måndag 30 mars 2015

Snömannen av Jo Nesbø

Sjunde boken om Harry Hole.

Handling: Det är november och vintern har kommit till Oslo. En liten pojke tittar ut genom fönstret på en snögubbe som någon gjort i trädgården. Varför ser den så otäck ut och varför stirrar den upp på honom i stället för ut mot gatan?

Nästa morgon är pojkens mamma borta och runt snögubbens hals sitter en halsduk...

Kommissarie Harry Hole på Oslopolisen kopplar ihop kvinnan som anmälts försvunnen med ett anonymt brev han fått från någon som kallar sig Snömannen. Snart upptäcker han att det förekommit fler fall där gifta kvinnor försvunnit spårlöst samma dag som den första snön fallit. Kan polisen ha att göra med en seriemördare och utmanar denne mördare Harry Hole personligen genom sina dåd?


Böckerna om Harry Hole blir allt bättre. Det jobbiga är också att det enda jag vet (eftersom serien inte är slut än för mig) är att Harry Hole kommer att klara sig. Under det tidigare böckerna har flera av de goda fått sätta livet till och det gör läsandet (eller snarare lyssnandet) lite mer spännande men också obehagligt.

Snömannen är en obehaglig bok med många överraskande vändningar. Vissa saker är jag beredd på men vissa saker kommer som en överraskning.

Det kommer inte att dröja länge innan jag börjar på nästa Harry Hole.

2 kommentarer:

  1. SV. Ja jag tycker faktiskt att boken Av kött och blod var riktigt bra.

    SvaraRadera