tisdag 19 maj 2015

The mapping of love and death av Jacqueline Winspear

Den sjunde boken om Maisie Dobbs.

Handling: Maisie Dobbs får i uppdrag att undersöka en ung mans död och hitta sjuksköterskan han haft en kärleksaffär med. Michael Clifton var egentligen amerikan men ville stötta sin fars gamla land under första världskriget. 1914 flyger han över till England och tre år senare rapporteras han saknad. Under 1932 hittas kvarlevorna av honom i Frankrike och Michael Cliftons föräldrar söker upp Maisie och ber henne undersöka vad som hände sonen som hade blivit mördad och vem som skrivit kärleksbreven som hittades hos honom. 

Maisies privatliv blir också påverkat då någon som står henne nära blir allt sjukare och hon samtidigt märker att en man får hennes hjärta att klappa snabbare.

Böckerna om Maisie Dobbs är rätt lätta att läsa på engelska och jag glömmer periodvis bort att det inte är på svenska som jag läser. Det kan också bero på att jag pratar och skriver allt mer på engelska dagligen på jobbet.

Det går inte att komma ifrån att jag gillar de lite mer pusselaktiga historiska deckarna där systematiskt letande leder till ledtråd efter ledtråd. Här finns också en sympatisk huvudperson med en intressant bakgrund och umgänge i olika kretsar. Hennes assistent Billy som stred under första världskriget representerar de som har det betydligt tuffare och vars familjesemester består i att åka och plocka humle på landsbygden så barnen får lite äkta lantluft och se grönskan utanför London.

Jag tycker om att läsa om miljöerna som beskrivs i både London och på landsbygden. Det är också intressant att se teknikens framsteg eller ungefär hur långt de kommit under 1932.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar