva sitt mästerverk. Men ingenting blir som han tänkt sig.

Här möter han 23-åriga Heather som mot alla odds driver sin ärvda pub i den lilla byn. Besökarna blir bara färre och färre, och Heather väntar på ett mirakel. Kanske i form av en ung man med en röd skrivmaskin som rullar in i byn och förändrar allt...





______________________________________________

Den här verkar intressant och dessutom är den bara på 170 sidor. Om det är bra eller dåligt vet jag däremot inte riktigt.

Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout
Bokförlaget Forum


Mitt namn är Lucy Barton är en känslig och osentimental skildring av den komplicerade kärleken mellan mor och dotter. Den kritikerrosade romanen har legat etta på New York Times bästsäljarlista och har nominerats till The Man Booker Prize 2016.

Lucy Barton återhämtar sig långsamt från vad som borde ha varit en enkel operation. När hennes mamma, som hon inte har talat med på många år, kommer på besök verkar det som om deras trevande samtal om människor från förr skulle kunna få dem att hitta tillbaka till varandra. Men strax under ytan finns all spänning och frustration som genomsyrat deras relation. Och som tagit sig uttryck i Lucys flykt från den trasiga familjen, hennes önskan att bli författare, äktenskapet och kärleken till de två döttrarna.







______________________________________________

En bok från Australien är sällan fel!

Hetta av Jane Harper
Bokförlaget Forum

Australien härjas av en svår torka och invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas dagligen fatta desperata beslut på grund av vattenbristen. Under mystiska omständigheter tar Luke Hadler livet av sin familj och sedan sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade även en mörk hemlighet.

Under århundradets värsta torka börjar Falk ifrågasätta vad som verkligen hände med Luke. Han bär på en bestämd känsla av att något inte stämmer - men ju mer han nystar i fallet, desto mer börjar gamla sår att blöda. Sedan länge begravda lögner tar sig upp till ytan, och Falk tvingas konfronteras med sina egna värsta minnen.






______________________________________________

Den här lär jag läsa rätt omgående misstänker jag.

Selfies av Jussi Adler-Olsen
Albert Bonnier Förlag


Avdelning Q håller som vanligt till i Köpenhamnspolisens källarrum, men står nu inför stora utmaningar. Dels vad gäller arbetet, men också på det personliga planet. Gruppens sammanhållande länk Rose har nämligen sjunkit ner i en psykos vars trådar leder långt tillbaka in ett mörkt förflutet. Ett förflutet där ett grymt brott kan ha begåtts.

Det har kommit ledningen till känna att uppklarningsstatistiken för Avdelning Q ligger långt under det förväntade. Utan Roses hjälp måste de tre återstående medlemmarna - den karismatiske ledaren Carl Mörk, mystiske Assad och det senaste tillskottet Gordon - kämpa för att övertyga dem om att de ska få fortsätta sitt arbete. Samtidigt hittas en äldre kvinna mördad i Kongens Have och en galen bilist har inlett en dödlig jakt på unga kvinnor, medan nya brott planeras på en helt annan plats. Har händelserna ingenting med varandra att göra, eller finns ett samband begravt någonstans?



______________________________________________

Majgull Axelsson skriver oftast bra om svårare ämnen. Så den här blir säkert läst på sikt.

Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson
Brombergs

Märit kliver av tåget i Lund utan att själv förstå varför. Det är över femtio år hon senast var här och hon har inte längtat tillbaka en sekund. Hit kom hon som lovande läkarstuderande på 60-talet, en tid då folkhemmet växte och blomstrade. Men på Norra kyrkogården vittnar en massgrav om en annan verklighet. Här hamnade patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa strax utanför Lund. Det var där hennes bror gick under. Han som kallades Tok-Lars, Vidundret eller Haltelyttelasse. Vad var det som hände för alla dessa år sedan? Och vem bär egentligen skulden?









______________________________________________

En bok som kanske är intressant. Vi får se...

Utan dina andetag av Karin Aspenström
Lind & Co




Jag tänker på hur snygg han är. Snyggare nu än när vi möttes. Munnen bred och profilen rak. Manlig, fast ingen av oss egentligen gillar det ordet. Ögonen har små rynkor, de har djupnat sedan han fyllde trettio. Den ljusa luggen hänger ner över ögat och en impuls att stryka undan hårtestarna kommer över mig, men jag håller tillbaka.

När Evelyn tänker på sin och Eriks relation tänker hon på det perfekta paret. Så jämställda. Medvetna. Hon vet att de hör ihop. Har gjort det i tio år. När de gifter sig och skaffar barn tänker Erik ta Evelyns efternamn och halva föräldraledigheten, det är båda överens om.
Först ska de bara göra den där långresan de så länge har pratat om: Två månaders kringflackande i Indien, genom söderns landskap av stränder och kokospalmer, sedan norrut mot Himalayas karga berg.
Den här resan ska bli en nystart i deras förhållande; Evelyn är övertygad om det.


______________________________________________

Den här verkar definitivt spännande!

Spel av Anna Roos
Modernista

Sol lämnar Sverige och svär på att aldrig komma tillbaka. Men när hennes tvillingbror Gustavs kropp hittas i Årstaviken och hans död avskrivs som självmord återvänder hon motvilligt. Med ett fingerat CV får hon anställning vid Handelshögskolans bibliotek. I korridoren träffar hon Erik, eleven som är lite bättre än alla andra och har en likadan tatuering som den hon sett på sin brors döda kropp.
Sol drog nitlotten redan vid födseln. Medan Gustav växte upp på gåslever i deras pappas nya hus på Lidingö blev hon kvar i förorten med sin mentalt instabila mamma. Och om hon har haft svårt att behålla sina jobb, har hennes bror i stället haft problem med vilket han ska välja efter sin examen från Handelshögskolan.
Vad var det egentligen som hände Gustav? Jakten på svar tar Sol djupare in i hans värld. Ur sprickorna i den putsade fasaden börjar mörka sanningar sippra fram. Snart visar det sig att ännu en elev fallit offer för vad tidningarna beskriver som högskolans tuffa karriärshets.
Lek blir till allvar, och Sol dras in i ett spel där bara slumpen avgör vem som är vinnare och vem som är förlorare.
Spel är ett samarbete mellan Modernista och Louise Bäckelin Förlag.


______________________________________________

Här är en bok som fått positiva omdömen i USA och som verkar intressant. Det här är del 1.

Det växte ett träd i Brooklyn av Betty Smith
Bookmark Förlag

Brooklyn 1912: Den unga Francie klättrar ut på brandstegen för att få vara ifred med sin bok. Inne i lägenhetens mörker skrapar hennes mamma ihop matrester till middag medan lillebrodern leker. Ingen vet var pappan sover ruset av sig.

Livet är inte alltid lätt för Francie, men hon älskar sin familj och den stökigt livliga stadsdelen som de bor i. Men framförallt bär hon på en stor dröm om att bli författare, och om att få resa över bron till New York och se världen. 

DET VÄXTE ETT TRÄD I BROOKLYN är en ärlig och stark uppväxtskildring. Genom en ung kvinnas iakttagelser får vi ta del av en unik tid och plats, på ett sätt som griper tag i våra egna liv. Det är en bok som fortsätter att trollbinda läsare i alla åldrar.




______________________________________________


Böcker med mat-tema är sällan fel!

Delicious av Ruth Reichl
Printz Publishing


Matnörden Billie Breslin har fått sitt drömjobb som assistent på New Yorks mest ikoniska mattidning: Delicious. En spännande värld full av stjärnkockar och delikatessaffärer i Little Italy har öppnats och Billie kan knappt förstå vilken tur hon har har. Men sedan händer det som inte får hända: tidningen läggs ner och de färgstarka kollegor som Billie har börjat betrakta som sin familj tvingas gå vidare på annat håll. 

Tills vidare får Billie jobba kvar för att upprätthålla tidningens garanti-hotline, för läsare som har frågor om gamla recept. Men när hon en dag hittar några mystiska brev, gömda i kontorets gamla receptarkiv, öppnas dörren till ett helt nytt äventyr...







4 kommentarer:

  1. Delicious låter... delikat :) Jag kikade faktiskt på den där Det växte ett träd i Brooklyn, men det verkar ju vara ännu ett exempel på att vi i Sverige inte klarar att läsa tegelstenar. Jag gillar inte alls när en bok delas upp i två delar bara för att den är tjock. Vilket den ju faktiskt inte ens är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst låter den delikat! :). Aha, så noga läste inte jag. Vi får se om jag tar mig an den någon gång. Och det är ju inte alltid böckerna som hyllas i USA hyllas här.

      Radera
  2. Jag ser också fram emot många av de här :) Men jag har missat Delicious, den tror jag kan vara bra, så tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Böcker med mattema är sällan fel :).

      Radera