måndag 19 augusti 2013

Gösta Ekman - Farbrorn som inte vill va' stor av Klas Gustafson

En läsvärd biografi!

Handling: Gösta Ekman är en av Sveriges mest kända och älskade skådespelare, pappa till odödliga figurer som den snubblande mahatman, Papphammar och Charles-Ingvar Sickan Jönsson.

Gösta Ekman inledde sitt yrkesliv som regiassistent till sin far i mitten på femtiotalet. Sedan dess har hans livsvandring påverkats av dem han mött längs vägen, lärt känna och tagit lärdom av. Han var med och skapade filmhistoria när Ingmar Bergman gjorde Smultronstället. I Svenska Ords stuga i Vitabergsparken sprutade han idéer med Hasse & Tage.

Gösta Ekman: Farbrorn som inte vill va stor bygger på omfattande samtal med Gösta Ekman och intervjuer med hans vänner och kolleger. Boken är rikt illustrerad med bilder ur Gösta Ekmans privata arkiv.

Efter att ha läst och lyssnat på ett gäng romaner och deckare under sommaren behövde jag bryta av med något mer verklighetsbaserat. Det fick då bli en bok om Gösta Ekman som jag köpt tidigare i år. Bland annat eftersom jag under sommaren lyssnat på flera ljudböcker av Sjöwall och Wahlöö om bland annat kommissarie Beck som just Gösta Ekman spelat.

Nu visade det sig att Beck-filmerna bara nämns på ett par sidor men det gjorde inte behållningen mindre. Här får jag en hel del filmhistoria presenterad där det står en del om både Gösta Ekmans farfar och hans far Hasse Ekman. Gösta Ekman jobbar även en del för Ingmar Bergman i sin ungdom och genom boken nämns många kända namn där många av dem också har uttalat sig.

Eftersom Gösta Ekman fortfarande lever (trevligt nog) så uttalar sig alla positivt. Det kanske de skulle ha gjort ändå men det är svårt att veta. Det står en hel del om hans uppväxt men minimalt om hans egna familjeliv som vuxen - antagligen av hänsyn till hans barn. De har heller inte uttalat sig i boken. Han har helt enkelt lämnat ut delar om sig själv om ångesten över att prestera i skådespelarvärlden men inte delar som berör andra som hans närmaste familj.

Eftersom boken beskriver en tid innan han ens är född till för några år sedan så rymmer den otroligt mycket. Det gör också att det blir mer mångfald än fördjupning på gott och ont. Det är intressant att läsa om hur mycket han faktiskt varit delaktig i men samtidigt kändes det lite forcerat mot slutet. Antagligen eftersom vi närmade oss nutid och det då berör aktiva människor inom branschen.

Jag är mycket nöjd med att jag läste boken och att det fanns lite intressanta fakta här och där som roade mig och som jag ska försöka komma ihåg.

4 kommentarer:

 1. Härlig boken verkar.
  Jag har tävling hos mig.
  Välkommen
  Kram Cissi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var bra. Tack för tipset, jag går in och kollar hos dig.

   Radera
 2. Gösta Ekman verkar vara en intressant människa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, faktiskt. Han har gjort så otroligt mycket inom teatern, film och tv som jag inte hade koll på innan.

   Radera