lördag 5 januari 2013

Fjällgraven av Hjorth och Rosenfeldt

Spännande som alltid!

Handling: Höst. Två väninnor är uppe och fjällvandrar i Jämtlandstriangeln. Det regnar häftigt och när en av dem kommer för nära kanten mot det forsande vattendraget ger den vika och kvinnan faller. Hon klarar sig, men kvinnorna gör en makaber upptäckt.

Från flodbanken sticker en skeletthand upp. Lokal polis kommer till platsen. Det visar sig vara sex lik nedgrävda, två av dem barn. Ganska snart slås det fast att det inte handlar om ett fornfynd och Riksmordkommissionen kallas in. Sebastian Bergman är numera en del av teamet och beger sig tillsammans med de andra till Jämtland. Arbetet med att identifiera de döda tar sin början.

Det blir en mycket svår uppgift. Två av de döda är ett holländskt par som rapporterades försvunna hösten 2003. Men de andra fyra, en familj, kommer de ingenstans med, trots att allt pekar på att de hamnat i graven samtidigt. De enda familjer som skulle kunna stämma överens med de övriga kropparna i fjällgraven försvann tidigare eller senare och långt från Jämtland.

Och så var det den där singelolyckan några mil därifrån, samma vecka som holländarna måste ha försvunnit. En amerikansk kvinna i hyrbil, tydligen med falska id-handlingar.

Det finns mycket i historien som inte stämmer och utredningen riskerar att gå i stå.

Samtidigt undersöker en tv-journalist en så kallad asylavvikelse, två afghanska flyktingar som enligt myndigheterna gick under jorden sommaren 2003. Den enes fru har aldrig trott att hennes man skulle kunna lämna sin familj och har kontaktakt tv-journalisten. När han börjar gräva i ärendet visar det sig att Säpo varit inblandad i utredningen, som därför är hemligstämplad med hänsyn till rikets säkerhet.


I Hjorth och Rosenfeldts bokserie har jag gjort något jag inte gjort förut. Jag har läst första boken, sett första och andra på tv och nu har jag precis lyssnat på den tredje. Så jag hoppade över bok två och nöjde mig med att se den på tv. Jag vet inte ens om bok två hade kommit ut när den sändes på tv. Det som tv-serien medförde var att jag bara kan se Rolf Lassgård framför mig när det handlar om Sebastian Bergman i boken. Men det är helt ok för han spelade Sebastian Bergman väldigt bra.

Ibland känns det som själva deckarhistorien tuggar lite och fokus ligger på alla människor som finns med. Ibland blir det lite väl detaljerat om lite väl många bifigurer. Bland annat de som hittade kropparna och de som hjälpte till att spåra upp ett namn i backuper på polishuset (för er som läst boken). Varför så mycket text om dem? Men historien är trots allt intressant och jag anar en del samhällskritik där bland mycket annat. Även lite om hur svårt det kan vara för vissa invandrare att integrera sig i samhället.

Nu avslutades boken med en riktig cliffhanger vilket tyder på att det blir fler - och jag hoppas nästa kommer fort!

Uppläsningen gjordes av Niklas Falk som gjorde ett bra jobb.


2 kommentarer:

  1. Jag tänkte också lyssna på just denna bok! Kul att höra att du gillade uppläsningen, för det är ju ack så viktigt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du många trevliga stunder framför dig! Och ja, uppläsaren är riktigt viktig.

      Radera