lördag 25 februari 2023

Kommande böcker i mars 2023

Mina bokreaböcker lyser än så länge med sin frånvaro. Sambon som beställde från Akademibokhandeln samma dag fick sina häromdagen. Mina från Adlibris och Bokus är inte ens skickade. Men det är ju inte så att jag lider av bokbrist här hemma och mars månad har också ett gäng böcker som lockar. Jag hade kunnat ta med så många fler men tvingade mig att begränsa mig rätt rejält. 

Först ut är en ny bok av författaren till Den röda adressboken som jag tyckte väldigt mycket om. 

Konstverket av Sofia Lundberg

Bokförlaget Forum

Antal sidor: 400

Utgivningsdatum: 2023-03-07

"Det sista konstverket" ser verkligen anspråkslöst ut. När den världsberömda konstnären Hanna Stiltje ska avtäcka sitt senaste verk på Moderna museet går besvikelsen som ett sus genom publiken. I stället för de utsökta tavlor och statyer hon har blivit känd för, visar hon upp en byrå som är sammanfogad av diverse bråte. Men det är inte vilket bråte som helst. Bit för bit avtäcks en gripande berättelse om föräldrars svek mot sina barn och myndigheternas blindhet inför vad som är bäst. Men ännu mer om att våga hålla ögonen öppna för eländet, om att kärlekens band är starkare än blodets och om att det går att göra skillnad i en människas liv. Vilken gärning är egentligen viktigast att uppmärksamma? Konstnärens eller medmänniskans?Här kommer en deckare som anses vara den fjärde delen i serien Mia Krüger och Holger Munch enligt Bokus och Adlibris. Men på Goodreads är det bok 0 i serien (tre böcker finns utgivna 1-3) och på förlagets hemsida står det att det är föregångaren till de tidigare böckerna. Så frågan är om man borde börja med den här eller den som står som nummer ett?

Vit som snö av Samuel Bjørk

Wahlström & Widstrand

Antal sidor: 500

Utgivningsdatum: 2023-03-08

Två pojkar hittas mördade på en åker, med en räv mellan sig. Den makabra upptäckten påminner om ett olöst mordfall i Sverige åtta år tidigare.

Holger Munch har just anställts som chef för en ny mordenhet i Oslo. Tillsammans med den talangfulla polisstudenten Mia Krüger dras han in i jakten på en cynisk mördare. Samtidigt tillbringar Mia nätterna åt att desperat leta efter sin försvunna tvillingsyster. 

 


Den här lockar mig av flera skäl - framsidan, landet och handlingen. 

Sakerna vi såg av Hanna Bervoets

Volante

Antal sidor: 136

Utgivningsdatum: 2023-03-08

Hur mycket våld och förtvivlan kan man bevittna innan man blir cynisk och härdad? När Kayleigh råkar ut för ekonomiska problem söker hon jobb som innehållsmoderator på en onlineplattform som hon inte får nämna vid namn. Jobbet består av att bedöma kränkande filmer och bilder och välja vad som ska plockas bort och vad som ska vara kvar. Det är ett tufft jobb och Kayleigh och hennes kollegor tvingas se hemska saker, samtidigt som de är föremål för strikt regim på arbetsplatsen. Plattformens riktlinjer är ofta svåra och förstå och ständigt föränderliga. Men Kayleigh trivs, hon hittar både vänner och flickvän. Allt är bra, eller verkar det bara så?


Det var länge sen jag läste något av den här författaren. Kanske blir det den här?

Andra kvinnors liv av Jojo Moyes

Printz

Antal sidor: 409

Utgivningsdatum: 2023-03-09

Nisha Cantor och Sam Kemp är två väldigt olika kvinnor.

Fyrtiofemåriga Nisha lever ett glamouröst liv i överflöd, tills det att hennes man plötsligt kopplar bort henne från alla tillgångar. Fyrtiosjuåriga Sam har en helt annan tillvaro, där en stor del av tiden handlar om att få ekonomin att gå runt för henne och familjen.

Men allt förändras när Sam en dag av misstag får med sig Nishas gymväska hem. I den hittar hon ett par skor, som hon inte kan motstå att kliva i. Plötsligt går hon med lite rakare rygg, och med ett större självförtroende. I samma stund får karriären dessutom ett lyft.

Samtidigt som Sam skördar framgångar håller Nisha på att förlora allt.

Men Nisha har en plan för att få sitt liv tillbaka.


För mig som gillar mysdeckare kan den här passa bra. Den är den första boken i serien Barnmorskan i Berlin som utspelar sig under 1920-talet.

Kvinnan i kanalen av Anne Stern

Bazar Förlag

Antal sidor: 364

Utgivningsdatum: 2023-03-13

Den unga barnmorskan Hulda Gold är en kvinna som hävdar sin självständighet mot alla odds och som är de fattiga, förtryckta och föraktade kvinnornas trogna försvarare. En av de hon vårdar, en gravid kvinna i ett av Berlins många slumområden, är en dag alldeles förtvivlad. Hennes granne har hittats död och man tror att hon hoppat i kanalen av fri vilja. Det betvivlar den unga kvinnan. Och kanske är hon inte ensam, kriminalkommissarie Karl North verkar också intressera sig för fallet. Men han behöver Huldas hjälp, folket som lever på skuggsidan av staden pratar inte gärna med polisen och Hulda dras därför djupare och djupare in i fallet.


Den här boken känns definitivt rätt annorlunda.

Kärlek och andra mänskliga brister av Bethany Clift

Modernista

Antal sidor: 480

Utgivningsdatum: 2023-03-15

Indiana Dylan lever efter ett punktligt schema: 20 minuter stretch, dusch, ingen frukost men däremot en espresso. På klockslaget 05:19 börjar dagens arbete.
Indiana skulle aldrig få för sig att bli kär. I stället sköter hon sina drifter genom korta möten på hotellrum - exakt 46 minuter långa. Kontorsbyggnaden hon bor i rymmer även ett labb med hennes värdefulla datorer och servrar. Hennes enda vän är den virtuella assistenten Peggy.
Indiana har tagit fram en matchmaking-app som genom precisa algoritmer kan hitta den perfekta partnern åt vem som helst. Cameron, VD på IT-bolaget Jane Doe, gör allt för att köpa den, och vill dessutom att Indiana ska arbeta som konsult. Indiana vägrar, men som nybliven ägare till byggnaden hon bor i kan Cameron utöva utpressning. I sin nya roll måste Indiana bevisa att appen faktiskt fungerar - och för att göra det måste hon bli kär.


Äntligen kommer en ny del med Erlagruppen - den fjärde delen.

Det dåliga samvetet av Pernilla Ericson

HarperCollins Nordic

Antal sidor: 298

Utgivningsdatum: 2023-03-20

När Edith, Rickard, Liv och Aminah - Erlagruppen - återförenas är det för att utreda ett fall som inte liknar något annat. En kvinna har hittats död i sin bostad i centrala Stockholm. Hon är en framgångsrik, omtyckt entreprenör, som plötsligt och oväntat har begått självmord. Men när de börjar skrapa på den glamourösa ytan visar det sig att kvinnan levt ett helt annat liv i kulisserna. Och kort därpå hittas ännu en känd företagare död, även han med mörka hemligheter. Vad har fått personerna att begå självmord? Har de utpressats? Tvingats att ta sitt liv? Jakten på sanningen leder utredningsteamet in på farliga vägar - och skakar om gruppen i grunden.


Här kommer uppföljaren till Kallbaderskan bland fjällen som jag lyssnade på förra året och verkligen njöt av.

Sömmerskan och friheten av Karin Härjegård

Printz

Antal sidor: 342

Utgivningsdatum: 2023-03-22

Livet har blivit ljusare för Helena, som tog sin tillflykt till Härjedalen när hennes liv kraschade. Nu gräddar hon våfflor i det mysiga våffelbruket om dagarna, men hon längtar efter mer. Och så får hon upp ögonen för det gamla gula huset, där Hilda - kvinnan som förr i tiden drev våffelbruket - en gång bodde. Men vem var Hilda egentligen?

I början av 70-talet lever Hilda och hennes man på den stora gården i Fjällnäs. Men äktenskapet är inte lyckligt, och det enda som håller Hilda vid liv är våffelgräddningen och mötet med gästerna. Det hon helst av allt vill göra är att sy.

När ett filmteam från Stockholm plötsligt dyker upp, och Hilda lär känna skådespelarna och de andra i produktionen, vänds allt upp och ner. Har Hilda det mod som krävs för att våga förändra sitt liv?


Här kommer första boken i en ny norsk deckarserie.

Stilla veckan av Sven Petter Næss

Lind & Co

Antal sidor: 350

Utgivningsdatum: 2023-03-23

Kriminalpolis Harinder Singh återvänder motvilligt till Elvestad, den småstad han en gång växte upp i, för att hjälpa den lokala polisen med utredningen av ett dråp. Singh har både norskt och indiskt påbrå och kände sig aldrig helt accepterad i Elvestad under uppväxten, och så fort han är på plats och börjar jobbar bubblar gamla konflikter upp till ytan igen. Mycket är sig likt i hemstaden. Familjen Davidsen, som hade en dominerande position i staden redan när Singh var ung, tillhör fortfarande makteliten. Men nu har Axel, vd:ns son, blivit dödad. Två år tidigare försvann en ung kvinna som umgicks i hans kretsar. Ingen har sett till henne sedan dess. När Singh börjar gräva i de båda händelserna visar det sig snart att flera personer har en hel del att dölja och att långt ifrån alla vill berätta sanningen om var de befann sig den natt Axel Davidsen dog.

4 kommentarer:

 1. Det dåliga samvete ser jag verkligen fram emot :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här! Men det tog väl lite längre tid på grund av hennes brand-serie gissar jag. Där har jag bara läst den första än så länge.

   Radera
 2. Vi hade verkligen inte många samma den här gången. Jag minns inte längre om det var några av de som du har med som jag kikade på, men inte tog med. Eller jo, den där Stilla veckan vet jag att jag tittade på och detsamma gäller ju Samuel Bjørks, norska deckare är ju per definition intressanta. Jojo Moyes har jag än så länge inte läst något alls av, men det kommer väl och Sofia Lundbergs bok måste jag ha missat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade vi båda tagit med tio till så hade säkert fler varit samma. Men nu kämpade jag precis som du med att bara ta en mindre mängd. Sen har jag inte haft samma ork för läsning just nu och det påverkar kanske också.

   Radera