onsdag 6 maj 2015

Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand

En lättsam roman om en man som tvingas förändra sitt liv!

Handling: När Göran Borg inte surfar på en blogg för fotbollsnördar tänker han på sin exfru Mia. Karriären har gått i stå, hårfästet klättrar målmedvetet uppåt och byxlinningen spänner över magen. Sina vuxna barn träffar han bara sporadiskt och nu lär det dröja ett tag till, eftersom de ska på semester till Thailand med sin mamma och hennes nye, välbärgade man. När ett tröstlöst vinterregn vräker ner över Malmö och Göran Borg är på väg till det enahanda jobbet på informationsföretaget undrar han om livet kan bli så mycket tristare. Det kan det.

Han kan till exempel få sparken, luras iväg på en charterresa till Indien, drabbas av galopperande turistdiarré och lämnas ensam att dö på ett sjabbigt hotellrum i Jaipur.
Men så knackar det på dörren och in stiger Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad. En indisk textilexportör i sina allra bästa och mest underbara år, om han får uttrycka det själv. Yogi tar med Göran på en yttre och inre resa till Indiens myllrande huvudstad New Delhi.


I det stora hela tyckte jag om den här boken. Jag kom snabbt in i den och kunde lätt se för mig den uttråkade Göran som mest lät tiden gå. Det finns nog en Göran här och där på mitt företag.

Eftersom vi även har en hel del indier på jobbet är det extra kul att läsa om Indien även om det här bara visar en liten del av det. Då både ur ett humoristiskt perspektiv men även ett med lite mer allvar. Våra indier bjuder ofta på något när det är någon av deras högtider och de berättar om Holi som Göran får vara med och fira. Fast vårt firande är betydligt lugnare än det Göran får uppleva i Indien.

För min del var boken lite ojämn. Vissa delar tyckte jag var väldigt intressanta och givande medan några kändes lätt sega. Men det kan bero på att jag inte är så lättroad alla gånger då det är tänkt att man ska bli det. Min stora behållning av boken är dock Yogi och hans underbara syn på livet. Alla skulle må bra av att ha en Yogi nära sig.

Betyg 3+.

5 kommentarer:

 1. Den här borde jag nog läsa snart, den börjar bli lite dammig där det står bortglömd i hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gick rätt snabbt att läsa och var ett trevligt tidsfördriv. Men jag tror inte att den kommer att lämna några större spår efter sig.

   Radera
 2. Ser så fram emot att läsa denna. Har både den och uppföljaren i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte bestämt mig än om jag ska läsa uppföljaren. Det beror nog lite på omdömena den får.

   Radera
 3. Åh, har både denna och andra boken här hemma och ser så mycket fram emot att läsa dem.

  SvaraRadera