söndag 12 juni 2016

Hjärtats innersta röst av Jan-Philipp Sendker

Fortsättningen på Konsten att höra hjärtslag.

Handling: Det har gått nästan tio år sedan Julia Win kom tillbaka från sin resa till Burma, landet där hennes far föddes och där hon fann en bror. Hon är framgångsrik advokat på Manhattan, men känner sig vilsen och utbränd. När hon inne i sitt huvud börjar höra en enträgen röst som ställer de frågor hon alltid försökt undvika - Varför lever du ensam? Vad söker du i livet? - känns sammanbrottet nära. I ett försök att hitta tillbaka till sig själv och meningen med livet återvänder hon till Burma. Där får hon höra historien om en kvinna som heter Nu Nu, en historia som är full av passion och tragik och som kommer att vända upp och ner på Julias liv. 


Uppläsare: Anna Maria Käll

Jag tyckte mycket om Konsten att höra hjärtslag så det kändes naturligt att även läsa eller lyssna på uppföljaren.

Som det står ovan har det gått tio år sen förra boken slutade. Boken innehåller egentligen två historier. Historia om Nu Nu och en historia och Julias läge just nu och även lite vad som hänt sen senast. Det är Nu Nus historia som verkligen griper tag i mig. Jag känner sorg, jag målar upp bilder över hur Nu Nus vardagsliv ser ut och helt enkelt får se hur livet kan ha varit i Burma.

Det är två kvinnors historier som förmedlas och de lever under helt olika förhållanden och har helt olika bakgrunder. Julias liv har jag lättare att förstå även om hon känns lite väl naiv ibland gällande Burma. Jag hade förstått det mer om hon inte haft någon koppling till Burma.

Jag tycker verkligen om språket i boken. Så jag njuter av att få den uppläst. Men språket blir även lite för bra i dialogerna. Nu kanske de pratar så vackert i Burma oavsett nivå på utbildning men jag har svårt att tro att de har ett så stort ordförråd. Men det är petitesser i sammanhanget. Boken innehåller många fina budskap och det får mig att fundera lite på vad som är viktigt i livet och det hektiska liv många av oss lever. Men att uppskatta andra värden betyder inte att livet är enklare för det. Och soldaternas värderingar vill jag inte ens tänka på...

Med tanke på slutet misstänker jag starkt att det kan komma en uppföljare!

Betyg 3+ (Julias historia får 3 och Nu Nus en 4:a).

2 kommentarer:

  1. Åh, måste hinna läsa denna snart. Älskade den första och hoppas verkligen att jag gillar denna också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vissa delar tyckte jag väldigt mycket om så jag tror att du kommer att gilla den.

      Radera