fredag 22 mars 2024

Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén

En fin och skrämmande bok om åldrandet!

Handling: Hemma hos Bo bryts den stilla tillvaron sällan av något annat än besöken från hemtjänsten. Men han har ju sin älskade jämthund Sixten, så helt ensam är han inte. I tomrummet efter frun som flyttat in på demensboende i Östersund börjar funderingar och tvivel riva i Bo. Tiden blir alltmer knapp för att hinna lösa det som ibland känns omöjligt - relationen till sonen.

Trevande försöker far och son att nå fram till varandra. Men samtidigt är sonen övertygad om att Sixten måste flytta. Hotet om att förlora sin hund rör upp ett virrvarr av känslor som får Bo att minnas tillbaka på sitt liv, sitt faderskap och sitt sätt att visa kärlek. 

Jag köpte den här boken samtidigt som jag handlade bokreaböcker efter att ha läst en hel del positiva inlägg om den. 

Vi får följa Bo i nutid och sen backar vi tillbaka då och då och är med honom under hans år som format honom som mest. Bo är en man som inte gärna pratar känslor. Relationen med hans egen far var inte bra och han har det själv inte lätt när han försöker kommunicera med sin egen son. En son som valde att jobba på kontor istället för med händerna som sin far. 

Runt sig har Bo förutom sin son som handlar och kommer på besök regelbundet sin älskade hund Sixten. Men det blir allt svårare för honom att se till att Sixten kommer ut. Hemtjänsten hjälper till när de kan. 

Det är svårt att inte bli berörd av den här boken. Och att inte oroa sig för sin egen ålderdom. Jag vet inte om den blir ännu starkare eftersom jag själv också har en son precis som Bo och jag ser ju hur tufft det är även för Bos son att veta vad som måste göras. Vissa saker är enkla medan andra verkligen inte är det. 

Det här är en fin debut av Lisa Ridzén som är doktorand i sociologi.

Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar