fredag 10 maj 2024

Med liv och lust av Karin Wahlberg

Den fjärde delen i serien Lasarettet!

Handling: Tv:n visar Perry Mason och hos barnmorskan Stina och hennes kolleger har männen börjat vilja vara med vid förlossningarna. Läkarfrun Nancy, numera reporter på Ekstad-Tidningen, bevakar den senaste tidens bränder som skapar oro bland ortsborna. Är det en pyroman som är i farten?

För syster Greta vankas snart pensionen efter ett långt yrkesliv. Sextonåriga Marianne ska ta realen, men drar inte jämnt med styvmor Dorran. Och syster Ella-Kristin trivs, både med jobbet på Akuten och hemma med sin Carl, även om de fortfarande bara är två.

Fast skuggor finns det förstås också i allas våra liv. Och trots skyddsnät alltjämt både utsatta barn och vuxna som far illa. Vardagen på ett lasarett rymmer verkligen livets viktigaste skeden, i lycka såväl som sorg. De allra flesta tar sig an sina uppgifter - med liv och lust.

 Uppläsare: Anna Maria Käll

Det är över sex år sen som jag lyssnade på den tredje delen i serien så jag var lite orolig för hur det skulle gå med alla olika personer som vi får följa. Men jag tyckte det gick rätt bra trots allt.

Det jag gillar med serien är att vi får följa ett antal rätt vanliga människor och när livet lunkar på. Som den centrala punkten finns stadens lasarett där flera av personerna jobbar. Sen är det mysigt när den visar en annan tidsanda. Vid några tillfällen blir vissa saker lite väl överbeskrivna i ivern att förmedla tidsandan men det är ändå ok. 

Eftersom vi får följa rätt många olika personer som blir boken inte djupdykande och personlig på ett sätt att karaktärerna verkligen stannar kvar. Kanske om jag skulle ta alla böcker tätt efter varandra så de alla skulle få mer sammanhängande tid. 

När jag lyssnar på boken kommer jag ihåg några av karaktärerna och familjerna sen de tidigare men inte alla. Och jag gissar att någon/några var nya men även där är jag inte säker. Men med tanke på alla år som gått så är det inte så konstigt. Den första boken läste jag för över nio år sen. 

Jag är glad att jag fick återse flera av dem jag minns och se hur livet har gått för dem. Även om det gjorde ont i hjärtat för några av dem. Det är också dem jag minns bäst från boken med något enstaka undantag. 

Betyget blir 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar