söndag 29 mars 2015

Vinter i drömhuset av Maeve Binchy

Maeve Binchys sista bok.

Handling: De tre systrarna Sheedy har bott i Stone House i Stoneybridge på Irlands västkust så länge som någon kan minnas. Huset håller helt på att förfalla när den driftiga kvinnan Chicky Starr återvänder från USA och lyckas köpa det av systrarna.

För sina Amerikapengar tänker hon inrätta ett hotell, erbjuda stressade storstadsbor vila och rekreation, goda middagar vid det stora matsalsbordet och ett avspänt sätt att umgås. Till sin hjälp tar hon några av Stoneybridges söner och döttrar som av en eller annan anledning valt att komma tillbaka efter vistelser i Dublin eller utomlands.

Och gästerna börjar anlända: sjuksköterskan Winnie som tvingas tillbringa en vecka med sin svärmor i Stone House, amerikanske skådisen John som missat flyget tillbaka till USA, läkarna Henry och Nicola som bär på en hemlighet och svenske Anders som vill lära sig mer om den irländska folkmusiken.


De flesta av Maeve Binchys böcker innehåller något magiskt. De får mig att vilja lämna Sverige och flytta in och bli en del av gemenskapen som råder i böckerna (i alla fall i de flesta av böckerna). Ändå så är det mycket sorg i böckerna. Precis som i verkliga livet har karaktärerna drabbats av många olika jobbiga saker som till exempel sjukdom och svek. Men i böckerna är det oftast någon stark karaktär som får människorna att stanna upp och reda upp sina liv eller i alla fall lyckas förändra sig på något sätt till det bättre.

I Vinter i drömhuset får man först följa Chicky Starrs liv. När hon väl kommit igång med sin hotellverksamhet får man kapitel för kapitel lära känna de olika gästerna och slutligen deras upplevelser på hotellet.

Som i många av hennes andra böcker kommer även karaktärer från hennes tidigare böcker och får lite biroller.

Maeve Bincys böcker är utmärkta om man vill ha en mysig bok som innehåller lite av det mesta.

2 kommentarer:

  1. Riktig feelgood är det oftast i hennes böcker! Gillar dem!

    SvaraRadera