lördag 17 augusti 2013

Till dess din vrede upphör av Åsa Larsson

En serie som jag hade pausat...

Handling: Någon mördar Wilma Persson och Simon Kyrö när de dyker på ett plan i Vittangijärvi. Vad är det för gammal hemlighet de har kommit på spåren? Och vem är beredd att mörda för att hindra att den kommer ut?  En mordutredning tar sin början där polisinspektör Anna-Maria Mella hotas och kammaråklagare Rebecka Martinsson får besök av de döda.

Av någon anledning har jag läst de tre första böckerna men sen pausat. Nu blev det nya tag och jag är inte besviken. Att jag sen skulle höra Katarina Ewerlöf sjunga psalmer i mitt huvud ett antal dagar efteråt hade jag däremot inte räknat med. Om det är positivt eller ej låter jag vara osagt...

Jag har lite svårt ibland för böcker där poliser eller personer i dess närhet nästan alltid råkar illa ut mot slutet. Det är min enda invändning mot Elly Griffiths böcker som jag annars är väldigt förtjust i. Även om det är fiction så har jag ändå en önskan om att det ska vara trovärdigt och det faller när någon av de inblandade alltid hamnar i stor fara på slutet.

Men bortser man från det så är även Åsa Larsson väldigt bra. Man kan lätt se miljön framför sig och extra bra är det när man får lite historia berättad för sig. Jag tycker också hon gör ett bra jobb när hon beskriver de olika karaktärerna och det även om de inte reagerar förnuftigt så går det ändå att förstå varför.

Jag kommer definitivt läsa vidare Åsa Larssons böcker. Jag har läst olika reaktioner på att Åsa Larsson själv läst in Till offer åt Molok och vet inte än om jag kommer läsa eller lyssna på den. Eftersom jag inte är bra på de norrländska dialekterna så blir inte uttalet av dem något problem om jag skulle välja att lyssna.

4 kommentarer:

 1. Ja man får ha lite överseende med hur mycket elände Rebecka kan råka ut för och hur mycket intriger och mord det förekommer i Kirunatrakten! Men Larsson lyckas med det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-). Ja, i vissa trakter förekommer det mycket mord. Men nu är jag igång igen med både den här serien och Villette-serien. En fördel med att pausa är att man kan läsa böckerna ganska tätt istället för att vänta minst ett år på att en ny bok ska komma.

   Radera
 2. Jag älskar Åsa Larssons böcker! Frågan är om hon inte är min favorit bland svenska kvinnliga kriminalförfattare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbarligen är hon inte min :-) men hon är ok. För min del är det nog Kristina Ohlsson eller Carin Gerhardsen.

   Radera