torsdag 29 februari 2024

Kommande böcker i mars 2024

Även om jag precis fick hem ett gäng bokreaböcker idag så finns det många böcker som lockar i mars och en i synnerhet.

Först ut är tredje boken i serien som startade med Kallbaderskan bland fjällen!

Pianisten vid fjällsjön av Karin Härjegård

Printz

Antal sidor: 398

Utgivningsdatum: 2024-03-06

Emily närmar sig trettio, men livet känns inte alls utstakat. Hon bor i Uppsala där hon studerar vid universitetet, eftersom det alltid varit viktigt för hennes välbärgade familj. Men fingrarna kliar av oförlöst kreativitet, något som Emily snart förstår att hon ärvt från sin bortgångna farmor, Hilda.

Helena har fullt upp med renoveringen av sin nyinköpta gård i Fjällnäs och planerar samtidigt för fullt invigningen av sin restaurang. Kärleken till Rikard finns där och är stark, men hur ska de kunna foga samman sina liv utan att förlora den nyväckta självständigheten?

När Emily tar mod till sig och reser till Härjedalen träffar hon på Helena. Mötet leder till att Emily flyttar in i en av gäststugorna på Helenas gård, och tillsammans utforskar de fjällen och skogarna samtidigt som Emily kommer allt närmare sitt ursprung. Men att lyssna till sitt hjärta visar sig vara svårt ...


Jag kan redan känna av den australiensiska hettan när jag läser om den här boken!

Dirt Town av Hayley Scrivenor

Modernista

Antal sidor: 320

Utgivningsdatum: 2024-03-06

En tryckande fredagseftermiddag i småstaden Durton - som av stadens barn fått smeknamnet Dirt Town - lämnar de bästa vännerna Ronnie och Esther skolan tillsammans. Tolvåriga Esther kommer aldrig hem. Ronnie bestämmer sig för att till varje pris hitta henne. Hon har en plan, och Lewis ska hjälpa henne. Esther kan bara inte vara död, det vägrar hon tro.
Kriminalinspektör Sarah Michaels vet däremot vad folk är kapabla till. Hon vet att människor i svaga ögonblick kan drivas till att göra saker de inte trodde var möjliga. Även Lewis tror att Esther kan vara död. Men han kan inte berätta vad han såg den där eftermiddagen vid floden utan att avslöja sin egen hemlighet.


Här kommer första delen i en deckarserie som utspelar sig i Varberg!

Förtjänst och skicklighet av Monica Nebelius Lüning

Romanus & Selling

Antal sidor: 304

Utgivningsdatum: 2024-03-07

Ett synnerligen brutalt överfallsmord skakar Varberg. En välkänd man ur stadens övre skikt har körts över inte en utan flera gånger tidigt i gryningen utanför Lilla Träslövs finbageri. Gabriella, polis, leder utredningen som tidigt pekar i en bestämd riktning. Till sin hjälp får hon Ingrid, ny domare vid tingsrätten, som återvänt till Varberg efter en några svåra år i en våldsam relation. De finner snabbt varandra i arbetet med att förhöra misstänkta och nysta i den avlidnes mörka familjehistoria. Plötsligt delar de sådant med varandra som de inte har berättat för någon, sådant som händer nästan alla, feghet som får avgörande konsekvenser men också sådant som gör dem till hjältar.

 


Här kommer ytterligare en debut som känns som den kan beröra.

En av oss kommer dö ung av Astrid Billengren

Bokförlaget Forum

Antal sidor: 300

Utgivningsdatum: 2024-03-11

Matilda står och kokar gröt åt sin son när hon får telefonsamtalet. Hennes bästa vän Ellen har kastat sig ut från sin balkong. Ellens självmord blir början på en sorgeresa i högt tempo där Matilda tvingas konfrontera sina egna skuldkänslor - och den dolda sanningen om ett familjedrama hon blundat för.

"En av oss kommer dö ung" är en samtidsberättelse om Malmö, ölklibbiga dansgolv och flickors hemligheter. En berättelse om Ellen, som var så jävla dum i huvudet att hon gick och tog livet av sig. Och om Matilda, vars syn på livet, relationer och det förgångna måste skrivas om. Men framför allt en berättelse om den komplexa kärleken till en vän.


Här kommer månadens måstebok. Sista boken i en serie som jag inte vill ska ta slut.

Sju kvadrat med lås av Jussi Adler-Olsen

Albert Bonniers Förlag

Antal sidor: 549

Utgivningsdatum: 2024-03-12

Annandag jul 2020. Carl Mørck sitter med handfängsel i baksätet på en polisbil. Efter femton år har det våldsamma spikpistolfallet kommit ikapp honom, och anklagelser om narkotikasmuggling och mord hotar att rasera hela hans tillvaro.

Kollegorna vid Köpenhamnspolisen vänder honom ryggen, och snart går det upp för Carl att han svävar i livsfara. Men vem är det som har satt ett pris på hans huvud - och varför? Carl kämpar i blindo mot sin dolda fiendes hantlangare. Samtidigt beslutar sig Rose, Assad och Gordon för att trotsa chefens order i ett försök gå till botten med det invecklade spikpistolfallet.

Den efterlängtade finalen på Avdelning Q-serien vänder upp och ned på allt. Här visar sig de goda vara onda, de onda goda, och offren träder fram som starkast av alla.


Nästa bok är från en land som jag aldrig läst något från. Författaren fick Bookerpriset för den här boken.

Maali Almeidas sju månar av Shehan Karunatilaka

Brombergs

Antal sidor: 430

Utgivningsdatum: 2024-03-13

Maali Almeida - krigsfotograf, spelmissbrukare och garderobshomo - vaknar upp i något som liknar ett himmelskt visumkontor. Han vet inte hur han hamnat där, mer än att hans sargade kropp långsamt sänkts ned i Beirasjön. För att Maali ska få återvända till jorden måste han först lista ut vem som mördat honom. För detta ges han "sju månar", det vill säga sju dagar. I en tid då srilankesernas öden ligger i händerna på dödsskvadroner, självmordsbombare och inhyrda torpeder, är listan över misstänkta deprimerande lång.

Men även i livet efter detta börjar tiden rinna ut för Maali. Han har hamnat i ett tillstånd där han kan röra sig mellan de levande och de döda och måste också gottgöra sina synder genom att leda mannen (hans inofficiella pojkvän) och kvinnan (hans officiella flickvän) som han älskar mest till en låda fotografier som han har tagit, fotografier som kommer att avslöja Sri Lankas korrupta makthavare. Kanske kan de till och med komma att skaka om nationen och förändra kursen för landets pågående inbördeskrig?


När åldern ökar är det skönt att få läsa om folk som är äldre än en själv.

Mrs Winterbottom tar ett sabbatsår av Joanna Nell

Pia & Co

Antal sidor: 300

Utgivningsdatum: 2024-03-15

Heather Winterbottom har arbetat sida vid sida med sin man i över fyrtio år, som husläkare på deras gemensamma mottagning i en idyllisk engelsk by. Men när det blivit dags att hänga upp stetoskopen för gott, upptäcker paret Winterbottom att de har helt olika bilder av hur de ska tillbringa pensionsåldern Heather drömmer om att utforska den grekiska övärlden, fly från vardagsrutinerna och omfamna ett spännande nytt äventyr. Alan drömmer om att odla sina egna grönsaker. När saker och ting ställs på sin spets vid en familjelunch, tillkännager Heather att hon har bestämt sig för att ta ett sabbatsår. Från sitt gamla liv, från sitt äktenskap från Alan. Ensam i ljuvliga Grekland ger sig Heather ut på sin alldeles egen odyssé, full av frestelser och fallgropar. Men tänk om det visar sig att hemkomsten är det största äventyret?


Nu när serien om Ruth Galloway är slut så får jag testa på en av hennes andra serier. Här kommer tredje boken i serien Harbinder Kaur.

Blödande hjärtan av Elly Griffiths

Modernista

Antal sidor: 336

Utgivningsdatum: 2024-03-15

Kriminalaren Cassie Fitzgerald har en hemlighet som hon gjort allt för att förtränga. När hon gick i skolan på 1990-talet dödade hon och hennes vänner en annan elev.
Trettio år senare är Cassie lyckligt gift och älskar sitt jobb på polisen. Men så övertalas hon av sin man att gå på en skolträff där hon återser sina gamla klasskamrater från väl ansedda Manor Park - och innan festen är slut hittas en av deltagarna, Garfield Rice, högprofilerad riksdagsman för Labourpartiet, död på toaletten.
Man misstänker en drogöverdos, och utredningen som leds av Cassies chef Harbinder Kaur följs av alla tidningar. Problemet är att Cassie inte kan komma ifrån känslan av att det kan vara någon av hennes gamla vänner som har dödat igen.


Den här känns som en modern nutidsroman med flera aktuella ämnen.

Vargskytten av Catrin Ormestad

Bazar Förlag

Antal sidor: 523

Utgivningsdatum: 2024-03-21

På en ö i Ålands hav skjuter Tillman Ruff en varg på sin egen gårdsplan. Han gräver ned den och hoppas att ingen ska få veta vad han gjort, men redan nästa morgon bankar polisen på dörren. Någon i byn har tjallat. Misstankarna faller på den nyinflyttade Magdalena, vars klimatångest fått henne att lämna Stockholm och ompröva sitt liv.

Händelserna rör upp minnen av en höst i slutet av åttiotalet då en annan varg kom till ön, och den unga fjärilsforskaren Ottoline spårlöst försvann. Gamla spänningar och motsättningar kommer upp till ytan och ingenting är som det var förut, innan Tillman Ruff sköt en varg.

Vargskytten är en berättelse om Sverige i dag. Den handlar om stad och landsbygd, om män och kvinnor, vänskap och familjeband, och om den ibland otydliga gränsen mellan kärlek och ondska.


Här kommer en ny bok vars bok Störst av allt var någon som jag verkligen uppskattade.

Motiv av Malin Persson Giolito

Wahlström & Widstrand

Antal sidor: 317

Utgivningsdatum: 2024-03-22

Tio berättelser om brott av författaren till "Störst av allt".

Vad händer om åttaåriga Lillan berättar sanningen om kvällen när hennes föräldrar hade fest? Hur ska Mikaela kunna nå fram till sin svårt alkoholiserade mamma? Och hur ska Victor kunna bevisa för världen att han inte bara är rik, utan också förtjänar att bli beundrad?

Vi har alltid haft lagar som bestämmer vad vi får göra, men rätt och fel är sällan svart eller vitt, och när vi bryter mot reglerna kan motiven skifta i alla nyanser av grått. I tio berättelser skildrar Malin Persson Giolito vad som händer när vi går över gränsen, när vi låter barn och unga utsättas för brott, begå brott eller bli något vi kan tjäna pengar på.


Här kommer andra delen i serien Blodstormen (och nej, jag har inte läst första boken än).

Rummet i jorden av John Ajvide Lindqvist

Ordfront förlag

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2024-03-25

"Jag vill förstå."

I källaren i sitt nya hus, den före detta haitiska ambassaden, håller Kim Ribbing doktor Martin Rudbeck fången. Som ung var Kim fast i doktorns våld och behandlades med elchocker under tortyrliknande former. Nu är rollerna omkastade. Via en avancerad plan har Kim lyckats sopa igen spåren efter bortförandet. Men så inträffar något oförutsett som ställer allt på ända. Tillsammans med Julia Malmros och fjortonåriga Astrid Helander tvingas Kim nu använda all sin fantasi för att framställa nya villospår.

Under tiden har utredningen av kidnappningen landat på Jonny Munthers bord. Han har sedan tidigare ett horn i sidan till Kim och ihop med sina kollegor Carmen Sanchéz och Christof Adler påbörjar han nu en desperat katt-och-råtta-lek.

Parallellt håller Julia tillsammans med Irma Ryding på att forska kring det högerextrema partiet Sannsvenskarna och dess kopplingar till MC-klubben Apostates. Något som visar sig vara allt annat än ofarligt.


Här kommer den tredje delen i serien om Lilly Hed och jag ligger efter!

Törstdöden av Pernilla Ericson

Romanus & Selling

Antal sidor: 426

Utgivningsdatum: 2024-03-27

Stämningen i Nynäshamn är spänd, det råder svår torka, böndernas skördar dör och brandkåren är hårt pressad. Polisutredare Lilly Hed, gravid i femte månaden, utreder en våldsam explosion i en familjebostad. Familjen i villan -- paret Västlund och deras sexåriga dotter Maja -- antas ha dött. Lilly är utmattad, hennes graviditet är allt annat än enkel och samtidigt är rättsprocessen mot hennes brutala ex inne i en avgörande fas. Men Lilly glömmer alla tankar på privatlivet när någon säger sig ha kidnappat Maja. Om inte kraven uppfylls ska flickan förvägras vatten -- och klockan tickar ...

2 kommentarer:

  1. Vi hade många samma den här gången 🙂 Självklart står ju Avdelning Q högst i kurs, men även Griffiths och Ajvides böcker är ett måste för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är nyfiken på Ajvides serie. Men jag tror att den första boken i serien passar mig bättre än tvåan som beskrivs som lite mer klaustrofobisk. Samtidigt kan texterna om böckerna vara missvisande ibland så jag får se när jag kollar om det stämmer.

      Radera