söndag 10 mars 2024

Sanningen om ostrondykerskan av Caroline Säfstrand

Tredje fristående delen i serien Vid livets vägskäl!

Handling: En feelgoodroman om vänskap, mod och sökandet efter sanningen. När författaren Inez Edmarks granne plötsligt går bort bestämmer hon sig för två saker - att döstäda sitt hus och att skriva sin sista bok. Men inte en roman den här gången, utan en personlig bekännelse: sanningen om ostrondykerskan. Så ramlar Inez och får problem med höften. Hon tvingas anlita städerskan Meja som under tre veckor ska hjälpa henne att rensa klart i huset. Enda regeln är att Meja inte på några villkor får öppna den blå mappen som innehåller hennes bokmanus. Mötet mellan Inez, som på ålderns höst måste försonas med sitt förflutna, och vilsna Meja, som söker en framtid, får oanade konsekvenser. Kommer de två kvinnorna, trots sina olikheter, att kunna hjälpa varandra?

Som vanligt är Caroline Säfstrands böcker ett tryggt kort! Vi får följa författaren Inez och städerskan Meja som verkar vara i Inez dotters ålder. Inez har stängt in sig efter en jobbig upplevelse många år tidigare. Men hennes grannes plötsliga död får henne att börja dödstäda. Hon vill inte att hennes dotter ska behöva hantera oredan i hennes hem. I synnerhet som dottern redan är missnöjd med röran och själv har det extremt vitt och städat. Inez som skadat sig efter ett fall anlitar en städfirma som skickar dit Meja. Meja själv är en vilsen person som bara försöker vara så osynlig som möjligt. Men det blir något med kombinationen Inez och Meja som startar en process hos dem båda.

Jag tyckte om den här boken på många sätt. Inez grannar Sverker och Filip livar också upp det hela som en motvikt till de jobbigare stunderna. För det finns en del svärta här vilket jag tycker om med Caroline Säfstrands böcker. De har en väldigt bra kombination av feelgood och mörker och där karaktärerna tvingas jobba med sig själva. Under läsningen har jag svårt att riktigt få grepp om Meja och hennes sätt men jag tycker att vi till slut får en bakgrund som jag köper. Det jag i slutändan bryr mig minst om är just sanningen om ostrondykerskan och den historien. Nej, det är Inez och Mejas utveckling som gör boken. 

Betyg 4 av 5 i kategorin feelgood!

2 kommentarer:

  1. Hon har verkligen en perfekt blandning av svärta och feelgood i sina böcker. I alla fall i de jag har läst. Får nog snart plocka upp en av hennes äldre böcker också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska nog ta tag i serien Hemligheternas ö snart. Den första finns ute och den andra kommer i maj (om jag såg rätt). Jag har läst några av de tidigare men inte alla så det finns ju att plocka även där för mig.

      Radera