torsdag 28 april 2022

Kommande böcker i maj 2022

Oj, den här månaden hittade jag otroligt många böcker men bantade ner det till 20 stycken som presenteras här. 

Först ut kommer en en Jack Reacher - nummer 26 i serien.

Hellre död än levande av Lee & Andrew Child

Norstedts

Utgivningsdatum: 2022-05-02

Antal sidor: 289

Reacher går dit han vill, när han vill. Den här morgonen promenerar han västerut, under en skoningslös ökensol i Arizona, när han stöter på någonting märkligt. En bil har krashat in i det enda trädet på flera kilometers avstånd. En kvinna ligger hopsjunken över ratten. Men hon är inte död. Inget är som det verkar.

Kvinnan, Michaela Fenton, är en FBI-agent som letar efter sin tvillingbror. Reacher är bra på att hitta folk som inte vill bli hittade, så han erbjuder sig att hjälpa till, trots att han känner att Fenton döljer något för honom.

Brodern har hamnat i fel sällskap, i ett gäng med en skrämmande ledare. Reacher tar sig in till stan för att presentera sig själv för detta mystiska gäng, men det kommer bli svårt att få några svar. Flera av dem verkar hellre vilja dö än avslöja sina hemligheter.


Det här känns som en klassisk historisk roman där man hoppar mellan nutid och dåtid - och där andra världskriget ingår.

Den hemliga våningen av Kelly Bowen

Historiska Media

Utgivningsdatum: 2022-05-02

Antal sidor: 412

London, 2017. Lia får sitt livs överraskning när hon får veta att hennes känslokalla mormor har testamenterat en exklusiv våning till henne - i Paris. Lägenheten på den fashionabla adressen har stått orörd sedan andra världskriget och visar sig vara en skattkammare full av kända konstverk, värdefulla smycken och designkläder. Men det mest chockerande är fynden av nazipropaganda. Lia söker upp konstkännaren Gabriel Seymour. Genom att ta reda på konstverkens ursprung hoppas hon få veta sanningen om sin mormor.

Paris, 1942. Tyskarna ockuperar huvudstaden men den eleganta Estelle Allard påverkas inte av krigets vedermödor. Det är först när nazisterna kommer för att hämta hennes vänner som verkligheten drabbar henne. Utan att tveka hjälper Estelle dem hon älskar, även om hon själv riskerar livet. Vad hon inte vet är att hennes handlingar kommer att få konsekvenser i generationer framöver.


Jag tyckte mycket om författarens förra bok och vill gärna läsa den här.

Ett liv i färger av Birgitta Gunnarson

Modernista

Utgivningsdatum: 2022-05-02

Antal sidor: 272

»Vänner ända sedan mellanstadiet? Så fint!« Lillemor vet inte hur många gånger hon hört de orden. I början höll hon med, men med tiden har det skavt allt mer. Hur fint är det egentligen att hon känt sig stå i skuggan av Beatrice nästan hela sitt liv? Eller att hon funnits med i den lilla vänkretsen kring Bea i åratal, men utan att på riktigt lära känna någon av de andra kvinnorna?
Nu när hon har passerat femtio har Lillemor till sist insett att hon vill hoppa av. Men hur ska hon kunna berätta det för Bea? Ett missat tåg hjälper henne på traven, och i stället för en spahelg med väninnorna tillbringar hon ett veckoslut på egen hand i Göteborg. En helg som fortsätter att påverka hennes liv långt efter att hon har åkt hem. Genom kvinnan som så oväntat blir en nära vän. Och de märkvärdiga grodorna.
Lillemor börjar fundera allt mer över sin uppväxt. Att förstå och försonas med det förflutna blir en viktig del av hennes väg till ett nytt, friare liv. Och så gör hon sitt bästa för att glömma det korta mötet med den nya väninnans bror...


En bok där matlagning ingår brukar passa mig utmärkt.

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Wahlström & Widstrand

Utgivningsdatum: 2022-05-03

Antal sidor: 384

Elizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna.

Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Livet händer och plötsligt är Elizabeth ensamstående mamma och - bisarrt nog - stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Samtidigt som hennes manliga kollegor alltid antytt att köket var den enda platsen för Elizabeth visar sig hennes sällsynta närmande till matlagning ("ta en halvliter H2O och tillsätt en nypa natriumklorid") och självständiga exempel vara banbrytande. Detta eftersom Elizabeth inte bara lär kvinnor hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär dem att en kvinnas plats är ute i världen.


Här kommer första boken i en ny deckarserie där det verkar finnas tre utgivna på engelska.

Små vita lögner av Caz Frear

Lind & Co

Utgivningsdatum: 2022-05-03

Antal sidor: 397

Små, vita lögner är en gripande spänningsroman där den unga polisen Cat Kinsella tvingas göra upp med sina egna familjehemligheter för att lösa ett mord på en för länge sedan försvunnen flicka.

När en person hittas död nära Cats pappas pub upptäcker hon att den mördade Alice Lapaine inte är den hon utgett sig för att vara. I stället verkar hon sammanlänkad med det mystiska försvinnandet av tonårsflickan Maryanne Doyle. Upptäckten för Cat tillbaka till sin barndom då hon och hennes familj träffade Maryanne under en semester, precis innan hon försvann. Vad hade egentligen Cats pappa med försvinnandet att göra? Det enda Cat är säker på är att han genom åren försett henne med lögner kring vad som hände. Och frågan uppstår om kan man lita på en lögnare, trots att han talar sanning?


Här kommer andra boken i en serie som jag ännu inte testat på och där det verkar finnas åtta böcker hittills i serien på engelska.

De förlorade döttrarna av Joy Ellis

Lind & Co

Utgivningsdatum: 2022-05-03

Antal sidor: 316

Toni hittas drogad på ett lerigt fält och det är osäkert om hon kommer att överleva. Hon upprepar gång på gång att hennes vän Emily har blivit bortförd. Men ingen vet vem Emily är, eller om hon fortfarande lever.

Samtidigt hittas ytterligare än död flicka på en avlägsen strand och kriminalkommissarie Rowan Jackman ställer sig frågan om mordet kan sammankopplas med en liten flickas försvinnande, nästan tio år tidigare.

I den andra delen i serien om Rowan Jackman och Marie Evans är stämningen ännu tätare, och brottet får en oväntad och förbluffande upplösning.


Här kommer fortsättningen på boken Brevvännerna som jag läste häromåret.

Sommaren då katten flyttade in av Eli Åhman Owetz

Printz

Utgivningsdatum: 2022-05-05

Antal sidor: 365

Två år har gått sedan morgonen då Malin lämnade honom. Anders som i vanliga fall älskar sitt jobb i skogen jobbar och jobbar utan att känna någon arbetsglädje. Saknaden är blytung och han förmår inte gå vidare i livet. Malin var Anders stora kärlek. Han hade slarvat bort henne. Tur att Katten funnits, både som tröst och sällskap. Men sedan ett par dagar är Katten försvunnen. Har han också tröttnat och lämnat Anders?

Ett år har gått sedan den där kvällen när han sa att han ville skiljas. Att han hade träffat en annan som skrattade och ville ha honom. Kristian hade varit Nillas stora kärlek. Hon hade slarvat bort honom. Men när hon vaknar den här morgonen är klumpen av saknad i magen äntligen borta. Flytten till det lilla nedgångna men charmiga stenhuset med en trädgård i stort behov av omvårdnad har kanske gjort sitt till slut. Och när hon går ut på trappan med morgonkoppen kaffe har hon fått besök. Det sitter en katt på nedersta trappsteget och tittar upp på henne.


Boken Systerklockorna står och väntar i min hylla och här kommer fortsättningen på den.

Hekneväven av Lars Mytting

Wahlström & Widstrand

Utgivningsdatum: 2022-05-10

Antal sidor: 400

Året är 1903. Det är tjugotvå år sedan prästen Kai Schweigaard kom hem med Astrids nyfödde son i famnen. Hans gamla svek, som ledde till att två mäktiga kyrkklockor skildes åt, har gnagt i honom sedan dess och ett avgivet löfte växer till besatthet.

Hekneväven, uppföljare till den hyllade Systerklockorna, är en storslagen berättelse om ett Norge på väg in i en ny tid, om att tämja ett vattenfall och om det stora kriget i Europa där bror möter bror. 

 

 


Här kommer en fransk bok som gjorde succé i både Frankrike och Italien och dessutom av ett förlag som var nytt för mig. 

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Éditions J

Utgivningsdatum: 2022-05-10

Antal sidor: 450

Violette Toussaint är vaktmästare på en kyrkogård i en liten by i Bourgogne. Tillfälliga besökare och lokala invånare samlas gärna i hennes kök för en kopp kaffe, en pratstund, en gråtstund eller ett förlösande skratt. Violette är en tystlåten kvinna som föredrar att lyssna på andra. Få vet egentligen varför hon lever här ensam, mellan sin vackra trädgård och den välskötta kyrkogården, bara att hon verkar vara tillfreds och sprider lugn och värme omkring sig. Sent en kväll får Violette ett ovanligt besök. En förbryllad man, poliskommissarie till yrket, förklarar att hans nyligen avlidna mor har önskat att få bli begravd i just denna kyrkogård, långt borta från hemmet och bredvid en för honom helt främmande man. I takt med att Violette hjälper honom att reda ut mysteriet kring hans mor, fattar kommissarien tycke för Violette men börjar även att gräva i hennes förflutna. Det blir slutet på Violettes stillsamma tillvaro... 


I utmaningen #kaffeochkulturvärlden så besöks Nigeria i December. Den här boken känns som den kan passa utmärkt då. Men jag skulle vilja läsa den oavsett.

Vivek Ojis Död av Akwaeke Emezi

Bokförlaget Tranan

Utgivningsdatum: 2022-05-11

Antal sidor: 350

Ngwa, Nigeria.
En eftermiddag hittas Vivek Ojis döda kropp utanför hans hem, insvept i ett färgglatt tygstycke. Med tiden förstår de förkrossade föräldrarna att deras son, som de kände som introvert och skör, var en helt annan människa bakom lyckta dörrar. Genom hans vänners berättelser framträder en frisinnad person full av liv, och bit för bit avtäcks hemligheterna om hans liv och död.

Vivek Ojis död är en hjärtskärande roman om vänskap, passion och kärlek – och om en ung människa som inte ryms inom sitt samhällets trånga ramar.


När jag var i tonåren så slog Lena Philipsson igenom. Sen dess har hon synts i rampljuset mer eller mindre. Jag har inte riktigt lockats av hennes musik men är ändå nyfiken på hennes liv och reflektioner över den värld som hon befunnit sig i under många år.

I händelse av min död av Lena Philipsson

Norstedts

Utgivningsdatum: 2022-05-12

Antal sidor: 255

Lena Philipsson har varit en av våra mest välkända och folkkära artister sedan genombrottet med "Kärleken är evig" i Melodifestivalen 1986. Samtidigt har hon alltid hållit hårt på sin egen integritet och rätten till sitt privatliv. Så när hon nu skriver en bok om sig själv och sitt liv blir det helt på hennes egna villkor.

I händelse av min död är en samling uppriktiga, roliga och berörande texter om artistlivet, tidens gång, ensamheten och den ständigt närvarande kreativiteten. Och så lite om Margaretha Krook. Det är skrivet med humor, svärta, insikt och en osviklig känsla för tajming.


Här kommer en feelgood där huvudpersonen har hunnit få några år på nacken. Det är alltid uppfriskande.

Konserverad kärlek och spröda drömmar av Åsa Hallengård

Louise Bäckelin Förlag

Utgivningsdatum: 2022-05-13

Antal sidor: 317

Den före detta elitgymnasten Gunilla för en tynande tillvaro som rektor på ett föräldrakooperativ i en liten förort till Helsingborg. Att hon en gång varit full av liv och framtidsdrömmar är svårt att tro då hon i sakta mak tar sina promenader på stranden, i hopp om att komma över sitt livs kärlek, fotbollsproffset Torsten, som lämnade henne för en karriär i Milano för 49 år sedan. I bagaget bär Gunilla på mörka hemligheter som hon gör sitt bästa för att slippa konfronteras med. Men hur länge kan hon trycka undan dem?

Pensionen närmar sig och med den ensamheten. Hennes bästa vän, virvelvinden Biggan, finns förstås där men oceanerna av ofrivillig tid på egen hand breder ut sig och hotar att översvämma henne. Det enda som håller hennes låga brinnande är skolans planer på att expandera verksamheten med ett högstadium. Men pensionärsföreningen med den retlige Olle i spetsen gör allt för att grusa planerna på utbyggnaden som inkräktar på strandskyddet.

När Gunilla är nära på att ge upp hoppet, knackar ungdomskärleken plötsligt på dörren.


Här kommer tredje delen i Leksandsserien där första boken står och väntar i min bokhylla - och på en semestervecka i trakterna av Leksand i sommar.

Balkong med havsutsikt av Hanna Blixt

Historiska Media

Utgivningsdatum: 2022-05-16

Antal sidor: 288

Nora och Viktor ser fram emot sin lyxiga bröllopsresa i Karibien. Efter allt slit med galleriet i Tällberg längtar de efter att få njuta av varandras sällskap i värmen, omgivna av turkost hav på ett kryssningsfartyg. Med på resan följer deras bästa vänner, paret Vega och Kim. Men när vännerna kort efter ombordstigningen för en fnurra på tråden påverkas även stämningen mellan de nygifta. Orosmoln hopar sig över deras kärlekssemester och Noras hemlängtan vaknar till liv.

Mer än hundra år tidigare stiger Anders ombord på ett annat fartyg. Han har för andra gången tvingats begrava ett barn och bestämmer sig för att ge familjen en bättre framtid. Han lämnar sin fru och sitt ofödda barn i Insjön och tar jobb som kolare på ett skepp som korsar Atlanten. Målet är att ta sig till Amerika och skaffa en gård så att hans familj kan flytta efter. Medan varje tag med skyffeln för honom allt längre bort från sina älskade känner han också att återseendet närmar sig. Vad han inte vet är att skeppet, Titanic, är på väg mot sin undergång ...


Det var många år sen jag läste en bok av Johanna Nilsson men jag minns att jag verkligen tyckte om hennes språk.

Ängeln på Rival av Johanna Nilsson

Historiska Media

Utgivningsdatum: 2022-05-16

Antal sidor: 320

Värmeböljan som drabbar Sverige är den värsta någonsin. Redan i april är gräsmattorna på Söder brända och det råder eldningsförbud. Efter att ha sett ett nyhetsinslag är Ester övertygad om att jorden kommer gå under. Hon ser det som sin uppgift att hjälpa folk att få sina sista önskningar uppfyllda. Ester postar ett inlägg på Facebook, sätter sig på Café Rival och väntar på att ta emot behövande.

Så möter hon Christian, munken som har insett att han behöver få leva ut sina köttsliga begär men inte vet i vilken ände han ska börja. Och Doaa, vars mardröm blir verklighet när hennes förövare en dag står framför henne. Och Johannes, mannen som har siat om jordens undergång i teve och plötsligt inser att han aldrig har älskat någon.

Ester själv hoppas bli fri från sina demoner i takt med att hon hjälper andra. Men det är inte lätt att bära bördan av deras svårigheter, särskilt inte när man som Ester har egna problem att ta itu med och ett stundtals alltför bräckligt inre.


Det är så ledsamt att Lucinda Riley dog förra året. Men hennes böcker finns i alla fall kvar och nu kommer även en deckare.

Morden i Fleat House av Lucinda Riley

Bazar Förlag

Utgivningsdatum: 2022-05-19

Antal sidor: 456

När en elev hittas död i Fleat House på St Stephen"s - en avlägset belägen internatskola i Norfolk - vill rektorn avfärda det inträffade som en olycka. Men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott och den ambitiösa kriminalinspektören Jazmine "Jazz" Hunter får utredningen på sitt bord. Det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska. Men de anställda på skolan sluter leden och Jazz inser snart att hon har hamnat i sitt livs mest utmanande mordutredning. På Fleat House skyddas hemligheter som är mörkare än hon någonsin kunnat föreställa sig ...


Den här känns kanske i obehagligaste laget för mig men jag lockas ändå av den.

Semestern av T.M. Logan

Bokförlaget NoNa

Utgivningsdatum: 2022-05-23

Antal sidor: ?

Sju dagar. Tre familjer. En mördare.

Allt är upplagt för den perfekta semestern. Kate ska fira sin 40-årsdag på det bästa tänkbara sättet: hennes bästa vänner, deras män och barn i en avlägsen lyxvilla under Provences gassande sol. Kan det bli bättre?

Men inom en timme efter att de anlänt till villan inser Kate att något inte är som det ska. I sin mans telefon hittar hon en konversation med en okänd kvinna. Hon börjar misstänka att han har en affär med en av hennes bästa vänner. En av kvinnorna i huset är villig att offra åratal av vänskap och slå hennes familj i spillror. Men vem?

När Kate börjar närma sig sanningen i den tryckande medelhavsvärmen, inser hon att mycket mer står på spel än hon någonsin hade kunnat föreställa sig. För någon är beredd att mörda för att skydda sin hemlighet.


En bok som börjar rätt brutalt!

Ingen sak skonas av Johan Brännström

Ordfront förlag

Utgivningsdatum: 2022-05-25

Antal sidor: ?

Ett bostadshus fullt av döda hyresgäster. Det blir den chockerande starten för Mikaela Sköld på hennes nya jobb som handläggare på polisens underrättelsetjänst. Dådet tycks först vara gängrelaterat men snart förs utredningen in i en annan riktning. Ingen ska skonas är en oupphörligt spännande thriller där jakten på den skoningslösa mass mördaren ständigt tar nya vändningar. 

 

 


En ny författarduo!

Dejta aldrig på en onsdag av Dag Öhrlund & Cornelia Södergren

Lind & Co

Utgivningsdatum: 2022-05-26

Antal sidor: 350

Christopher är sedan åratal hemligt kär i vännen Michaela, men har inte märkt något intresse från hennes sida. Michaela är gynekolog. Christopher en av Stockholms hetaste modefotografer. Båda är frånskilda med barn. När Michaela skriver till honom att hon är less på ensamheten och ska börja nätdejta ger även Christopher sig in i dejtingdjungeln.

En karusell av oförglömliga, ofta dråpliga och smått galna dejtingäventyr drar igång. De två vännerna skriver till varandra och berättar, men inte allt för vem vågar vara helt ärlig om sina misslyckanden och tillkortakommanden?

De på dejtingsidan ofta fördelaktiga, perfekt framställda profilerna kan dölja allt från stalkers, psykopater och nymfomaner till djupt religiösa modersbundna veganer, oskulder, världsfrånvända tantriska shamaner och naturälskande fågelskådare. Medan Christopher undrar om Michaela någonsin ska börja se honom som något annat än en vän funderar Michaela på att ge upp och kanske gå i kloster istället. Men kärleken finns någonstans därute, det gäller bara att ha tålamod ...


Anders De La Motte varierar verkligen sin stil och jag har ännu inte testat på den här serien som han skriver ihop med Måns Nilsson.

Ett fynd att dö för av Anders De La Motte & Måns Nilsson

Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2022-05-27

Antal sidor: 295

Det är högsommar på Österlen och den stora antikmarknaden i Degeberga ska just gå av stapeln, men portarna hinner knappt slås upp förrän ett brutalt mord på en ökänd antikhandlare chockar besökarna. Kriminalkommissarie Peter Vinston dras in i fallet trots att han har semester. Till hjälp får han Tove Esping som arbetar hårt för att bevaka sin position hos Simrishamnspolisen. Medan den omaka duon utreder mordet förbereder sig bygden för teveinspelningen av Antikrundan på Gärsnäs slott. Vinston och Esping inser snart att antikvitetsvärlden är full av excentriska människor, gamla konflikter och gåtor som är ovanligt svåra att lösa. Frågan är bara vem som är beredd att döda i jakten på det stora fyndet?


Och sist ut är en deckare med en för mig ny författare. Det är första boken i en ny serie.

Under falkens vingar av Anton Marklund

Norstedts

Utgivningsdatum: 2022-05-27

Antal sidor: 378

När Ramona och hennes man kommer hem till sitt hus utanför Skellefteå möts de av en polis. De blir ombedda att följa med i hans bil, utan att han förklarar varför. Men Ramona vet redan. Så fort de sätter sig i bilen kan hon se det som väntar dem. Viken vid sjön. Den tonåriga flickan som ligger död i båten. Flickan som ingen vet namnet på eller kan identifiera.

I brist på ledtrådar tar polisen hjälp av Ramona och hennes förmåga att få en skymt av människors liv, av saker de helst hade velat hålla hemliga. Som den gången hon uppfattade att en förbipasserande kvinna skulle kasta sig från en bro, eller att paret vid kafébordet intill skulle separera. Men för att lösa gåtan med flickan räcker det inte att se det som är dolt och begripa vad synerna betyder. Ramona måste nå djupare än någonsin tidigare.

4 kommentarer:

  1. Oj! Du har många fler än jag 😲 Jag hittade jättemånga som jag var lite nyfiken på och jag orkade inte ta med dem, också. Förvånansvärt få gemensamma. Lena Ph:s bok kan det faktiskt hända att jag någon gång lyssnar på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag var nära att lägga ut 27 böcker först men fick ner det till 20 stycken åtminstone. Jag hamnade i ett läge där det var enklare att lägga ut än rensa bort :-). Ja, jag lär nog också lyssna på hennes ljudbok med henne själv som uppläsare.

      Radera
  2. Vivek Ojis Död och Lucinda Rileys nya bok vill jag verkligen läsa! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här! Båda lockar väldigt mycket.

      Radera