torsdag 9 april 2015

Kockskola för ensamma hjärtan av Marita Conlon-McKenna

En utmärkt bok för de som älskar mysiga romaner och dessutom älskar att laga god mat!

Handling: Möt irländska Alice, skild från Liam och med utflugna barn. På dagarna kämpar hon för att få det att gå ihop ekonomiskt som extraanställd på en revisionsbyrå. Egentligen är Alice urusel på siffror och räkenskaper men fenomenal på matlagning, övertygad som hon är om att det är kärleken till råvarorna som gör att maten blir god.

Alice har en gedigen bakgrund som kock, hon började i köket på sina föräldrars badhotell och utbildade sig sedan i Paris för att få jobb på några av Dublins finaste restauranger. Men när hon träffade Liam hängde hon upp kockmössan på kroken och ägnade sig åt att laga mat åt familj och vänner i stället. Och nu sitter hon där, ensam hemma, och ska laga mat till sig själv. Urtråkigt!

Alices vänner uppmanar henne att öppna en kockskola i hemmet, precis som Julia Childs gjorde! Alices kockskola ser dagens ljus och hon upptäcker att hon har gåvan att få en grupp fullständiga främlingar att älska matlagning. Alla Alices elever har sina egna speciella skäl för att komma till lektionerna: Lucy har flyttat hem till sina föräldrar och har ingen aning om vad hon ska göra med sitt liv, Rob är en änkeman som aldrig tagit i en kastrull i hela sitt liv. Tessa tar hand om sin sjuka mor och vill veta mer om dietkost, Kitty har bestämt sig för att göra något kreativt på sin fritid medan hennes man sitter fast förankrad framför tv:n. Alices kockskola blir lika mycket en matlagningskurs som en skola för livet.


Den här boken påminner mycket om Maeve Binchys böcker. Den är mysig, den handlar om rätt många olika människor med olika livsöden som på något sätt sammanförs.

Språket är enkelt och eftersom den handlar om så många olika människor blir den inte särskilt djup. Men om man är ute efter en mysig bok som slutar bra med härlig matlagning och dessutom har lite blandade åldrar i sig så är den här ett utmärkt val!

2 kommentarer:

  1. Åh, jag gillade den också! Mysig och mat är ju aldrig fel:)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en kombo som alltid fungerar! :-)

      Radera