söndag 23 juni 2024

Kallmyren av Liza Marklund

Andra delen i Stenträsktrilogin!

Handling: I augusti 1990 gick Wiking Stormbergs fru Helena ner sig i Kallmyren och drunknade. Kvar vid myrkanten låg deras baby, halvdöd av insektsbett.

Helenas kropp återfanns aldrig. Hon hördes aldrig mera av.

Wiking kom aldrig över förlusten av hustrun. Åren gick, decennierna. Han kom att leva för sina barn och sitt arbete som polischef i Stenträsk.

Men så en fredagseftermiddag landar ett brev i brevlådan hemma hos Markus, Wikings och Helenas numera vuxne son.

Ett hot, eller kanske en varning, skrivet med Helenas handstil och undertecknat med hennes signatur: stjärnan som ser ut som ärret på hennes mage. Wiking måste ställa sig frågan om han börjar bli galen, om han ser spöken eller om någon utomstående kraft hotar honom och hans familj.

Uppläsare: Lo Kauppi

I den här boken följer vi främst Wiking som vi även mötte i förra serien. Vi backar även i tid där vi får vara med när han träffar sin Helena när han går på polishögskolan i Stockholm. 

Den är boken känns lite annorlunda än förra boken eftersom vi då hoppade mellan dels Wiking men även bokcirkelns deltagare, både i nutid och dåtid. Så nu blev det mer fokus på Wiking och Helena istället. 

Det är svårt att skriva om boken utan att avslöja handlingen. Men jag tyckte om den i det stora hela även om den svävade ut och blev lite väl komplex och avancerad. Oavsett är jag nyfiken på hur den sista delen ska bli både i stil och handling. Betygsmässigt velade jag mellan en stark trea eller svag fyra och den hamnar på 3,5.

tisdag 11 juni 2024

Djup grav av Nevada Barr

Den andra delen i serien om Anna Pigeon!

Handling: Djup grav utspelar sig i Isle Royale nationalpark i norra USA. Rangern Anna Pigeon patrullerar nationalparkens öar och vatten.

Anna är oförberedd när en alldaglig begäran om dyktillstånd avslöjar ett kusligt under-vattensmord. Sex kroppar har hittats i ett sjunket vrak där det bara ska finnas fem.

Anna blir tvungen att göra en skräckfylld djupdykning i det kalla vattnet i jakt på ledtrådar.

I den här bokserien låter författaren oss besöka en nationalpark per bok. Huvudpersonen Anna Pigeon har rört sig från det varma, torra Texas till det betydligt blötare stället vid Lake Superior som ligger norr om Lake Michigan och är en del av Michigansjöarna. Den gränsar dessutom mot Kanada. 

Vi får lära känna lite nya personer runt Anna medan några få består från förra boken. Själva fallet blir lite udda när fem kända bestående lik långt under ytan plötsligt blir sex. Det finns även lite andra mysterier här och var som Anna får fundera lite på. 

Det är lite svårt att bedöma boken rättvist just nu eftersom läsningen har rätt låg prio. Så det blir korta stunder lite här och var och tankarna som lätt vandrar iväg på allt annat som måste göras. Samtidigt var det därför jag valde just den här boken. Den är lättläst, en del av en serie där jag redan känner huvudpersonen och där det inte gör så mycket om jag missar en detalj här eller var.

Det har gått några dagar sen jag läste ut den och tack vare miljöscenerna och vissa av karaktärerna så minns jag ändå boken rätt väl. Ett minus med serien verkar dock vara att huvudpersonen råkar i en lite större knipa i slutet av boken. Men det verkar bara vara att acceptera. 

Bokserien passar nog bäst för de som vill få ut lite mer av USA:s varierade natur och samtidigt få en lättsam spänningsroman.