söndag 13 mars 2016

Fruktans tid av Set Mattsson

Den tredje och sista delen i den mycket välskrivna trilogin.

Handling: Malmö, maj 1948. En kvinna hittas mördad i en tom lagerlokal i hamnen. Den brutalt misshandlade kroppen har hunnit förruttna och det dröjer ett par dagar innan hon kan identifieras.

Strax efteråt inträffar ett dramatiskt självmord på polishuset som väcker kårens bestörtning. Kriminalöverkonstapel Douglas Palm befinner sig snart i en snårig utredning där frågorna hopas. Under en lång och het sommar följer Palm och hans män spår som leder dem till fruktade nazister och hemliga organisationer som rör sig bland stadens skuggor.


Jag hade totalt missat att Set Mattssons tredje bok hade kommit ut och att den dessutom hunnit komma i pocketversionen.

Efter att ha läst om Malmö under först 1945 när Malmö svämmades över av krigets offer och sen under 1946/1947 där det uppstod demonstrationer och kravaller runt nyår så var det dags för ett Malmö under 1948.

Set Mattson har verkligen byggt upp sina böcker med stöd av historiska händelser i världen och Malmö i synnerhet. Historierna berättas främst genom Kriminalöverkonstapel Douglas Palm som jag tycker mycket om. Han är en man som vill göra ett bra polisjobb och vara en bra man. Men ibland går det bara inte. Just därför blir han väldigt mänsklig för mig.

I den här boken är det fokus på nazisterna som antingen försöker fly eller verka i det dolda utanför Tyskland. Men som alltid är det även stort fokus på hur människorna levde i Malmö då. Men små detaljer här och var så blir det så tydligt att det var en annan tidsålder som bilar, mat, människors levnadsstandard och vanor.

Det känns lite tråkigt att den här serien är slut nu. Jag har haft en stor behållning av dem och då och då gillar jag det lugna tempot som vissa böcker har där lösningarna kan komma från ett grundligt polisarbete. Eller möjligtvis med hjälp av en grävande journalist. För även i den här boken finns journalisten Jonnervik med. Dessutom blir det lite återkopplingar till händelser som skett i de tidigare böckerna. Vissa saker knyts ihop men inte allt vilket gör det hela mer trovärdigt.

6 kommentarer:

 1. Jag har första delen i den här serien, men gissa vad... jag har inte läst den än ;)

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Helt ny bekantskap för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att serien varit läsvärd. Jag har tydligen fått en dragning åt historiska deckare de senaste åren.

   Radera
 3. Känns som att jag borde läsa den här trilogin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den skulle kanske passa dig. Den är lite mer lugn som Arnaldur Indriðasons serie.

   Radera