onsdag 14 december 2016

En gengångares död av Margery Allingham

En deckare som gavs ut 1934!

Handling: Den berömda konstnären Lafcadio, som själv anser sig vara den störste mästaren sedan Rembrandt, har just dött men sett till att han får evig berömmelse genom ett högst originellt testamente. 

Han har bestämt att hans vackra hustru Belle ska ställa ut ett av hans konstverk varje år - men bara ett åt gången!

Åtta år efter Lafcadios död har hans närmaste konstnärsvänner med detektiv Albert Campion i spetsen samlats för att beundra det åttonde mästerverket. Men plötsligt släcks ljuset och de blir i stället vittne till ett ohyggligt mord...


Det här är den sjätte deckaren om Albert Campion som Margery Allingham skapade. Hon jämställs med Agatha Christie men har inte blivit alls lika känd. Genom Storytel hittade jag några av de första böckerna inlästa och försökte mig sen på att läsa den nästkommande på engelska. Men det fungerade inte för mig. Boken var rätt gammal och ordbruket var inte riktigt vad jag var van vid på engelska. Istället köpte jag in några av de som är översatta genom att leta på Bokbörsen. Just det här exemplaret är från 1990. Jag tycker man kan ana det utifrån omslaget.

Precis som Agatha Christie så är det här en pusseldeckare och den sympatiske Albert Campion gör sitt bästa för att lösa fallet. Den här gången fanns inte hans betjänt eller tjänare Lugg med vilket var lite trist. De kompletterar annars varandra och levandegör Albert lite.

Det är alltid trevligt med böcker i konstvärlden men den här gången blev jag inte särskilt tagen av det. Något gjorde att jag inte fick samma myskänsla som jag fått av de tidigare böckerna. Gissningsvis är det tiden på året som innehåller alldeles för lite lästid och mest jobb (både på jobbet och hemma).

Men i det stora hela tycker jag ändå om boken och jag kommer definitivt fortsätta läsa de andra böckerna som jag lyckats hitta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar