torsdag 23 juni 2016

Där ingen vind blåser av Annika Sjögren

En ny bekantskap.

Handling: Vad kan ha hänt tolvåriga Sandra? I småstaden Härnösand, där alla känner varandra, är det ju tryggt att bo. Vem kunde tro att ett barn kan försvinna medan hon säljer kakor för att tjäna pengar till en klassresa? Men Sandra är inte försvunnen, hon är död. Och när hon hittas börjar fasaden spricka. Det visar sig att allt inte är som det verkar bakom radhusens staket. Många av de till synes vanliga invånarna har hemligheter som de vill ska förbli dolda. Är det en slump att just Sandra mördades, eller finns det ett skäl till att hon blev ett offer?


Uppläsare: Viktoria Flodström

Det är lätt att tro att det här är en deckare. Men den är betydligt mer en relationsroman. Det handlar visserligen om ett barn som försvinner och ja, faktiskt dör. Men det vi får se av polisens arbete är bara en bråkdel av boken.

Handlingen växlar mellan tre huvudpersoner, Den gamla förvirrade Vera, läraren Carin som är sjukskriven och var lärare till försvunna Sandra samt Eva som också går i Carins klass. Alla tre är egentligen helt vanliga personer. Men saker som hänt kring dem har påverkat dem så pass att ingen av dem mår bra. Ingen av dem vill berätta vad de vet.

Jag tycker att Annika Sjögren knyter ihop den här boken bra. Många helt skilda händelser leder till att ett barn dör. Det finns en hel del "tänk om inte det hänt" som får mig att fundera. Och jag tycker om böcker som får mig att fundera. Boken tar även upp mobbing ur lite olika perspektiv och jag tycker att även det görs bra.

Sen finns det såklart lite saker som jag stör mig på men som helhet är det en bra och läsvärd bok.

Betyg 4-

2 kommentarer:

  1. Annika Sjögren har jag på min nyfiken-på-lista, men om jag har förstått det rätt så är detta en serie? Nu när jag kollar så ser jag att detta faktiskt är första delen. Och den finns som e-bok... Hm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar vara en serie men frågan är om det inte mer är en tema-serie? Men det vet jag först när jag läst eller lyssnat på bok 2. För min del var den definitivt läsvärd!

      Radera