lördag 25 juni 2016

Kommande böcker i juli

Jag hittade inte så många böcker som kommer i juli. I gengäld är jag helt övertygad om att jag kommer läsa dem alla.


Ett antal av Håkan Nessers böcker är stora favoriter trots att jag inte gillar att han har sina fiktiva platser.

Eugen Kallmans ögon av Håkan Nesser
Albert Bonniers Förlag

Året är 1995. Spelplats: en högstadieskola i staden K- i det inre av Norrland. Huvudrollsinnehavare: ett antal elever, ett par lärare, en kurator. Samt den nyligen avlidne lektorn i svenska – Eugen Kallmann. Vem var han egentligen? Hur står det till med utredningen av hans död?
Det är en tid av främlingsfientlighet. Det ritas skeva hakkors på skolans väggar. Det skrivs hotbrev. I en skrivbordslåda hittar någon lektor Kallmanns efterlämnade dagböcker. 


________________________________________

Den här boken kommer att läsas! Frågan här är bara när. Det här blir den åttonde boken om Ruth Galloway.

En kvinna av blått av Elly Griffiths
Bokförlaget Forum

När Ruth Galloways vän Cathbad vaktar ett hus i pilgrimsorten Walsingham i Norfolk, får han en kväll syn på något högst märkligt. På kyrkogården i närheten av huset sitter en ung kvinna, klädd i nattlinne och blå morgonrock. Morgonen därefter hittas hon död i ett dike utanför Walsingham. Kriminalkommissarie Harry Nelson kallas in och konstaterar att den döda kvinnan behandlades för drogmissbruk på ett privat sjukhus i närheten.

Som hängiven ateist har Ruth själv undvikit Walsingham under sina 17 år i Norfolk, men blir kallad dit av en gammal universitetsvän som arbetar som präst. Väninnan har börjat få hätska, anonyma brev som riktar sig mot kvinnliga präster och refererar till ortens arkeologi – och med en slående formulering om ”en kvinna i blått, gråtande över världen”.

Sambandet mellan den döda kvinnan och de religiösa hotbreven kan omöjligt vara en slump. Medan det lilla samhället förbereder sig för det årliga påskspelet om Jesu korsfästelse, påbörjar Ruth och Harry en kamp mot tiden. Frågan är om de kan hitta mördaren innan fler faller offer?


________________________________________

Ja, vad ska jag säga - även den här kommer läsas!

Sov du lilla Videung av Cilla & Rolf Börjlind
Norstedts

En natt snubblar den hemlösa Muriel över en mager gråtande flicka. Hon heter Folami och har flytt från Nigeria. Muriel tar med henne till en sommarstuga ute i skogen. En eftermiddag attackeras Folami brutalt av en man i grannskapet. Muriel vågar inte bo kvar med henne i stugan utan söker hjälp hos den före detta uteliggaren Tom Stilton.

Han arbetar just nu hos kriminalkommissarie Mette Olsäter. Tillsammans med Olivia Rönning utreder han ett mord på en okänd tonårspojke som hittats nedgrävd i Småland med halsen avskuren. Utredningen har förgreningar till kloakerna i Bukarest.

När Olivia träffar Folami ser hon att flickan bär ett smycke som har kopplingar till den mördade pojken. Tillsammans med Folami lyckas hon och Stilton tränga in i och avslöja en chockerande verksamhet.

4 kommentarer:

 1. Jag vill ha alla tre :) Både Nesser och Griffiths är ju stora favoriter. Börjlind har jag faktiskt inte börjat läsa än...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag både läst Börjlinds serie och sett första boken på tv :).

   Radera
 2. Griffiths och Börjlind kommer jag också att läsa!

  SvaraRadera