måndag 26 augusti 2024

Kommande böcker i september 2024

Som alltid i september är det väldigt många böcker som kommer ut. Efter mycket funderande betade jag ner listan till 20 böcker och valde sen att stanna där. Av de nya böckerna är det en som jag alltid brukar köpa rätt omgående som inbunden vilket är Louise Pennys senaste om kommissarie Gamache. Men förra året flyttades datumet nästan två månader innan den väl kom ut så vi får se om den verkligen kommer i september. 

Böckerna här är i förmodat utgivningsdatum och först ut är en skotsk deckare som verkar intressant. Det är den första delen i en serie om Kommissarie Craigie.

Död mans grav av Neil Lancaster

HarperCollins Nordic

Antal sidor: 338

Utgivningsdatum: 2024-09-03

När ledaren för Skottlands mäktigaste kriminella familj hittas brutalt mördad och dumpad i en grav på en avlägsen kyrkogård får kriminalinspektör Max Craigie i uppdrag att utreda brottet tillsammans med kollegan Janie Calder. Max och Janie är väldigt olika både som poliser och människor, men inser snart att mordet är en del av en blodsfejd mellan två skotska familjer som sträcker sig tillbaka i tiden ända till 1800-talet.

Samtidigt som fler döda hittas avslöjar utredningen storskalig korruption i hjärtat av den skotska polisen. Nu måste plötsligt Craigie vända sig mot sina närmaste kollegor – för att lösa ett fall som kan kosta honom mycket mer än bara livet.


Här kommer ytterligare en deckare som verkar intressant!

De bortglömda flickorna av Emily Gunnis

Printz

Antal sidor: 372

Utgivningsdatum: 2024-09-05

Kriminalkommissarie Jo Hamilton ska snart gå i motvillig pension, men när kroppen av en ung flicka hittas, kastas Jo tillbaka till ett olöst fall från det förflutna.

Som ung och oerfaren konstapel kallades Jo ofta till att hantera rymningar från Morgate House - ett hem för föräldralösa flickor. Men när den problemtyngda tonåringen Holly Moore försvinner - samtidigt som ännu en flicka faller från klipporna - börjar Jo misstänka att hemmet döljer något. Men ingen tittar närmare på vad som egentligen försiggår innanför väggarna.

Nu, med bara dagar kvar innan pensionen, bestämmer sig Jo för att spåra upp Hollys syster och öppna upp fallet igen. Men det visar sig snart att spåren leder henne till alltför bekanta miljöer ...


För många år sen läste jag en serie av bland annat Eva Swedenmark med bärnamn i sig som jag tyckte om. Nu är det kanske dags igen att läsa något av henne?

Hitta hem av Eva Swedenmark

Ordberoende Förlag

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2024-09-09

Garbo tänker att livet är helt perfekt när hon och hennes älskade man Holger sitter i segelbåten på väg till en härlig middag i en gästhamn, när mannen segnar ner, livlös.

Hon vill inte förstå att det är sant det som hänt och hon isolerar sig i villan där de bott tillsammans. Men en dag knackar verkligheten på, i form av Holgers dotter som vill att hon snarast flyttar ut.

Garbo packar ihop sina privata tillhörigheter i bilen Holger gett henne och åker in till sin egen lägenhet på Södermalm. Där bor nu hennes son med familj, och väntar tillökning.

Hon har ingenstans att bo och orkar inte med väninnornas deltagande, då får hon ett brev från Paris att hon är välkommen att bo en månad i en lägenhet.

Hon packar väskan och rymmer till staden där hon upplevde vänskap och kärlek i sin ungdom.

Kanske hon där kan hitta tillbaka till sig själv och den kvinna som tog för sig av livet hon brukade vara?



Här är en annan författare som jag läst lite böcker av.

Tillbaka till Hampstead av Eli Åhman av Owetz

HarperCollins Nordic

Antal sidor: 455

Utgivningsdatum: 2024-09-12

London, 1980. Pirrig av förväntan har Charlotte lämnat lilla Norrtälje för att bli au pair. Men drömmarna om en mysig familj, engelskstudier och det spännande Swinging London går i kras redan första veckan. Nitton år gammal och helt ensam i en främmande storstad hamnar hon i en omöjlig situation. Men så träffar hon Marie från Sundsvall. Och Cissi, punkaren från Småland. Och en kväll på puben The Holly Bush möter Charlotte en kille med blå arbetarjacka och glada ögon.

Fyrtio år senare får Charlotte ett arv och tar ett beslut. Hon ska resa tillbaka till London och tillbringa en höst i sitt älskade Hampstead. Kanske träffa några av människorna från förr? Vad hände med den fruktansvärda arbetsgivaren mrs Overton-Finch, Marie och med ... ja, Charlotte tänker faktiskt börja sökandet på The Holly Bush.


Här kommer andra delen i Hildur-serien. En serie som jag både gillade och ja, kanske störde mig lite på. Men det är ju fortfarande Island. Och jag vill ju veta hur det går för Hildur i hennes jakt på sina systrar. 

Rósa & Björk av Satu Rämö

Bokförlaget Forum

Antal sidor: 360

Utgivningsdatum: 2024-09-12

Vid de avlägsna isländska fjordarna sker ett märkligt mord. En inflytelserik kommunalpolitiker hittas skjuten i ett skidspår. När kriminaldetektiv Hildur Rúnarsdóttir och den finska polisaspiranten Jakob Johanson undersöker mordet, ställs de inför ett dilemma. Är det verkligen värt att avslöja alla hemligheter?

Fallet leder dem in på mysteriet med Hildurs sedan länge försvunna systrar, Rósa och Björk. Samtidigt försöker Jakob behålla sitt lugn mitt i en svår vårdnadstvist.

Ondskan lurar bara en armslängd bort, ibland där man minst väntar sig.


Och ja, en bok om en bokhandel är oftast svår att motstå.

Den hemliga bokhandeln av Evie Woods

Bokförlaget Nona

Antal sidor: 446

Utgivningsdatum: 2024-09-13

På en tyst gata i Dublin väntar en försvunnen bokhandel på att upptäckas ...

Opaline, Martha och Henry har varit birollsinnehavare i sina egna liv alltför länge. Men när en försvunnen bokhandel blir en del av deras liv kommer dessa tre intet ont anande främlingar att upptäcka att deras egna berättelser är precis lika magiska som historierna i deras favoritböcker. I takt med att de avslöjar bokhyllornas hemligheter transporteras de till en otrolig värld där ingenting är som det verkar ...


Här kommer andra boken i en deckarserie som utspelar sig i Österbotten (vilket är nog det som lockar mest med den här serien).

Ingen lek under ytan av Gustavson & Ventus

Förlaget M

Antal sidor: 250

Utgivningsdatum: 2024-09-15

En gymnasieelev hittas drunknad i Bodvattnet. På stranden står två övergivna tält, till synes orörda. Det är fyra abiturienter från Korsholms gymnasium som firat sista sommarlovshelgen med tältning vid naturstigen på Björkö.

Den lokala politikern, riksdagsledamot Fors, tycks inte bry sig om sin sons inblandning i det brutala skeendet. En lärare vid gymnasieskolan har tidigare hängts ut för sexuella trakasserier. En yrkessoldat återvänder hem för att rota i oärliga affärer och skumma penningtransaktioner. Marcus Tapper, Tanja Viertola och resten av polisteamet står än en gång med händerna djupt nerkörda i ett blodigt och snårigt våldsdåd.


Under semestern läste jag den första boken om Betty och nu kommer den fjärde boken ut.

Älskade Betty av Katrina Widholm

Historiska Media

Antal sidor: 384

Utgivningsdatum: 2024-09-16

Martina är nu 17 år och lika gammal som Betty var när hon kom till Stockholm för att arbeta som hembiträde. Martina spås en lysande framtid som sångerska. Sonen Anders är en klipsk liten kille men har problem i umgänget med skolkamraterna.

Saknaden efter Olof är stor och Betty plågas av skuldkänslor för det som hände mellan henne och Martin Fischer i Köpenhamn. Hon skjuter undan sina tankar och förbjuder barnen att prata om Olof, men till slut tvingas hon ta tag i sitt förflutna. Vad vill hon göra med sitt liv? Vågar hon följa sina innersta känslor - vågar hon bli älskad igen?


Här kommer en tysk bok om en bagare från Italien som verkar roande.

Den sjungande bagaren av Carsten Henn

Bokförlaget Nona

Antal sidor: 320

Utgivningsdatum: 2024-09-16

Giacomo är en bagare från södra Italien som på omvägar hamnat i en liten tysk by och han bakar väldigt speciella bröd. Han utgår nämligen från kunden när han bakar. Han använder olika ingredienser som han tycker passar och sjunger olika sånger beroende på vem han bakar åt. Han knådar ner personens livshistoria i brödet, tillsammans med en massa kärlek.

Men byn är liten och bageriet går dåligt, dessutom har han en mycket argsint kvinna som säljer brödet. Kort sagt, han behöver en assistent. En dag dyker Sofie upp. Hon bor i samma by men har aldrig varit i bageriet eftersom hon är en firad balettdansös som inte äter bröd. Nu har hon emellertid fått sparken och måste se sig om efter ett jobb. Arbetsförmedlingen har skickat henne till bageriet. Från och med den dagen är inget sig likt, varken för bagaren Giacomo eller Sofie.


Här kommer en lite mer allvarlig bok som verkar rejält gripande.

Systrar under en uppgående sol av Heather Morris

Bokförlaget Nona

Antal sidor: 384

Utgivningsdatum: 2024-09-16

1942. När Singapore intas av den japanska armén, skickar den engelska musikern Norah Chambers i ren desperation iväg sin åttaåriga dotter Sally på ett skepp. När staden kort därefter står i lågor tvingas även den förkrossade Norah att fly. En av alla skräckslagna människor som trängs ombord på skeppet HMS Vyner Brooke är den australiska sjuksköterskan Nesta James. Efter bara två dagar till sjöss bombarderas fartyget och sjunker.

Nesta och Norah når Indonesien där de tillfångatas och flyttas till ett av japanernas ökända fångläger som präglas av svält och brutalitet. Trots de grymma förhållandena hittar de glädje i musiken. Norahs 'röstorkester' hjälper de internerade att hålla humöret uppe. De vänskapsband som Norah och Nesta knyter med dussintals andra kvinnor i lägret ger dem hoppet, styrkan och kamratskapet de behöver för att överleva.


Den här känns som en underhållande bok med lite tragik i sig.

Frankie av Jochen Gutsch & Maxim Leo

Bokförlaget Nona

Antal sidor: 192

Utgivningsdatum: 2024-09-16

En man som vill dö. En katt som söker ett hem. En rörande och samtidigt komisk berättelse om en ovanlig vänskap och vägen tillbaka till livet.

Richard Gold har förberett allt. Idag är dagen då han kommer att ta sitt eget liv. Repet ligger redan runt hans hals när en smal katt sätter sig framför fönstret, tittar nyfiket på honom, och leder Richard helt bort från hans planer. När katten sedan flyttar in hos honom eftersom Richard äger en stor TV, en extremt mjuk säng och serverar mat i tid börjar den skruvade vänskapen mellan två ensamma och utstötta, varav åtminstone en av dem har en stark tro på ett lyckligt slut.


För snart ett år sen läste jag den första boken i serien - Röd drottning. Här kommer den tredje delen.

Vit kung av Juan Gómez-Jurado

Bokförlaget Nona

Antal sidor: 488

Utgivningsdatum: 2024-09-16

Jon Guiterrez har blivit kidnappad och Antonia Scott är fast besluten att rädda sin följeslagare. Men hon behöver inte söka länge innan hon blir kontaktad av kidnapparen, Señor White en mördare som manipulerar andra människors sinnen för att begå brott. Han är även ansvarig för att Antonias man, Marcos, ligger i koma och Antonia har jagat honom länge. Nu vill han träffa henne.

Señor White vill att de ska spela ett spel som går ut på att Antonia och Jon ska lösa tre brott på bara några timmar. Om de vinner lovar han att lämna tillbaka Jon med endast några skråmor. Om inte ...


Bokförlaget Tranan har ofta intressanta böcker från udda länder. Så den här lockar!

Tre äpplen föll från himlen av Narine Abgarjan

Bokförlaget Tranan

Antal sidor: 271

Utgivningsdatum: 2024-09-18

En gång i tiden var den armeniska bergsbyn Maran en livlig plats med flera hundra familjer och en välbesökt lördagsmarknad. Numera återstår bara ett tjugotal hus. De invånare som bor kvar är härdade; de har överlevt såväl naturkatastrofer och världskrig som en svärm insekter som förstörde all skörd en sommar. Nästan all kommunikation med omvärlden har med tiden upphört, och eftersom de yngre generationerna redan har flyttat där ifrån är byborna inställda på att byn kommer att dö ut med dem.

Tre äpplen föll från himlen är en berättelse om en skara gamlingar på denna gudsförgätna plats. Det är en släktkrönika med inslag av magisk realism, men framför allt är det en hjärtevärmande berättelse om åldrande, gemenskap och oväntad kärlek. Och när byborna minst anar det uppen barar sig kanske ett mirakel som kan få byn att leva vidare. Romanen har fått sin titel från det armeniska sättet att avsluta en saga: tre äpplen föll från himlen -- ett för den som såg på, ett för den som berättade och ett för den som lyssnade.


Här kommer andra delen i en serien om Majja Skog, en serie som känns intressant.

Novisen av Hélène Gullberg

Bazar Förlag

Antal sidor: 216

Utgivningsdatum: 2024-09-18

Alla föremål har hemligheter. Det gäller bara att avslöja dem.

Den överbegåvade och märkliga antikexperten Majja Skog är besatt av gamla ting och vad de kan berätta för oss. Helst vill hon studera dem i fred, men hennes kunskaper efterfrågas av polisen. När en präst hittas mördad i Storkyrkan i Gamla Stan kontaktas hon än en gång av kriminalinspektör Karin Klinga. I prästens söndertrasade bröst sitter en diamantbesatt kinesisk drakbrosch. Vem kan ha placerat den där med sådan brutalitet? Och varför?

Platsen är mer än bekant för Majja. En gång fick hon bo under kyrkan i en krypta full av antika föremål. Prästen och hans fru invigde henne i kyrkans konst, historia och ritualer. Har Storkyrkans fascinerande skatter något med mordet att göra? Kan Majjas insikter leda Karin och hennes kollegor rätt i jakten på mördaren?


Den här författaren har gett ut flera böcker men än så länge har jag inte läst något av honom. Kanske blir det den här?

Du är här av David Nicholls

Printz

Antal sidor: 395

Utgivningsdatum: 2024-09-19

Michael är ensam. Förtvivlad efter att hans fru lämnat honom har han börjat ta långa promenader på den engelska landsbygden, allt för att undvika sitt tomma, ekande hem.

Marnie, å sin sida, lever ett liv satt på paus. Hon gömmer sig i lägenheten i London, undviker vännerna och allt som påminner om hennes usla, själviska ex. Allteftersom dagarna går börjar det kännas som att livet fortsätter därute utan henne.

När en gemensam vän, och ett mycket oberäkneligt väder, för ihop Marnie och Michael på en episk tiodagarsvandring i en spektakulär miljö kan ingen av dem känna annat än panik. Tills de upptäcker hur mycket de faktiskt har gemensamt. Kanske finns det hopp för dem båda - så länge de överlever turen ...


Något i den här lockar direkt!

En idealisk äkta man av Erica James

Pia & Co

Antal sidor: 400

Utgivningsdatum: 2024-09-19

Efter trettio års äktenskap och en underbar familjejul blir Louisa helt chockad när hennes man Kip ber om skilsmässa på annandagen. De har tre vuxna barn tillsammans, och Louisa har alltid trott att de haft ett lyckligt äktenskap. Men Kip har under flera månader haft en affär - och som om inte det vore illa nog visar det sig vara Zoe, yngste sonens exflickvän, han är otrogen med. Kip flyttar ut och börjar ett nytt liv med Zoe, medan Louisa står kvar med skärvorna av deras liv, och deras arga och förtvivlade familj. Charity Cottage, huset de alltid bott i, är till salu, och spänningarna tilltar. Men när Louisa hittar ett nytt och alldeles unikt hem, känner hon - trots sveket och ilskan - en första hoppfull glimt av ett ljusare liv. Medan Louisa gör upp spännande planer står Kip inför sina egna utmaningar, och börjar inse att det kanske inte är så lätt som han trodde att leva drömmen


De senaste åren har jag försökt lära mig lite mer om vin och gått kurser hos Munskänkarna. Den här deckaren känns som den kan passa då. Den är också den första boken i en ny serie. 

I vinet ingen sanning av Andreas Grube

Southside Stories

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2024-09-23

Vinjournalisten Ramona Charles är något stort på spåren - ett avslöjande som kommer att skaka om hela Vinsverige i grunden. De rykten som nått henne under de senaste åren har börjat bilda ett mönster: Någonting är rejält ruttet i branschen och det finns personer som tjänar grova pengar på detta. Men den ansvarige har gått under jorden. Försvunnen. Åtminstone tills han dyker upp i hennes lägenhet i centrala Stockholm - naken. Och väldigt död.

Plötsligt är Ramona lovligt byte - för den konkurrerande kvällstidningen ... och inte minst för mördaren. Hon söker skydd och tröst hos sitt ex, fotografen Filip Mårelöw, som trots hennes tidigare svek ställer upp utan protester. Tillsammans ger de sig in i en kamp mot ansiktslösa fiender som har allt att vinna, om de bara får tyst på henne.


Jag har ännu inte läst något av den här författaren. Men definitivt varit nyfiken på henne.

Intermezzo av Sally Rooney

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 457

Utgivningsdatum: 2024-09-24

Förutom att de är bröder har Peter och Ivan Koubek inte mycket gemensamt. Peter, en idealistisk jurist i trettioårsåldern, är karismatisk och framgångsrik på ytan men kämpar i själva verket med att få kontroll över sitt liv. Hans tio år yngre bror Ivan är en allvarsam schackspelare, tyngd av stämpeln som före detta underbarn. Brödernas far har precis gått bort och sorgen får avståndet mellan dem att växa.

På ett schackevenemang i en småstad lär Ivan känna trettiosexåriga Margaret, som precis har gått igenom en upprivande tid. Mellan dem utvecklas en öm och tafatt förståelse, som de båda är rädda att visa för omvärlden. Samtidigt gör Peter allt för att dölja sin oförmåga att välja mellan de två kvinnorna i sitt liv - sin första stora kärlek, Sylvia, och den rebelliska studenten Naomi.


Om jag bara fått välja en bok från den här månadens utgivning så är det den här! En bok från en absolut favoritserie.

En bättre man av Louise Penny

Modernista

Antal sidor: 512

Utgivningsdatum: 2024-09-25

Det är Armand Gamaches första dag tillbaka som chef för mordroteln, ett jobb han tillfälligt delar med sin tidigare andreman, Jean-Guy Beauvoir. Flodvattnet stiger dramatiskt runt om i provinsen, och mitt i den ansträngda situationen kommer en man till Gamache och vädjar om hjälp med att hitta sin dotter.
När kris läggs till kris försöker Gamache hålla stånd mot det hotande kaoset och inser att han borde ge upp om sökandet efter Vivienne Godin. Men Gamache har själv en dotter och utvecklar en djup - och kanske oklok - empati för hennes orolige far. Förföljd av känslan »Hur skulle du känna dig?« återupptar han sökandet.
Medan vattnet stiger och kritiken av Gamache i sociala medier blir allt mer aggressiv, hittas en kropp. Och i tumultet begås misstag.


Sist ut är en brasiliansk bok som känns intressant.

Den skeva plogen av Itamar Vieira Junior

Bazar Förlag

Antal sidor: 270

Utgivningsdatum: 2024-09-27

Djupt inne i Brasiliens bortglömda inland hittar två systrar en gammal kniv under sin farmors säng. De fascineras av dess mystiska kraft och bestämmer sig för att smaka på metallen. Ett infall som kommer att påverka bådas liv för all framtid och skapa ett oupplösligt band mellan dem.

Den skeva plogen är en fascinerande och gripande historia om villkoren för bönderna i Brasiliens fattigaste region, tre generationer efter slaveriets avskaffande. Itamar Vieira Juniors prisbelönta och storsäljande roman förenar magisk realism med en brännande aktuell skildring av sociala orättvisor, rasism och kvinnors utsatthet. 

2 kommentarer:

  1. Vi har några gemensamt och av de som inte är det vet jag att jag såg de flesta, men valde bort dem. Pennys bok är ju ett måste. Och även Vit kung. Min lista kommer i morgon 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som vanligt har vi en mix. Och jag ser fram emot ditt inlägg imorgon! Med tanke på mängden böcker så fanns det ju väldigt många att välja mellan.

      Radera