tisdag 26 februari 2013

En helt annan historia av Håkan Nesser

Den andra boken om Gunnar Barbarotti.

Handling: Ett antal svenska turister umgicks ett par sommarveckor i Finistère i Bretagne i början på 2000-talet, två par och två löshästar, sex nyblivna vänner inalles. De badade, åt, gjorde utflykter och flirtade en smula över äktenskapsgränserna. Kvar från den tiden finns några spridda foton, möjligen en gruppbild, en akvarell, och en anonym dagbok som skildrar deras eskapader. 

Fem år senare börjar någon döda dem, en efter en, men först sedan kriminalinspektör Gunnar Barbarotti i Kymlinge brevledes förvarnats om morden. Det förblir ett uppmärksammat men ouppklarat mysterium och drevet mot den ansvarige polisen går i kvällspressen.


Uppläsare: Håkan Nesser

Återigen lyckas Håkan Nesser fånga mig och få mig att lyssna betydligt längre stunder och oftare än vad jag normalt gör. Jag vet heller inte vad det är som fångar mig på detta sätt. Jag både storhandlar och spelar logiska spel i telefonen med boken i öronen. Däremot kan jag inte lyssna på jobbet tyvärr. Där behövs min hjärna allt för mycket.

Trots att det handlar om en polisutredning så är det inte en klassisk polisdeckare utan mer en bok om människor. En stor del av boken är Gunnar Barbarottis tankar, dels om brotten och dels om hans liv. Jag tycker om att få ta del av hans tankar och även när han resonerar med Gud om saker han hoppas på ska ske, eller möjligtvis inte.

Av någon anledning tror jag inte att jag skulle uppskatta den lika mycket om jag läste den som bok. Det är i alla fall känslan jag har. Håkan Nessers uppläsning passar mig väldigt bra när han läser upp sin egen bok. Jag var också väldigt sugen att direkt hoppa på den tredje boken i serien men väljer att dra ut på det lite längre. Men det är otroligt trevligt att hitta en serie som passar mig och att det då finns fem böcker i serien.

2 kommentarer:

  1. Blir onekligen lite nyfiken på Barbarotti...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att det ska vara så svårt att sätta fingret på vad jag gillar med honom. Men det är nog att jag gillar honom som person och att han är mänsklig. Jag blir inte uttråkad av hans funderingar heller.

      Radera