lördag 28 augusti 2021

Kommande böcker i september 2021

Åh, så mycket böcker. Några av dem vill jag läsa så fort de kommer ut och sen var det väldigt många som jag är nyfiken på. Tyvärr blev ett antal bortrensade för att jag skulle orka göra inlägget.

Något säger mig att den här boken kan passa mig.

Det holländska huset av Ann Patchett

Bazar Förlag

Utgivningsdatum: 2021-09-01

Ann Patchett är tillbaka med sin starkaste bok hittills: en djupt berörande roman om det oupplösliga bandet mellan en bror och en syster, deras barndoms hus och ett förflutet som vägrar släppa taget om dem.

I slutet av andra världskriget börjar Cyril Conroy bygga upp ett enormt fastighetsimperium genom en kombination av tur och skicklighet. Hans första drag är att köpa Det holländska huset, en lyxig egendom i utkanten av Philadelphia. Det som var tänkt som en överraskningspresent till hans fru lägger grunden till familjens rikedom men också deras undergång.

 


Jag har ännu inte läst något av henne men det börjar bli dags.

En enkel till Amerika av Marie-Louise Marc

Printz

Utgivningsdatum: 2021-09-01

Det är 50-tal i Flen och unga Ingrid längtar ut i världen. Jobbet på det lokala konditoriet ger pengar till hyran, men det Ingrid drömmer mest om är att skapa festkläder. Hon lärde sig tidigt att sy, men vet inte hur hon ska förvandla drömmarna till ett yrke.

Tillsammans med sin bästa väninna gör hon en bussresa till Paris för att äta croissanter och dansa, men det dröjer inte länge innan hon möter amerikanen John, som också är där på besök. Attraktionen är omedelbar och Ingrid förälskar sig handlöst.

Några månader senare befinner sig Ingrid på den lyxiga Amerikabåten M/S Stockholm till New York, med en enkelbiljett i handen. John har friat och Ingrid kastas in i en helt ny värld ? en värld som inkluderar nya traditioner, relationer och upplevelser. Men vardagen på andra sidan Atlanten är svårare än hon trott och Ingrid slits snart mellan sitt gamla och nya liv. Var hör hon hemma? Allt ställs på sin spets när hon minst anar det.


En spännande finsk deckare lockar alltid. Den blev också utsedd till bästa deckare i Finland 2020.

Blodsbröder av Arttu Tuominen

Lind & Co

Utgivningsdatum: 2021-09-02

1980-talet: Två pojkar växer upp tillsammans. Den ena från en välbärgad familj, den andra från miserabla förhållanden. Trots olikheterna finns en vänskap starkare än blodsband. När en olycka som leder till ett dödsfall sker svär de på att aldrig berätta sanningen.

2018: En man hittas död på en fest. Ingen har bevittnat mordet, men en av deltagarna har flytt till skogen. Och snart hittas även mordvapnet på platsen. Det tycks självklart att den misstänkte är skyldig - men bevis börjar långsamt försvinna.

I Arttu Tuominens spänningsroman hinner det förflutna ikapp. Hur mycket kan man sätta på spel för gammal vänskap?


Jag har ännu inte läst något från serien om Enzo Macleod och här kommer fjärde delen!

Dödsboet av Peter May

Modernista

Utgivningsdatum: 2021-09-03

September 1990. På den lilla ön Île de Groix utanför Bretagnes kust hittas den åldrade professorn Adam Killian mördad i sitt arbetsrum, brutalt avrättad med tre skott i bröstet. Misstankarna riktas tidigt åt ett visst håll, men under den rättegång som följer bedöms bevisningen mot den utpekade mannen vara för svag.
Nästan tjugo år senare anländer den före detta kriminal teknikern Enzo Macleod till ön, fast besluten att bringa klarhet i historien och lägga ännu ett kallt fall till handlingarna. Men när han stiger in i den mördade mannens arbetsrum - en brottsplats som stått orörd sedan den dag skotten föll - märker han snart hur det första mysteriet leder över i en rad andra frågor: dunkla gåtor som lagts ut av Killian själv och som kanske, men bara kanske, pekar mot hans mördare.
Enzos utredning formar sig till en slingrande vandring i en död mans fotspår. Sakta börjar han ana att mordet på Killian är knutet till en ännu äldre hemlighet, något som legat gömt i decennier och som någon fortfarande skyddar till varje pris.


En bok som verkar både tänkvärd och förhoppningsvis även mysig.

En sak i taget av Lilly Emme

Historiska Media

Utgivningsdatum: 2021-09-06

Mycket kan man säga om fyrabarnsmamman Grace Appleton på Station Road i Hampton, men städa gillar hon inte. Hon drömmer i hemlighet om att ta upp sin tidigare karriär. Fast med en pryl fixerad man känns ett annat liv långt borta. Utan Grace skulle ju huset se ut som en soptipp.

Snart är hon trots allt en lösning på spåren. Strategin är att inte släppa in nya saker i hemmet och att varje dag lägga några gamla i soptunnan. Tillsammans med barnen kasserar hon grej efter grej. I takt med att sakerna blir färre känner Grace hur det blir lättare att andas. Frågan är när maken Andrew ska komma på henne och vilka följderna blir ...

En sak i taget är en varm feelgood-roman som på Lilly Emmes unika sätt blandar humor med allvar. Den handlar om konsumtion, downsizing och dumpstring, men även om vad som händer när två älskande personer upptäcker att de inte längre kan kommunicera med varandra.  


Här är ytterligare en feelgood och det är andra delen i serien om St Felix!

Daisys gamla folkabuss av Ali McNamara

Lavender Lit

Utgivningsdatum: 2021-09-08

När Ana ärver en gammal trasig folkabuss efter sin bästa vän, tar hon chansen och åker på en snabb tripp till Cornwall. Lite havsluft och fish and chips är precis vad hon behöver just nu.

Men St Felix har andra planer för Ana. Hon hittar en samling skrivna vykort från 1950-talet gömda i bussen: vykort som aldrig skickats. Ana ser det som ett tecken, hon måste hitta personen som de var skrivna till. Och under tiden som folkabussen renoveras och återfår sin forna glans, börjar även Ana hitta tillbaka till sig själv.

Boken efter Den lilla blomsterhandeln vid havet.



Den tolfte boken i serien om kommissarie Gamache! Så efterlängtad som alltid.

Summan av alla synder av Louise Penny

Modernista

Utgivningsdatum: 2021-09-15

Kartan som upptäcks inne i en vägg på bistron i Three Pines tycks först inte vara mer än en kuriositet. Men när Armand Gamache får den som present första dagen på sitt nya jobb på Sûreté-akademin i Québec visar det sig snart att den bär på förkrossande hemligheter.
När en av akademins professorer påträffas död hittar man en kopia av den egendomliga kartan på hans kropp. Och vart Gamache än vänder sig ser han en av de unga kadetterna, Amelia Choquet. Hon är tatuerad och piercad, arg och på sin vakt. Hon framstår som allt annat än en blivande polis. Ändå går hon på akademin och var en av den mördade professorns skyddslingar.
Utredningens fokus riktas snart mot Gamache själv, hans koppling till Amelia och hans möjliga inblandning i brottet. Och för både Amelia Choquet och Armand Gamache närmar sig tiden för en uppgörelse med det förflutna.


Här börjar Mikaela Bley med en ny serie som jag kan tänka mig att testa på - The Killer.

Död för dig av Mikaela Bley

Norstedts

Utgivningsdatum: 2021-09-16

Caroline och Gustav är paret som lever det perfekta livet. Den blonda överklasstjejen från Djursholm i Stockholm som blivit hyllad skådespelare och gift sig med sitt livs kärlek, den geniförklarade och framgångsrika entreprenören som vuxit upp under enkla förhållanden i Rosengård i Malmö.

Caroline och Gustav har allt de någonsin drömt om ? familj, lycka, framgång, pengar, ett stort socialt nätverk och många som följer deras drömliv i sociala medier. Men vad skulle hända om de berövades allt?

En varm dag i början av augusti försvinner den gravida Caroline tillsammans med parets två små döttrar spårlöst från deras exklusiva strandvilla i Malmö. Omständigheterna kring försvinnandet förbryllar polisen som inleder en brottsutredning. Ett massivt sökpådrag drar igång under ledning av Henrik Hedin och Leia Kaplan, två av Sveriges främsta brottsutredare.

Snart står det klart att inget är vad det synes vara - det blir en kamp mot klockan där insatserna blir allt högre och överraskningarna blir fler och fler.

Död för dig är den första delen i The Killer-serien med brottsutredaren Henrik "The Killer" Hedin i huvudrollen, det tidigare fotbollsproffset som sadlat om till polis och blivit en av Sveriges främsta och mest omtalade utredare, känd för sitt kompromisslösa spel och starka rättspatos. 


Efter så många år kommer till slut den sjätte delen i serien om Rebecka Martinsson.

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2021-09-17

- Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd.

Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

 


Här kommer andra delen i Torsdagsmordklubben där jag ännu inte läst första boken.

Mannen som dog två gånger av Richard Osman

Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2021-09-17

Ibrahim, en av de fyra i Torsdagsmordklubben på Cooper Chase råkar illa ut vid ett rån. Förövaren är en 16 årig pojke med band till den lokala knarkdrottningen Connie. Elizabeth, Ron och Joyce bestämmer sig omedelbart för att sätta fast den skyldige.

Den svindlande jakten på de inblandade blir upptakten till en rad ovanliga och blodiga händelser som leder till oväntade avslöjanden om Elizabeths tidigare liv, innan den inte alldeles snövita sanningen avslöjas. Några blir livets vinnare, några förlorar allt - inte bara förmögenheter. 

 


Böcker av denna författare är ofta lite finurliga!

Nya människor i fel ordning av Jonas Karlsson

Wahlström & Widstrand

Utgivningsdatum: 2021-09-20

Detta är en samling berättelser om några människor som alla vill bli något annat än de är. Vad vill de bli? Nya människor? Hur fungerar det, är allt i livet en enda cirkelrörelse eller är det omöjligt att kliva ner i samma flod två gånger?

Vi möter en rad olika individer: en far, en son, en fru, en kompis, en flickvän, en arbetslös, en tyst, en präst, en kille i grön jacka, bröderna Anders och Patrik, deras respektive Frida och Victoria. Fast inte i den ordningen. 

 

 


Här kommer ytterligare en feelgood som lockar!

Bland hittegods och vilsna hjärtan av Helen Paris

Etta

Utgivningsdatum: 2021-09-21

Dot Watson skulle egentligen leva livet i Paris, med ett spännande jobb och den stora kärleken. Istället arbetar hon på avdelningen för hittegods på Baker Street i London och bor i sin mammas lägenhet.

Hon ägnar dagarna åt att fylla i blanketter över upphittade paraplyer, handskar och allehanda ting, och kvällarna åt att sortera sin älskade samling reseguider. Hon trivs med sitt inrutade liv, men vad hon döljer hon egentligen bakom all ordning och reda?

Allting förändras den dag en äldre man kommer in och efterlyser sin döda frus handväska. Dot bestämmer sig för att göra allt för att återförena mannen med väskan, vilket tar henne ut på en resa både i världen och i sitt eget förflutna.


Böcker av Jojo Moyes är ett säkert kort!

Bortom horisonten av Jojo Moyes

Printz

Utgivningsdatum: 2021-09-22

Året är 1946, och det är dags för krigsbrudarna, de tusentals kvinnor som gift sig under kriget att korsa Atlanten för att återförenas med de män som nu återvänt hem från kriget. Skeppet går från Sydney, Australien, och 650 brudar inleder en dramatisk resa.

Med på båten finns bland annat den snobbiga Avice, som anser sig för fin för de tre andra kvinnorna hon delar den trånga hytten med. Den gravida Margaret är en bondflicka som vill göra alla till lags. Den unga levnadsglada Jean vill helst festa och ger sig ganska snart ut på farligt vatten. Den kyliga, gåtfulla sjuksköterskan Frances håller sig mest för sig själv, inget vet att hon bär på en hemlighet.

Trots att de är mitt ute på havet lyder starka etikettsregler. Män och kvinnor hålls åtskilda från varandra på olika däck. Men regler är till för att brytas, och under resans gång sprider sig en osäkerhet bland de unga brudarna. Äktenskapen som oftast ingåtts i all hast under kriget är inte alltid de mest stabila. Och ett enda ödesdigert telegram från brudarnas män med familj kan innebära att de blir avsatta i närmaste hamn för att därefter skeppas tillbaka till Australien.


Här kommer den sjunde och efterlängtade delen om Olivia Rönning och Tom Stilton!

Den barmhärtige samariten av Cilla och Rolf Börjlind

Norstedts

Utgivningsdatum: 2021-09-30

Den som säger sig vilja hjälpa människorna behöver inte vilja världen väl.

Olivia Rönning är försvunnen. Snart förstår Lisa Hedqvist, hennes kollega vid Nationella operativa avdelningen, att hon måste ha förts bort mot sin vilja.

När Tom Stilton hör vad som hänt bestämmer han sig för att lämna sin självvalda coronakarantän ute i skärgården.

Tillsammans följer Lisa och Tom spåren till en enslig stuga. Men när de kommer dit står den redan i full brand, och senare hittas en förkolnad kvinnokropp i husresterna. Är det Olivia?

Mette Olsäter, deras pensionerade chef, har utsetts till samordnare för säkerheten runt leveranserna av covidvaccin. Det finns uppenbarligen någon som är beredd att göra vad som helst för att sabotera transporterna.


Jag har ännu inte läst något av henne men det börjar bli dags.

I munkens skugga av Helena Thorfinn

Norstedts

Utgivningsdatum: 2021-09-30

Katja har blivit utmanövrerad från jobbet som mellanchef på kommunen och måste komma bort från allt. Det enda som känns lockande är att hälsa på systersonen Simon, trainee på Unicef i Burma/Myanmar - det gåtfulla landet som håller på att öppna upp mot omvärlden.

Väl på plats i en bungalow i Yangon växer beslutet fram hos henne att genomföra en tyst meditationsretreat i ett av Yangons många buddhistkloster. Katja behöver lära sig att släppa taget och "let it pass".

Men hos munkarna i klostret hamnar hon mitt i den hemliga rörelse som hotar landets sköra demokratiska uppvaknande och hon får ansvar för en liten nunna. I stället för att släppa taget, tvingas Katja agera.

Samtidigt i en annan del av landet letar modern till den lilla nunnan efter flickans pappa. Han har försvunnit spårlöst som en följd av förföljelsen av det folk han tillhör...

I munkens skugga utspelar sig under de år då den ikoniska Aung San Suu Kyi utsågs till statskansler efter fria val. Men den snabba it-revolutionen gav upphov till hatkampanjer som kom att styra landet i en riktning få hade anat. Liksom i Helena Thorfinns två tidigare romaner Innan floden tar oss och Den som går på tigerstigar skriver hon om världar hon känner väl och berättar på flödande prosa om platser och människor som är okända för de flesta av oss.

2 kommentarer:

  1. Du har ett par stycken som jag inte minns att jag såg ens. Och jag gick ändå igenom nyheterna två gånger. Förmodligen blev det för många böcker, då brukar jag närma mig scrollning på slutet... 😳

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår vad du menar. Jag höll på fram och tillbaka och la till och tog bort till slut fick det bli vad det blev. De viktigaste var med :).

      Radera