onsdag 21 september 2016

Ödesgudinnan på Salongen d'amour av Anna Jansson

Mysig gotlandsmiljö!

Handling: På Södertorg i Visby ligger Salong d'Amour. När du kommer in på min frisersalong och jag frågar: "Vad kan jag göra för dig?" menar jag inte bara ditt hår. Jag menar: "Vad kan jag göra för dig i ditt liv?" Min ambition är större än att få till en fin klippning, den är att ge dig ett möte.

Som frisör möter jag människor i alla livssituationer. Bröllop, begravningar, separationer och skolavslutningar. Livsberättelserna kommer glimtvis, ibland får jag förtroenden. Du kan lita på min tystnadsplikt - dina hemligheter stannar hos mig.

Till hjälp på salongen har jag en ung man från Grötlingbo. Han heter Ricky. Jag har lovat hans mamma att göra honom rumsren och lära honom laga mat.
Om du är en trogen kund och vågar se dig i min spegel kan allting hända.

Vi ses på Salong d'Amour!
Angelika Lagermark


Läsningen har gått trögt sen jobbet började på riktigt. Inte har det blivit bättre av vobb och sjukdom. Tiden och orken finns inte riktigt. Däremot fungerar det fortfarande att lyssna för det mesta. Men i alla fall... Den här boken lånade jag på biblioteket. Det var inte planerat utan de skyltade med den och jag blev nyfiken. Tidigare har jag bara läst deckare av Anna Jansson.

Jag började med den in måndags då jag äntligen blivit av med fyra dagars feber (runt 39 grader). Så det passade bra med en lättsam bok då. Jag gillade direkt huvudpersonen Angelika Lagermark och hennes roll som hon tagit sig i Visby.

Nu är jag en person som sällan gillar komedier och det finns stunder när den här blir lite väl dråplig. Jag har också svårt när saker blir allt för övertydligt presenterade, i synnerhet när man vet långt i förväg att något ska hända. Så dessa partier drar ner betyget för mig. Mest njuter jag av scenerna på frisörsalongen när hon och Ricky jobbar med sina kunder och funderar på vilka som ska klippas ihop.

I bakgrunden finns ett brott som är rätt skrämmande med tanke på hur lättvindigt det kan ske och hur svårt det är att komma till rätta med det. Som tur vad har Angelika både driv och bra vänner som stöttar.

Boken var helt ok och pendlar mellan betyget två och fyra. Så det får bli en trea i betyg tillslut.


2 kommentarer:

  1. Det är inte roligt att läsa böcker där författaren inte riktigt vågar lita på att läsarna skall förstå, och därför är övertydliga. Det blir som att läsa en rätt så bra uppsats av en högstadieelev, bra, men utan fingertoppskänsla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Sen är ju det rätt vanligt i den här typen av böcker. Men jag föredrar helt klart de som inte är lika övertydliga.

      Radera