måndag 26 september 2016

Kommande böcker i oktober 2016

Här är några av de böcker som kommer i oktober och som jag är intresserad av. Det är lite för många för att det ska kännas lugnt. Men det är å andra sidan ett härligt lyxproblem.

Jag har läst första boken i serien och här kommer nu den tredje...

Luften är fri av Sara Lövestam
Piratförlaget

Kouplan har blivit hemlös. Allt han äger finns nu i hans ryggsäck, och han måste hitta en plats som skyddar mot både regn och gränspoliser. Det är tufft, inte det ultimata tillfället att ta ett nytt uppdrag. Å andra sidan behöver han pengarna.

I en villa i Bromma bor en kvinna, som misstänker att hennes man, Håkan, är otrogen. Ett rutinuppdrag för en detektiv – men ju mer Kouplan upptäcker, desto mer förstår han att detta handlar om något helt annat. Något värre.

Samtidigt som han nystar upp de alltmer mystiska trådarna kring Håkans förehavanden, försöker han reda upp sitt eget liv. Snart får han söka asyl igen och röra sig fritt på gatorna – men det är inget mer än en andningspaus.





______________________________________________


Det här verkar vara en bok som passar med mig eftersom jag läser allt fler deckare som utspelar sig i dåtid. 

Morden på Mangle Street av M.R.G Kasasian
Lind & Co

Året är 1882 och den unga, föräldralösa March Middleton har precis rest till London för att bosätta sig hos sin förmyndare Sidney Grice efter sin fars död. Sidney är landets mest berömde privatdetektiv och March har knappt hunnit anlända förrän han får ett nytt fall på halsen. En ung kvinna har blivit brutalt mördad och allt pekar på att hennes make är den skyldige. Offrets mor är dock övertygad om motsatsen och March erbjuder sig att göra ett försök att rentvå honom.

Spåren tar dem på en resa från East Ends mörkaste gränder till de ståtliga viktorianska villorna i Bloomsbury. Varje ny ledtråd gör Sidney övertygad om klientens skuld, men snart blir det även uppenbart att fallet riskerar att krossa hans goda rykte som privatdetektiv. 

Morden på Mangle Street utspelar sig i det viktorianska England. Boken vänder sig till läsare som gillar originella deckare med levande miljöbeskrivningar och en stor portion humor. Det här är den första boken i en serie om det omaka deckarparet Sidney Grice och March Middleton.

______________________________________________

Även den här kan vara intressant...

Minnespusslet av Agnete Friis
Massolit

Ella är ett så kallat hopplöst fall. Efter en barndom i olika fosterhem och efter elva år som ensamstående mamma har hon vid tjugoåtta års ålder blivit en cynisk och hårdhudad vuxen som aldrig ser tillbaka. Utom när hon är full, då sköljer allt över henne, bilderna av hennes mamma och av barndomen före den fruktansvärda händelsen som förstörde allt. 

När myndigheterna hotar att omhänderta hennes son bestämmer sig Ella för att försvinna med honom. Hon flyr till den enda säkra plats hon kan komma på: farmoderns övergivna hus i barndomsbyn nära havet.

Men den gamla miljön innebär nya faror. Återföreningen med barndomslandskapet väcker minnen. Den sanning hon baserat sitt liv på visar sig vara förvrängd. Hon måste konfrontera sitt förflutna, hon kan inte längre fly, och det hon får veta kommer att förändra allt.




______________________________________________


En annan som kan vara intressant:

Rök av Dan Vyleta
Albert Bonniers Förlag

Det är 1800-tal. På den stränga internatskolan dit samhällets elit skickar sina söner finner två tonårspojkar oväntat varandra. I världen de växt upp i avslöjas onda tankar genom att den syndige ger ifrån sig rök och sot. Som del av aristokratin förväntas pojkarna lära sig bemästra den skamliga röken. Charlie har lätt för att vara god, men för den impulsive Thomas är det en ständig kamp. Under en resa till London kommer de båda en konspiration på spåren. De finner tecken på att röken inte som de lärt sig är ett straff från ovan utan mer liknar en sjukdom, som kan missbrukas i fel händer. Tillsammans med Thomas kusin Livia ger de sig av på jakt efter ett botemedel - och efter sanningen.

Dan Vyletas Rök är ett storslaget romanäventyr som för tankarna till såväl Philip Pullman som Charles Dickens. Det handlar om maktmissbruk, rättvisa, förnuft och passion. Om en mystisk sammansvärjning med svindlande förgreningar. Om ett triangeldrama. Om revolutionärer, religiösa fanatiker, hemliga poliser och känslokalla vetenskapsmän. Och om tre unga människor som tvingas inse att allt de trott på är en lögn.




______________________________________________

Jag trodde serien var slut men så var det inte. Vill/orkar jag en bok till i serien? Troligtvis kommer jag inte kunna låta bli men jag kanske avvaktar lite och ser vad andra tycker.

Kaninjägaren av Lars Kepler
Albert Bonniers Förlag

Joona Linna har suttit två år på den slutna anstalten Kumla när han förs till ett hemligt möte. Polisen behöver hans hjälp för att stoppa den gåtfulle mördaren som går under namnet Kaninjägaren. 
Den enda länken mellan offren är att de alla hör ett barn läsa upp en ramsa om kaniner innan mördaren kommer. 


Ödets tärningskast placerar överraskande tevekocken Rex Müller mitt i händelsernas centrum. För första gången ska han ta hand om sin son Sammy. Men istället för tre lugna veckor blir det en fruktansvärd kamp på liv och död. 
Joona Linna och Saga Bauer är tvungna att börja samarbeta i hemlighet för att stoppa Kaninjägaren innan det är försent. 








______________________________________________

Jag har läst eller mest lyssnat på alla i serien. Självklart kommer jag ta mig an även denna!

På sex meters djup av Denise Rudberg
Forum

Sjätte delen i den populära Elegant crime-serien är här. Den ovanliga men mycket populära deckarhjältinnan Marianne Jidhoff - medelålders änka och åklagarsekreterare - är tillbaka.

Stockholm är täckt av is och en bister kyla blåser över innerstaden som rustar inför jul. En storslagen opera har världspremiär på Operan samlas hela den svenska kultureliten. Ett mycket välkänt konstnärspar hyllas för sin regi och scenografi, men när paret lämnar premiären för att ta sig till sitt omtalade lantställe i ytterskärgården går något fel. De försvinner spårlöst.

Deras båda döttrar anmäler föräldrarna som försvunna och media dränks omedelbart av spekulationer och teorier om vad som hänt det hyllade paret. Åklagarsekreterare Marianne Jidhoff som besökte operapremiären tillsammans med sina kollegor kriminalkommissarie Torsten Ehn och Augustin Madrid dras omedelbart in i den glödheta utredningen. Fram träder en skrämmande och tragisk bild av en mäktig familjs sociala strävan.



______________________________________________

Jag har läst alla Kallentofts böcker om Malin Fors. Här kommer den första i den nya omgången om de fem sinnena som tema. Jag har känt mig lite mättad på henne men vi får se om jag ändå läser eller lyssnar på den.

Djävulsdoften av Mons Kallentoft
Forum

Efter succén med årstids- och elementserierna, inleder Mons Kallentoft en ny svit inspirerad av de fem sinnena. I den första delen, Djävulsdoften, har kriminalinspektör Malin Fors lämnat Linköping för den myllrande miljonstaden Bangkok. En stad fylld av dofter, färger, ljud och smaker. Men också av korruption, våld och död.

Malin Fors befinner sig på flykt. Ett ouppklarat fall och en personlig kris har fått henne att falla dit igen. Hon har druckit sig genom kvällar och nätter, och allt snabbare närmat sig botten. Som en sista chans har hon fått tjänstledigt och erbjudits ett vikariat som sambandsofficer i Bangkok.

Att bryta med allt verkar vara det enda vettiga. Men ensamheten i den nya staden är svår att hantera och frestelserna finns överallt. Arbetet blir som vanligt Malins räddning, och hennes jaktinstinkter väcks när en svensk kvinna hittas mördad. Vem var kvinnan? Varför blev hon dödad på ett så brutalt sätt? Och hur kände hon den thailändske man som blir nästa offer?

Samtidigt som Malin kämpar mot sina demoner blir hon indragen i ett fall som förbryllar både den thailändska och den svenska polisen. Och hon måste gräva djupt i det förflutna för att finna svaren och den hänsynslösa mördare som är ute efter upprättelse och hämnd.



______________________________________________

Jag har hört en hel del gott om Stefan Ahnhems serie men inte läst någon bok än. Här kommer nu den tredje i serien.

Minus arton grader av Stefan Ahnhem
Forum

En bil kör ut över kajkanten i Helsingborgs hamn efter en våldsam biljakt. När föraren obduceras visar det sig att han redan varit död i två månader och under den tiden hållits nedfryst. Det är upptakten till Fabian Risks första stora utredning sedan händelserna i Offer utan ansikte två år tidigare. En utredning där han kämpar mot klockan för att finna lösningen innan nästa offer hamnar i frysen.












______________________________________________

Jag har läst Håkan Östlundhs deckarserie om Gotlandspolisen Fredrik Broman. Men här kommer något helt annat.

Till Sara, sedan bränns allt! av Håkan Östlundh
Forum

Sara Kvist är på väg tillbaka till sin självvalda exil i Los Angeles efter att ha begravt sin mamma i Stockholm. En mamma hon inte träffat på tjugofem år. Med i handbagaget har hon ett paket med påskriften: Till Sara, sedan bränns allt!
Paketet innehåller mammans efterlämnade anteckningsböcker och de väcker såriga minnen till liv. Minnen av något som började som ännu en av många skilsmässor under det tidiga och fria sjuttiotalet, men som slutade i en virvel av omskakande händelser som förändrade tillvaron för alla inblandade. Hur kunde Saras mamma, som var en sådan kärleksfull och omtänksam person, drivas till vansinnets rand? Hur kunde hon offra sina egna barn för att ta hämnd på mannen hon älskade över allt annat?

Förutom att konfrontera de smärtsamma händelserna i barndomen, som Sara så länge gjort allt för att glömma, tvingas hon också rannsaka sina egna val i vuxen ålder. Vad är det egentligen som drivit henne att gå bakom ryggen på maken Johan och riskera deras sju år långa förhållande? Har hon gjort det av kärlek och nödvändighet eller är det andra mörka och destruktiva krafter som fört henne vilse?



______________________________________________

Trots att det gått över fyra år sen jag lyssnade på En osynlig så minns jag den väldigt väl. Jag är därför väldigt nyfiken på hur hans nya bok är.

Lykttändaren av Pontus Ljunghill
Wahlström & Widstrand

Lykttändaren utspelas sommaren 1923, fem år före Pontus Ljunghills succédebut En osynlig. En ung kvinna, Julia Ekengren, hittas mördad i underkläder i sin lägenhet på Tegnérgatan 20 i Stockholm, efter att inte ha synts till sedan midsommarafton. Polisen kopplas in och nu inleds en utredning, där kriminalkonstapel John Stierna och hans kollega kommissarie Verner Lydman tvingas lägga pussel i förhoppning om att bilden av offret och hennes gärningsman ska framträda bit för bit. Men en rad oklarheter gäckar och gör det inträffade svårt att tyda. Vem var den ensamma kvinnan och står svaret på hennes död att finna i hemligheter från det förflutna?










______________________________________________

Jag har ännu inte läst någon bok i den här serien om Cormoran Strike men jag har definitivt tänkt det. Här kommer nu tredje boken i serien. Författaren är J.K. Rowling.

Karriär i ondska av Robert Galbraith
Wahlström & Widstrand

Ett paket med en kvinnas avhuggna ben levereras till Robin Ellacott. Hennes chef, privatdetektiven Cormoran Strike, inser att det finns fyra personer från hans förflutna som kan vara involverade - alla fullt kapabla till obeskrivlig brutalitet.

Cormoran Strike blir alltmer övertygad om att polisen i sin utredning fokuserar på fel person, och tar tillsammans med sin assistent Robin saken i egna händer. Jakten leder dem till de tre andra misstänkta männens mörka och skrämmande världar, men medan alltfler fasansfulla handlingar begås, håller tiden på att rinna ut...








______________________________________________

Boken Allt jag önskar mig fick mig att tänka en hel del på pengars värde. Så jag är nyfiken på vad författaren skrivit om här. Eventuellt kommer boken ut i början av november.

Kärlekens fyra årstider av Grégoire Delacourt
Sekwa

Det är sommar i Le Touquet och överallt slår kärlekshistorier ut i blom. Däribland fyra par vars liv snuddar vid varandra med oanade följder. Femtonårige Louis hoppas bli mer än vän med Victoire, flickan med gyllenblont hår och smaragdögon. Isabelle, 35 år, har blivit lämnad av sin man men varit kär i Jérôme sedan tonåren. 55-åriga Louise flyr äktenskapets monotoni för att upptäcka nya känslor och passion. Paret Rose och Pierre, 75 år gamla, upplever fortfarande kärleken efter femtio års äktenskap. Deras fyra berättelser korsas och flätas försiktigt samman. Grégoire Delacourt ger oss en elegant men skarpsynt inblick i kärlekens alla faser. Och som vi vet har kärleken ingen ålder.









______________________________________________

En intressant debut? Jag har själv läst en kurs i kryptering på KTH vilket gör det här temat lite extra intressant.

Mannen som lekte med dockor av Magnus Jonsson
Modernista

Krypteringsexperten Linn Ståhl arbetar med sin doktorsavhandling på KTH när kriminalpolisen hör av sig till henne och ber om hjälp med en utredning av en serie brutala mord. Unga kvinnor har hittats mördade och omsorgsfullt förvandlade till dockor på Södermalm i Stockholm.

Linn har varit medlem i AFA, Antifascistisk aktion - en organisation som är svartlistad av Säpo - och är tidigare dömd för brott mot rikets säkerhet. Så det är under ömsesidig misstänksamhet hon börjar arbeta tillsammans med kriminalpoliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson.


Samtidigt som kvinnomördaren skördar sina offer vinner högerextrema krafter ny terräng i Sverige.
Frågan är om Linn och polisen alls drivs av samma motiv...







______________________________________________


2 kommentarer:

  1. Jag har ju inte läst något alls av Denise Rudberg, men det känns ju lite som att jag borde. Genren avskräcker mig lite, elegant crime låter inte riktigt som jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar ju miljön och människorna så därför fortsätter jag trots att brott-delen kanske inte är så bra alla gånger.

      Radera