lördag 30 mars 2024

Kommande böcker i april 2024

Det här var en svår månad att välja böcker. Det var några få verkligen måste-böcker och sen kom rätt många på en liknande plats tillsammans. Därav hela femton böcker!

Först ut är en Isländsk författare som jag gillar och redan läst böcker av och som här börjar med en ny serie - Svart is.

Jag ser dig av Yrsa Sigurdardóttir

HarperCollins Nordic

Antal sidor: 363

Utgivningsdatum: 2024-04-04

En vinterkväll vid den avskilt belägna fjorden Hvalfjör ur går Karl över till sina grannar som han inte sett eller hört av på en vecka. Han ser spår i snön på baksidan av huset, men ingen öppnar när han knackar – och efter att ha brutit sig in möts han av en fruktansvärd scen.

Poliserna Tÿr och Karólína kallas till platsen tillsammans med rättsmedicinaren I unn för att utreda det brott som begåtts mot familjemedlemmarna. Allteftersom utredningen fortskrider avslöjas omskakande hemligheter om familjen, och snart inser Tÿr, Karó och I unn att fallet är lika bedrägligt som svartis – faran syns inte men lurar i det fördolda.


Här kommer en feelgood som har lite äldre människor med vilket lockar mer ju äldre jag blir.

Simma i vinterskog av Åsa Hallengård

Louise Bäckelin Förlag

Antal sidor: 259

Utgivningsdatum: 2024-04-05

Det är inga stora saker Ann begär av livet, bara att sönerna skulle hälsa på i Sverige och föräldrahemmet i skogsbrynet någon enstaka gång. Ett besök från dem skulle bli ett avbrott i den grå vardagen som hemmafru. Medan hon sköter i stort sett allt går hennes make Kjell mest omkring och gör det han har lust med.

En sommarkväll när Ann och Kjell som vanligt dricker kaffe på altanen och blickar ut över Bjäre, störs fågelkvittret oväntat av hög musik. Den kommer från herrgården en bit bort där det unga paret från Stockholm har inflyttningsfest. Ann och Kjell skyndar dit då grannen Göran hotar med att stoppa oljudet med hjälp av sitt jaktgevär.

Efter den kvällen blir inget sig likt i den förut sömniga skånska idyllen. Nya relationer skapas och redan befintliga ändrar karaktär. Ann väcker liv i gamla intressen medan Kjell tar sig an ett uppdrag. Kanske är de lyckligare var och en för sig? Är deras äktenskap över eller finns det något kvar värt att kämpa för?


Jag har ännu inte läst någon bok av henne men kanske blir det den här som kommer först?

Ett eget namn av Maria Gustavsdotter

Historiska Media

Antal sidor: 400

Utgivningsdatum: 2024-04-08

1918. Tekla syr kappor på en textilfabrik men drömmer om att en dag driva en egen syateljé. Drömmen slås i spillror när hon blir gravid och tvingas stanna hemma för att ta hand om man och barn. Omyndig och utan anställning är hon bunden till sin fästman Georg som har bestämda åsikter om vad hon ska ägna sig åt. Det enda hon får sy är beställningar till svärmodern.

2020. Rebecka driver framgångsrik en butik som säljer damkläder men har egentligen alltid drömt om att bli kläddesigner. När coronapandemin bryter ut försvinner kunderna och med sinande inkomster ställs Rebecka inför hotet att slå igen sin butik. Hon måste fundera över sina livsval. Kanske innebär pandemin inte bara en förlust, utan också möjligheten att börja om på nytt?

Både Tekla och Rebecka vill försörja sig själva och har gemensamt drömmen om att kunna skapa kläder efter eget huvud. Att kunna göra det i sitt eget namn.


Här kommer ytterligare en feelgood av en gammal favorit.

Himlen är en plats på jorden av Christoffer Holst

Lovereads

Antal sidor: 256

Utgivningsdatum: 2024-04-08

Mimmi är nyskild och har precis hittat livsgnistan igen. Denna sommar ska hon ut på en roadtrip ända ner till södra Europa. Lena har inte mycket till livsgnista alls. Det har inte heller hennes dotter Lovisa, som flyttat hem igen efter ett stort svek.

Lena och Mimmi träffades för över trettio år sedan, när de jobbade på socialkontoret i Östersund. Sedan dess har ett helt liv passerat, men de håller fortfarande ihop. I sista sekund bestämmer Lena sig för att följa med Mimmi söderut. Resan kantas av både kärlek och sorg - och när de når Grekland, och hittar början på en bortglömd kärlekshistoria, börjar ett helt nytt äventyr.


Här kommer en roman från förlaget som gav ut Färskt vatten till blommorna.

På insidan av Pauline Hillier

Éditions J

Antal sidor: 237

Utgivningsdatum: 2024-04-09

Mellan murarna upptaäcker Pauline en ny världsordning, med regler på ett språk hon inte förstår. Till Paviljong D, där hon delar cell med tjugoåtta andra, har hon bara fått ta med sig en enda bok: Les Contemplations av Victor Hugo. Dikter att hålla sig fast vid; som ett fönster mot världen utanför. Men i marginalen på denna bok börjar snart den unga kvinnan att skriva en helt annan historia. Berättelsen om mördare, tjuvar, brottsoffer som allteftersom dagarna går berättar sina sanningar för henne. Berättelsen om kvinnorna som delar hennes vardag, ger henne sin syn, sina leenden och lär henne att bevara värdigheten, vad som än händer.


Här kommer ytterligare en feelgood som känns som den har en mix av svärta och glädje.

Där vildblommorna växer av Louise Strömberg

Bazar Förlag

Antal sidor: 414

Utgivningsdatum: 2024-04-09

Maya Björk har till synes allt man kan önska sig - ett prestigefyllt arbete på en framgångsrik startup, en partner hon älskat sedan studietiden och en livsstil i Stockholms innerstad som de flesta drömmer om. Men på mindre än en sekund tas allt ifrån henne.

När Maya tror att livet håller på att ta slut, hamnar hon istället i den lilla skärgårdsorten Arkösund och påbörjar en resa som hon snart inser är den största av dem alla.

Där vildblommorna växer är en bok om att gå vilse för att sedan för första gången upptäcka sig själv på de mest oväntade platser. Om vad som kan hända när man tvingas släppa taget om allt det man tror att man vill ha och förväntas vara, för att istället lära sig förstå vad som är viktigt på riktigt. 


Här är det ordet Allmänna BB i Stockholm som får mig att fastna - eftersom jag själv är född där. Plus att den handlar om att leta efter sitt ursprung vilket ofta lockar mig.

Sanna Louise av Ingela Rådestad

Lava Förlag

Antal sidor:265

Utgivningsdatum: 2024-04-09

"Jag fantiserade om hur du skulle ha sett ut och vilken personlighet du skulle haft. I dagdrömmen var du i femårsåldern och hade långt hår. Ett hår jag skulle fläta. I fantasin hade både du och jag växtfärgade tröjor, jeans och lädersandaler. Jag kunde se oss vandra hand i hand på en oändligt stor äng."

Som ensam ung kvinna föder Maria barn på Allmänna BB i Stockholm. När hon vaknar upp efteråt berättar barnmorskan att den lilla flickan har dött. Känslan av att något inte stämmer följer Maria genom livet och det livslånga osynliga föräldraskapet till barnet hon aldrig fick se. I hemlighet lever hon med en fantasibild, och i den heter dottern Sanna.

40 år senare upptäcker läkaren Louise av en slump att hennes föräldrar har ljugit om hennes ursprung. Med hjälp av en arkivarie börjar hon nysta i sin historia. Vem är hon egentligen? Sanningen som till slut uppdagas är långt mer skrämmande än hon någonsin kunnat ana. 


Här kommer första delen i en ny deckarserie - Fiktion. Det är kanske lite väl spännande för mig så vi får se framöver om jag vågar mig på den.

Fasad av Johan Hurtig Wagrell & Johanna Hurtig Wagrell

Bokfabriken

Antal sidor: ?

Utgivningsdatum: 2024-04-10

1995 försvinner 16-åriga Gabriella Gabby Sorani spårlöst i Kalmar. 25 år senare är fallet olöst.

I Stockholm är tv-producenten Sanna Lundgren i kris sedan en deltagare i realityprogrammet hon jobbar med hängt sig i direktsändning.

Enda sättet för Sanna att rädda sin karriär är att åka till sin hemstad och göra en dokumentär om Gabby-fallet.

Eftersom Sanna gick på samma skola som Gabby innebär det också att hon kommer att ställas öga mot öga med demoner från förr. Polisinspektör Elizabeth Hallman är samtidigt på väg att lämna Kalmar för en efterlängtad nystart i Stockholm.

Men i takt med att hon dras in i den utredning hon försökt hålla sig borta från blir det lättare sagt än gjort.


Här kommer ytterligare en ny deckarserie - DC Morgan som verkar intressant. Författaren har själv varit polis vilket kanske ökar trovärdighetsfaktorn.

Den sista festen av Clare MacKintosh

Modernista

Antal sidor: 424

Utgivningsdatum: 2024-04-12

Det är nyårsafton och Rhys Lloyd har huset fullt av gäster. Hans semesterstugor vid Mirror Lake är en succé och han har generöst bjudit in byborna att dricka champagne med sina välbärgade nya grannar. Men vid midnatt ska Rhys ligga livlös i sjöns iskalla vatten.
På nyårsdagen har kriminalassistent Ffion Morgan en by full av misstänkta. Det pyttelilla samhället är hennes hem, så de misstänkta är hennes grannar, vänner och familj, och Ffion har dessutom egna hemligheter att bevaka.
När lögner uppdagas runt varje hörn blir frågan snart inte vem som ville se Rhys död - utan vem som till sist dödade honom.


Här kommer en ny bok av en författare där jag gillat flera av böckerna. Det här är också första delen i serien Kvinnlig vänskap.

Segla på ett moln av Birgitta Bergin

Piratförlaget

Antal sidor: 354

Utgivningsdatum: 2024-04-12

Ett telefonsamtal från Chanelle förändrar allt i Tones liv. Under hela uppväxten var de bästa vänner, men gled senare ifrån varandra.

Nu föreslår Chanelle helt plötsligt en segeltur tillsammans och för Tone låter det fantastiskt. Hennes man har lämnat henne, hennes trygga tillvaro har slagits i spillror och hon behöver lära sig att leva på nytt. Men det är först när seglatsen går mot sitt slut som hon får veta vad Chanelle egentligen är ute efter. Och Tone ställs inför ett livsavgörande val.


Här kommer andra delen i serien Pensionat Hemsjö där första boken håller på att filmatiseras av Colin Nutley och Helena Bergström Nutley.

Livet går vidare av Maria Wensund

Bokförlaget Polaris

Antal sidor:400

Utgivningsdatum: 2024-04-15

Nästan ett år har passerat sedan vi lämnade Hemsjö och på pensionatet går livet singilla gång. Tills pensionatsägaren Oskar en dag försvinner. Amanda och Vera söker efter honom medljus och lykta när en ny gäst dyker upp på pensionatet. En gäst som tycks bärapå en hemlighet.

Samtidigt som sökandet efter Oskar pågår, kämpar Amanda med sina skuldkänslor gentemotsin dotter Klara. Hur ska hon berätta för henne vem hennes far är? Och vadhåller på att hända med Vera? Hon känner inte alls igen henne.


Här kommer en mysdeckare som är den andra delen i serien Julia Bird.

Mord i biblioteket av Katie Gayle

Pia & Co

Antal sidor: 250

Utgivningsdatum: 2024-04-15

Julia Birds liv på landet är så trivsamt som hon hoppats. Åtminstone tills hon hittar en död kropp i byns bibliotek

NÄR BESTSELLERFÖRFATTAREN Vincent Andrews, uppvuxen i Berrywick, ska göra en uppläsning på biblioteket vill Julia inte missa det. Vincent är charmig och trollbinder publiken. Han avslutar med att läsa ur sin kommande bok, som utspelar sig i en by med likheter med Berrywick, och med karaktärer som publiken känner igen När han antyder att mörka hemligheter kommer att uppdagas hörs upprörda flämtningar i rummet. Uppläsningen slutar i kaos, och några timmar senare hittas Vincent död bakom bokhyllorna.

Julia bestämmer sig för att göra en egen utredning. Det finns någon därute som är beredd att göra vad som helst för att inte få sina hemligheter publicerade. Kommer hon att hinna stoppa mördaren innan någon annan råkar illa ut?


Jag tycker om att försöka läsa böcker från lite olika länder och här kommer en från Japan som även gett ut boken Bröst och ägg.

Alla nattens älskare av Mieko Kawakami

Bokförlaget Tranan

Antal sidor: 260

Utgivningsdatum: 2024-04-16

Fuyuko Irie är 34 år gammal och lever ett ensamt liv som frilansande korrekturläsare i Tokyo. När hon en dag får syn på sin spegelbild i en varuautomat hittar hon bara ett ord för att beskriva sig själv: bedrövlig. Hon inser att hon bara låtit livet hända; hon har inga relationer, inga passioner, inget att längta efter. För att bli en annan tar hon alkoholen till hjälp, men det går snart upp för henne att hon också behöver bearbeta de smärtsamma minnena hon bär på. Ett slumpartat möte med en man väcker något i henne, men räcker det för att skänka livet mening? 

Alla nattens älskare är en stillsam roman om en vilsen kvinnas inre värld, skriven av en av Japans största författare.


Jag har läst flera böcker av den här författaren och uppskattat dem alla.

Delad stad av Set Mattsson

Historiska Media

Antal sidor: 364

Utgivningsdatum: 2024-04-22

Berlin 1961. Carl erbjuds en plats som praktikant på svenska legationen i Västberlin. Han ser fram emot att få lämna Lund och en olycklig kärleksaffär bakom sig. Väl på plats inser Carl att han hamnat mitt ivärldshändelsernas centrum.

Grete bor i Östberlin men tar sig dagligen över gränsen till väst där hon studerar vid universitetet. Hennes liv förändras över en natt då gränsen stängs och muren börjar byggas. Grete förbannar att hon inte flydde till väst innan det var för sent, men hur skulle hon ha kunnat lämna sin svårt sjuka mamma? För att säkra båda deras framtid tvingas hon ta ett uppdrag hon aldrig kunnat föreställa sig.

Berlin är en delad stad och det har aldrig varit svårare att veta vem som är vän och vem som är fiende. Inte minst när Carls och Gretes vägar korsas.

Delad stad utspelar sig under ett dramatiskt år i en stad som sjuder av hemligheter.


Här kommer den mest givna boken av de alla - den fjärde delen i Strindbergsserien!

Frälsarkransen av Kristina Ohlsson

Bokförlaget Forum

Antal sidor: 500

Utgivningsdatum: 2024-04-25

Nu drar det ihop sig till kräftpremiär på Hovenäset, och till sist har sommarvärmen kommit. Augusts stora dröm om att bli förälder har förverkligats, och han och Maria njuter av sin lilla familj på Kärleksvägen. Men så dyker en skugga ur Augusts förflutna oväntat upp. Någon i hans släkt verkar ha burit på en tung hemlighet.

Samtidigt skakas idyllen än en gång om när ett äldre par hittas förgiftade. De har bott på näset i femtio år och är väldigt omtyckta. Vem kan vilja dem så illa? Utredningen hamnar på Marias bord, men det är något som skaver i polisgruppen. Vad är det kollegan Ray-Ray döljer? Fallet visar sig ha en mörkare baksida än någon hade kunnat ana ... 

4 kommentarer:

 1. Jag funderade på att ha med Yrsas bok, men jag valde bort den. Det står ganska många olästa av henne i hyllan 😳 Och Kristina Ohlssons serie borde jag verkligen börja läsa. Snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig kring Yrsa. Jag gör likadant ibland. Sen hoppas jag att dina förväntningar på Kristina Ohlssons serien inte hunnit bli allt för höga (även om jag verkligen gillar den) 😄.

   Radera
 2. Jag ser dig är jag nyfiken på! :) Den sista festen har jag oläst på engelska, så den ska absolut läsas nån gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, två intressanta deckare som jag ser fram emot framöver.

   Radera