torsdag 8 augusti 2013

Polis, polis, potatismos av Sjöwall Wahlöö

Den sjätte boken i serien!

Handling: En ovanligt varm sommardag kommer en man in på en av Malmös elegantare restauranger, styr stegen mot en känd affärsman som håller tal för sitt middagssällskap och skjuter honom strax bakom vänster öra. Därefter stoppar han på sig vapnet, kliver ut på gatan genom ett öppet fönster och försvinner spårlöst.

   Kommissarie Martin Beck skickas iväg från Stockholm för att ta hand om den komplicerade och ytterst känsliga utredningen.

Den här boken utspelar sig till stor del i Malmö dit Martin Beck skickas för att hjälpa till med mordet på en känd affärsman och där högre makter i Sverige blir nervösa att dödsfallet ska bero på något politiskt och vapenaktigt till exempel. På hemmaplan har Martin Beck hjälp av Gunvald Larsson, Lennart Kollberg samt Åsa Thorell.

Som tidigare finns en hel del samhällskritik och som också delvis är syftet med böckerna. Samtidigt har det kommit in en mer skämtsam ton som dyker upp där det är lämpligt.

En annan sak som slår mig är hur mycket mer tidskrävande det var att få veta vad till exempel en affärsman jobbade med. Nu för tiden slår man snabbt på datorn i lite register och söker på nätet medan där tog det timmar att bara kolla med skattemyndigheten och lite andra myndigheter.

Som helhet är boken helt ok och jag tycker om att gå och lyssna på det gamla Sverige.

Torsten Wahlund är uppläsare och gör ett mycket bra och passande jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar