söndag 28 maj 2023

Kommande böcker i juni 2023

Den här gången var det inte lika många böcker som kom från författare vars serier jag verkligen följer. Men några givna var det och sen ett gäng som verkar trevliga på ett eller annat sätt.

Först ut är en japansk bok från Tranan som passar in nu när jag försöker läsa lite mer världslitteratur.

Nakanos Secondhandbutik av Hiromi Kawakami

Bokförlaget Tranan

Antal sidor: 309

Utgivningsdatum: 2023-06-01

När jalusierna till Nakanos secondhandbutik rullas upp är det Hitomis uppgift att ställa fram några av butikens mer eller mindre exklusiva föremål på en bänk utanför. Där inne styr den kufiske ägaren Nakano, som när han säger att han ska gå till banken i själva verket träffar sin älskarinna. Ibland hjälper också hans syster Masayo till i butiken, en konstnärssjäl vars kärleksråd blir till en guide för Hitomi, inte minst gällande allt-i-allon Takeo, vars blyga och svårlästa framtoning väcker oväntade känslor hos henne.

Nakanos secondhandbutik är en charmig berättelse om en udda uppsättning vänner och deras vardag i den lilla butiken i Tokyos utkant.


Jag jobbar inom IT så böcker som har en koppling dit lockar mig oftast. 

Jakten - Demonerna på nätet och hackaren som satte dit dem av Alex K. Skade

Mondial

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2023-06-05


I internets mörkaste vrår samlas grupper av män som delar förbjudna bilder i skydd av nätets anonymitet. Det är i alla fall vad de tror, tills en svensk hackare ger sig in i leken. Alex bestämmer sig för att sätta dit en av männen. Hon börjar kartlägga varje steg han tar, och sakta dras snaran åt. Men när jakten intensifieras inser hon att den har ett högre pris än hon hade kunnat ana: plötsligt står hennes eget liv på spel.

"Tanken på vad jag skulle kunna råka få se var outhärdlig. Men samtidigt visste jag varför jag hade tagit mig in på pedofilernas servrar från första början. För att jag ville jaga. Jag ville avslöja dem."

I den här sanna historien berättar den anonyma hackaren Alex om hur hon blev pedofiljägare på nätet, och om uppdraget som förändrade allt.


Första boken Nord ligger och väntar oläst i hyllan och här kommer nästa bok. Spänningsdelen kanske inte passar mig perfekt men jag blir definitivt lockad av böcker med matlagning.

Syd av Katarina Ekstedt & Anna Winberg Sääf

Bookmark Förlag

Antal sidor: 251

Utgivningsdatum: 2023-06-07

Efter den mardrömslika upplevelsen som kockassistent på den världsberömda stjärnkrogen Nord i de jämtländska fjällen har Alex och Sofi äntligen lyckats starta ett nytt liv. Med restaurangägaren Alice Duwals hot bakom sig fokuserar de nu på att starta upp en bistro på Öland.

Trots öns fantastiska läge visar det sig snart att det är hårt arbete att driva egen restaurang. Inte minst då det uppdagas hemligheter som riskerar att ödelägga allt. Samtidigt kan inte Alex släppa oron över att Alice ska återvända. Inbillar han sig bara, eller är hon ute efter hämnd?

SYD är den andra delen i serien om kocken Alex, en unik psykologisk thriller i köksmiljö, som har hyllats av både läsare och kritiker. Hur långt är du villig att gå för att bli fri från ditt förflutna? 


Här kommer en bok som utspelar sig på Åland vilket alltid gör mig nyfiken tack vare min mans koppling dit.

Udda fåglars ö av Lucas Hermans

Bazar Förlag

Antal sidor: 261

Utgivningsdatum: 2023-06-08

I romanen Udda fåglars ö behandlas temat sökande med lika delar humor och allvar.

Ett förlorat jobb, en kraschad relation, panikångest - Leo är klar med Stockholm och behöver en nystart. På Åland hoppas han kunna rusta upp sin döda mormors torp, hitta harmonin igen och skriva den där romanen. Hittills har han mest grämt sig över alla misslyckanden och svarat "kanske" på livets stora frågor.

Men Ålandstillvaron blir inte alls som i fantasin. Han störs av grannen Alfrida - en orkanvind till tant som älskar bastu, skvaller och gin - och blir snart också uppsökt av den stelbente adelsmannen Milton. Sakta sugs Leo in i mysteriet med sin mormors syster Lydia, som sägs ha drunknat som ung. Men är det verkligen sant?


Här kommer den fjärde delen i serien om Konrad som jag definitivt kommer ta mig an.

Tyst som muren av Arnaldur Indridason

Norstedts

Antal sidor: 344

Utgivningsdatum: 2023-06-09


Ett märkligt fynd hittas, mitt i Reykjavík, ett mänskligt skelett hittas i en källarvägg. Någon murades in här för decennier sedan och glömdes sedan av världen. Kriminalpolisen i Reykjavík startar en utredning, men ingen anmälan om försvunnen person passar in. Vem är offret? Vad ligger bakom brottet? Kan gärningsmannen fortfarande hittas?

När den pensionerade kommissarien Konrá engagerar sig i fallet, upptäcker han snart att hans forna kollegor blockerar honom från all information. De har fattat misstankar om att han har undanhållit viktig information under tidigare utredningar, kanske för att dölja spår som leder till hans egen familj, och mordet på hans far.

Konrá fortsätter efterforskningarna under radarn, men inser snart att han befinner sig i fara. Hade det kanske varit bättre att låta det förflutna vila?


Här kommer en bok av en tysk författare som verkar vara en intressant relationsroman.

Elden av Daniela Krien

Louise Bäckelin Förlag

Antal sidor:

Utgivningsdatum: 2023-06-09

Hur kan två älskande finna en väg tillbaka till varandra när smärtan från det förflutna står mellan dem?

När Rahels och Peters planer kastas omkull efter att deras semesterhus brunnit ner, hamnar de istället på den isolerade gården där Rahel tillbringade många lyckliga somrar som barn. Efter år av att ha navigerat mellan karriärer, krävande barn och monotona dagliga rutiner är paret nu plötsligt fast på gården, utan någon möjlighet att undvika varandras sällskap. Under de tre kommande veckorna måste Rahel och Peter enas om huruvida de har en framtid tillsammans.

Vad händer när kärleken blivit äldre och passionen falnat? När det som skiljer oss åt väger tyngre än det som förde oss samman? Och hur lätt är det egentligen att ställa de fundamentala frågorna om våra relationer?


Här kommer en feelgood som lockade och som verkar vara den första boken i en serie. 

Allt vi aldrig kom över av Lucy Score

Printz

Antal sidor: 527

Utgivningsdatum: 2023-06-12

Efter att ha smitit från sitt till synes perfekta bröllop, anländer Naomi Witt till den lilla småstaden Knockemout i Virginia. Tanken är att hon ska hjälpa sin tvillingsyster Tina som hon inte pratat med på flera år. Men väl på plats inser hon att Tina inte har förändrats ett dugg sedan de sist hade kontakt. Inte nog med att Tina lägger beslag på både hennes bil och hennes pengar, Tina lämnar henne också med en sin elvaåriga dotter som Naomi inte ens visste fanns. Nu är hon fast i en stad där hon inte känner någon, utan jobb, utan plan och med ett enormt ansvar på sina axlar.

Det finns goda skäl till att frisören Knox brukar hålla sig undan komplicerade relationer. Men när Naomis hela liv råkar braka samman mitt framför ögonen på honom är det minsta han kan göra att försöka hjälpa henne ur knipan. Och så fort allt har ordnat sig, kan han återgå till sin egen lugna och stillsamma tillvaro.

Det är i alla fall hans plan, men deras liv verkar flätas samman på sätt som ingen av dem hade kunnat förutse ... 


Här kommer redan den fjärde delen i serien om Ölandsbrotten. Jag har läst den första och den andra ligger och väntar i bokhyllan.

Darrgräset av Johanna Mo

Romanus & Selling

Antal sidor: 428

Utgivningsdatum: 2023-06-12

Hanna Dunckers goda vän Ingrid hittar ungdomskärleken Vidar död. Det finns tecken som pekar mot mord. Hanna och kollegerna på Kalmarpolisen förhör besvärliga grannar och med Ingrids hjälp nystar de i Vidars brokiga förflutna. Men spelplanen ändras när Ingrid akut insjuknar och Hannas förmåga att hålla huvudet kallt sätts på prov. Hannas bror Kristoffer har återvänt till Öland för rättegången som kanske kan rentvå deras pappa. Med sitt ångestfyllda bagage invaderar han Hanna och Isaks sköra samboskap. Ska sanningen komma fram om vad som egentligen hände för 17 år sedan, när Hannas pappa dömdes för mord?


Även om jag inte var jätteförtjust i Kristan Higgins senaste bok så har hon ändå överlag överraskat mig på ett väldigt positivt sätt. Så hennes nya bok lockar direkt. 

Ett nytt liv på Cape Cod av Kristan Higgins

Printz

Antal sidor:

Utgivningsdatum: 2023-06-14

Lillie Silva har levt hela sitt liv på Cape Cod, och har stora planer för sin nya, fria tillvaro med utflugna barn. Men när hennes man abrupt dumpar henne rasar allt samman. Lillie blir dock inte förkrossad - hon blir vansinnig.

Som barnmorska är hon van att ta hand om andra, men nu är det dags att hon tar hand om sig själv och prövar nya saker. Kanske är det inte helt logiskt att släppa in en skunk i sin exmans hem, eller att dyka upp på hans bröllop klädd som en dödsängel. Men vad som helst är bättre än att sitta hemma och deppa, eller hur?

Till på köpet hittar Lillie en oväntad vän i sin glamourösa syster, som hon alltid haft en ansträngd relation till. Släng in en gammal flamma och en vilsen tonåring i mixen och receptet på kaos är komplett. Det är dags för ett nytt liv ...


Här är andra delen i en serien Sjöräddarna som jag inte har koll på men som känns väldigt somrig.

Röd augustimåne av Rebecka Edgren Aldén

Romanus & Selling

Antal sidor: 371

Utgivningsdatum: 2023-06-21

En ensam död kvinna på en stenstrand i Stockholms skärgård. När sjöräddarna Annika och Simon hittar henne ser det ut som hon dött av en olyckshändelse. Men det visar sig att hon bara några timmar tidigare har ringt sin dotter och avslöjat en fruktansvärd sanning.

Charlotte och Fredrik har haft det kämpigt - både i äktenskapet och med sin yngsta son Hampus som inte mått bra. De
älskar att segla, och nu ska de ut på tu man hand för att hitta tillbaka till varandra under semesterns sista dagar. Men inget blir som de har tänkt sig. När de möter sitt kompisgäng från förr kommer väl bevarade hemligheter upp till ytan. Snart ifrågasätter de både sin relation och sitt förflutna.


Här kommer en annan feelgood som är första delen i serien Kalla mig Rosemary.

Det fladdrar till i en tyllgardin av Siri Gustafsson

Printz

Antal sidor:

Utgivningsdatum: 2023-06-21

Rose-Marie är en helt vanlig kvinna. Alldeles för vanlig, faktiskt. I sina fantasier är hon någon annan, Rosemary, en kvinna vars liv är som en feelgoodberättelse. Den fiktiva Rosemary jobbar inte alls som städerska på Saab, och hasar absolut inte omkring i gympaskor.

Men verkligheten är en annan, och när Rose-Marie en kväll råkar höra hennes pojkväns telefonsamtal bestämmer hon att det är dags för förändring. Hon hittar en annons med sommarbete för hennes älskade häst, och beger sig till den lilla byn Svalsjö i Östergötland. Men det som i hennes fantasi skulle vara ett romantiskt torp med en charmig gubbe i, visar sig vara ett grått eternithus med en högst surmulen hyresvärd.

Efter ett tag börjar dock Rose-Marie och den gamle Rune närma sig varandra, när de upptäcker att de har mer gemensamt än vad de i början trott. Och under en ridtur får hon syn på en man som ramlat ner från en stege. Han heter Sebbe, och kanske kan han skänka lite färg till Rose-Maries gråa liv ...


Här är andra delen i en isländsk deckarserie som jag ännu inte testat på.

Blodrött hav av Lilja Sigurdardottir

Modernista

Antal sidor: 320

Utgivningsdatum: 2023-06-23

När den framgångsrike entreprenören Flosi kommer hem en kväll är huset upp och nedvänt och hans fru Gu rún försvunnen. Ett brev har lämnats kvar på köksbordet. I det står det att hon hon blivit kidnappad, och att om Flosi inte betalar en gigantisk lösensumma kommer Gu rún att dö.
Brevet innehåller tydliga instruktioner om att inte kontakta polisen, och Flosi vänder sig till Áróra, som är detektiv med specialinriktning på att hitta undangömda ekonomiska tillgångar. Tillsammans med sin släkting, kriminalinspektören Daníel, tar hon sig an fallet.
Samtidigt fortsätter Áróra och Daníel sitt sökande efter Áróras försvunna syster, Ísafold. Utredningen leder dem i en allt farligare riktning och en kall och regnig höstdag när dimman sveper in över det isländska landskapet ställs allt på sin spets.

2 kommentarer:

  1. Hmm, nu känns det igen som att jag har missat ett par. Nu har jag inte läst något alls av Rebecka Edgren Aldén, men jag är mycket nyfiken på hennes böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gick igenom lämpliga kandidater några dagar tidigare men när jag skulle göra inlägget hade datumen ändrats rejält på flera så de hamnade antingen i maj eller juli. Det känns som vilka man hittar beror på vilken dag man kollar.

      Radera