söndag 10 oktober 2021

Vi Läsers litteraturbåt 2021

 

Under hösten 2019 bokade sambon och jag och betalade för Vi Läsers litteraturbåt som skulle avgå under mars 2020. Men mindre än en vecka(?) innan avgång flyttades avgången. Och så har det flyttats framåt till i torsdags då färjan till slut gick - och vi kunde åka för femte gången. Men även om restriktionerna är släppta har jag mentalt inte släppt dem. Men ingen av oss ville missa det här heller. Så vi åkte. 

Litteraturbåten var som vanligt med färjan Galaxy som hör till Tallink Silja. Vi bodde högt upp som vanligt och hade en smal dubbelsäng och såg ett regnigt(?) Åbo på morgonen och ett soligt Mariehamn vid lunchtid på fredagen. 

Lyckligtvis hade vi bokat middag på Grill House så vi inte behövde trängas i en middagsbuffé. Istället var det klassisk bordsservering. 

På fredagen satte alla föreläsningar igång och vi tillhörde blå grupp som höll till i den mindre Moonlight. Precis som förra gången satte vi oss längst bak så vi inte hamnade mitt i smeten.

Vi lyssnade på:

Åsa Larsson som berättade om sin senaste bok - Fädernas missgärningar som ska vara den sjätte och sista boken om Rebecka Martinsson. Åsa Larsson sa att hon började med serien i samband med att barnen kom och att hon nu kär klar med serien nu när barnen är redo att flytta ut. Hon berättar om en skrivarkurs där hennes text tog fart först när hon skrev om en välbekant miljö - i det fallet Kiruna. Så utifrån det föddes Rebecka Martinsson som blev en hemvändare som är rätt vanligt i många deckare. Jag har läst eller lyssnat på de fem tidigare böckerna och kommer att ta mig an den här också.

Vigdis Hjort som slog igenom i Sverige med sin bok Arv och miljö pratade om uppföljaren Är mor död. Jag förstod det mesta hon sa men missade lite för mycket för att vara säker på hennes budskap tyvärr. 

Här blev det paus med kaffe och fruktsallad.

Sven Olov Karlsson som fick Vi:s litteraturpris nu senast pratade om sin bok Årsboken men också om Brandvakten (som både sambon och jag läst). Hans frustration över hur lite företag och myndigheter lärt sig om dessa skogsbränder märktes tydligt. Han läste en av novellerna i boken Årsboken för oss.

John Ajvide Lindqvists bakgrund som komiker blev väldigt tydlig när han pratade. Han pratade om temat skräck och vad det var som fått honom att skriva om det. Flertalet av hans böcker nämns under hans prat som dessutom bryts av med en sång. Mot slutet berättar han lite mer fokuserat om sin senaste bok Vänligheten och läser som alla andra högt ur den en stund. 

Här blev det närmare två timmars lunchpaus då vi återigen åt på Grill House. Jag passade sen på att handla lite taxfreen.

Göran Greider gjorde det tydligt med sin början att han är mer åt vänster än höger. Men det tror jag de flesta i mogen ålder vet om idag. Han berättade om hur han kämpade mot akut leukemi och hur skrivandet blev en tröst och terapi i sjukhussängen. Det ledde till boken Barndomsbrunnen : en historia om sjukdom och minne i brutna rader. Han berättade lite olika anekdoter men läste även högt. Boken verkar bestå av en blandning av texter och ibland går de även över till diktform.

Elin Cullhed har skrivit en bok om Sylva Plath. Inte en biografi utan en roman. Även hon berättar om sitt skrivande och hur idéer föds fram. Hon skrev mest poesi som barn men övergick till romaner när barnen kom. 

Här blev det kaffe och bulle i pausen.

Kerstin Strandberg var dagens stora överraskning. Vilken kvinna! Hennes första bok kom ut 1967 när hon var 35 år gammal (nu är hon 89 år). Att höra henne prata om hur arbetsdagen börjar ger verkligen hopp. Hon har en väldigt skön humor och beskrivs som Litteratursveriges doldis. Hon läste högt ur sin senaste bok Liten historia - stor kyss som kom ut i år och även där lyste hennes humor igenom. Hon hade många tänkvärda ord och beskrev sitt sitt skrivande lite som att ge det lilla en kraft men även att det är viktigt att skriva som sånt som kan vara svårt att prata om. 

Karin Smirnoff var sist ut för oss i Moonlight. Hon berättade dels om böckerna om Jana Kippo och läst högt ur en av dem. Jag som inte läst dem fångades av det hon läste. Hon berättade sen om sin senaste bok Sockerormen och även bakgrunden till den historien. Här blev det också väldigt tydligt kring var inspirationen kom ifrån - precis som för flera av de tidigare författarna. Hon läste högt även ur denna bok och jag såg genast framför mig staden som jag känner så väl. Däremot räds jag för mörkret i boken. 

Sen var litteraturbåten över för denna gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar