torsdag 29 december 2016

Kommande böcker i januari 2017

Nytt år och nya böcker. Det här är vad jag tror kan vara intressant för mig.

Ett barnbarn till Tolkien himself har skrivit en bok som känns lite lockande. Men det ser ut som de börjar med att ge ut bok nummer tre i serien.

Order från Berlin av Simon Tolkien
HarperCollins

En dubbelagent inom MI6 med en plan att döda Churchill. Och bara en man kan stoppa det.

September 1940. Frankrike är besegrat och London bombas intensivt dag och natt. I ett trapphus knuffas en äldre man över ett räcke och faller mot sin död. Kriminalinspektör Quaid vid Scotland Yard är övertygad om att dödsfallet är resultatet av ett familjegräl, men hans assistent Trave är inte lika säker. När Trave upptäcker offrets sanna identitet börjar han misstänka att mordet i själva verket är en del av en konspiration på hög nivå. Han trotsar sina överordnade och börjar nysta i fallet på egen hand. Spåren leder honom snart rakt in i den brittiska underrättelsetjänsten där en mullvad är utplacerad med uppdrag att mörda premiärminister Winston Churchill.

Nu gäller det för Trave att avslöja konspirationen innan tiden rinner ut och mördaren får sin slutliga order från Berlin.



______________________________________________

Kanske...

Vi faller av Anna Platt
Bokförlaget Forum

Vi faller är en rolig, sorgsen, hoppfull och djupt mänsklig roman i Short Cuts-anda.

JAS-piloten Kåre älskar sitt jobb. När han flyger in över Linköping och ser Stångån som skär genom staden, kyrktornen som reser sig upp, järnvägsspåren som leder runt och ut på Östgötaslätten, känns det som om han skulle kunna hålla allt i sin hand. För en liten stund kan han njuta av att vara den snabbaste mannen i luften och inbilla sig själv att han har kontroll. Resten av livet är ett kaos. Han lever som i en bubbla, isolerad från människorna omkring sig och fast i en gammal dröm.

När han kraschar med sitt plan under en övningsflygning berörs inte bara han utan även fyra andra människor i Linköping. På ytan har de inget gemensamt, men de befinner sig alla i fritt fall. Ensamma, olyckligt kära, i djup sorg.

Vi faller är en berättelse om att känna att man sitter fast i en svart låda, och leta efter vägen ut. Den handlar om kärlek och förlust. Och om att resa sig när det känns omöjligt.


______________________________________________

Normalt sett hade jag inte varit intresserad av boken utifrån beskrivningen. Men eftersom det är Curtis Sittenfeld kanske den ändå fungerar. Men jag kommer avvakta och se hur den blir mottagen.

Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld
Wahlström & Widstrand

Familjen Bennet i amerikansk dokusåpa! Den hyllade Curtis Sittenfeld levererar här en modern version av Stolthet och fördom - lika delar Jane Austenhyllning som djärvt litterärt experiment. Sanning och skvaller är en lekfull, smart och underhållande saga för tvåtusentalet som tonsäkert tar sig an frågor om kön, klass, kärlek och familj och ja - stolthet och fördom.
Mr Darcy, Chip Bingley och hela familjen Bennet har fått uppdaterade roller i denna nyskapande tolkning som flyttat Jane Austens engelska drama till ett nutida USA.
Liz skriver för ett livsstilsmagasin och bor tillsammans med sin yogande syster Jane i New York. Men när deras far får hälsoproblem återvänder de till barndomshemmet i Cincinnati, och finner det stora Tudor-huset förfallet, och resten av familjen i en förvirrad röra. De yngsta systrarna Kitty och Lydia bryr sig mer om sina CrossFit-pass och Paleo-dieter än att skaffa jobb, och mellansystern Mary håller som bäst på med sin tredje magisterexamen och lämnar knappt sitt rum, med undantag för de mystiska tisdagsutflykterna som hon inte vill diskutera med någon. Mrs Bennet är lika neurotisk och påfrestande som alltid och försöker desperat hitta en lämplig giftaskandidat till Jane, vars fyrtioårsdag är i snabbt annalkande.
Så gör Chip Bingley, den nyinflyttade snygge läkaren som varit med i senaste säsongen av dokusåpan Singel söker kärleken, entré. Chip fattar genast tycke för Jane, medan Liz inte alls finner kirurgen Fitzwilliam Darcy lika charmerande. Spelet kan börja.


______________________________________________

Det här verkar vara en thriller ur ett udda perspektiv...

Nötskal av Ian McEwan
Brombergs

Trudy är tjugoåtta år, höggravid och otrogen. Hennes make John har fått flytta ut från det exklusiva släkthus i norra London han en gång ärvde. Han är poet och förläggare, och trots att hans besök är allt annat än uppskattade, hälsar han på ibland för att recitera dikter för sitt ofödda barn.

I hemlighet har Trudy ett förhållande med sin svåger Claude, en bufflig och snål fastighetsmäklare. Tillsammans planerar de att göra sig av med John för att ta över det värdefulla huset och leva tillsammans. Men det finns någon som hör allt om deras mörka avsikter: barnet i Trudys mage. 

Nötskal är en klassisk historia om mord, girighet och kärlek berättad ur ett helt oväntat perspektiv. Romanens hjälte är ett häpnadsväckande intelligent foster som väntar på exakt rätt ögonblick att äntra världsscenen. 




______________________________________________


Den här har visserligen precis kommit ut men den får ändå åka in här.

Pojken som byggde egna världar av Keith Stuart
Massolit förlag

Möt Alex, trettio-någonting. Han älskar sin fru, Jody, men har glömt hur han visar det. Han älskar sin son Sam, som har autism, men han förstår honom inte. Någonting måste ändras, och det nu. Uppgivet ser Alex hur anspänningen driver äktenskapet till bristningsgränsen, och separationen är ett faktum.

Samtidigt som Alex försöker förhålla sig till sitt nyvunna singelliv och livet som deltidspappa, börjar hans son spela Minecraft. Spelet öppnar en ny värld, där far och son för första gången kan mötas. Tillsammans upptäcker de att världen ibland måste falla sönder för att något nytt och bättre ska kunna byggas upp.
En rörande rolig och verklighetstrogen roman om kraften i olikheter och om en mycket speciell liten pojke. Berättelsen bygger på författarens egna erfarenheter som far till en autistisk son.





6 kommentarer:

  1. Jag läste ju min första Ian McEwan i år och jag känner mig inte ett dugg lockad att läsa fler, men man ska ju aldrig säga aldrig :) Den där Vi faller kikade jag på och lite nyfiken är jag allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nog bara sett en film baserad på en av hans böcker. Och den här verkade vara kort :).

      Radera
  2. Läste Sittenfelds bok på engelska och tyckte den var hur bra som helst :)

    SvaraRadera
  3. Just nu har jag noll koll på vad som kommer.

    SvaraRadera