måndag 26 februari 2024

På ett ögonblick av Jo Callaghan

Första delen i serien om kriminalintendent Kat Frank & Lock!

Handling: Var nittionde sekund försvinner en person, och kriminalintendent Kat Frank vet en del om förluster. Som änka och ensamstående mamma har hon lärt sig att lita på sin magkänsla, en egenskap hon har nytta av även i polisyrket. När Kat blir vald till ett pilotprogram där hon paras ihop med den tekniska landvinningen Lock - en AI som projiceras som ett hologram - ställs hennes instinkt och erfarenhet mot Locks logik.
Samarbetet är långt ifrån friktionsfritt, men snart sker ett genombrott i ett kallt fall gällande två försvunna personer, och Kat och Lock måste hitta ett sätt att förena sina olika egenskaper innan ytterligare människoliv förvandlas till offer i statistiken. Lock är dessutom den enda som kan hjälpa Kat när fallet tar en oväntat personlig vändning.

Böcker där IT på ett eller annat sätt ingår lockar mig alltid eftersom jag själv jobbar med det. Nu handlar just den här delen om AI som är en del inom IT som faktiskt skrämmer mig lite med tanke på allt den kan användas till och just det som inte gynnar oss. Alltså när "fel" människor nyttjar den för att skada folk. 

Den här boken utspelar sig i England, runt trakterna av Birmingham. Kriminalintendent Kat Frank kommer tillbaka till jobbet efter en tids frånvaro. Men eftersom hon inte har en tjänst som väntar längre så hamnar hon istället på ett specialuppdrag där hon ska utvärdera en AI som kan ersätta många poliser om allt blir lyckat. Kat Frank är inte road.

Det här blir en deckare full av både allvar och humor. Kat och hennes lilla team där AI:n Lock ingår får titta igenom ett antal kalla fall och börjar undersöka några försvinnanden. Vi får ta del av hur Lock kan användas på väldigt bra sätt men också när det kan gå fel. När jag tänker tillbaka på boken känns det lite som en moderna version av Knight Rider eller något liknande (fast Lock nu inte är en bil). 

Som så ofta i deckare jag faller för så gillar jag samspelet mellan de olika poliserna och här blir dessutom Lock och dess skapare en extra krydda i dynamiken.

Betyget blir en fyra av fem och jag ser fram emot nästa bok. Den engelska versionen kommer om en månad ungefär.

2 kommentarer:

  1. Den är så bra alltså? Jag har den stående här och jag har många gånger varit nära att plocka fram den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, nu kanske jag höjde förväntningarna för mycket. Men jag gillade gänget med både konflikterna och samarbetet (en bra balans). Sen är det ju rätt enkelt med humorn där en AI inte riktigt förstår att människan inte bara agerar enligt de statistiska underlagen eller använder sig av ironi/sarkasm. Det som jag däremot hoppas inte fortsätter är en viss personlig inblandning på slutet.

      Radera