måndag 29 januari 2024

Den sorgsne busschauffören från Alster av Håkan Nesser

Den sjätte boken i serien om kommissarie Barbarotti!

Handling: Jag borde verkligen inte leva.

Så skriver den före detta akademikern och busschauffören Albin Runge i sina anteckningar från 2012-13. Och när någon eller några tycks hota honom till livet har han full förståelse för detta. De bisarra hoten leder så småningom till att polisen i Kymlinge kopplas in.

Hösten 2018 tillbringar kommissarierna Gunnar Barbarotti och Eva Backman av vissa skäl ett par tjänstlediga månader i Rute socken på norra Gotland, och fallet med den olycklige Runge får oväntat ny aktualitet. Någonting i utredningen från 2013 verkar ha gått fel. Käpprätt fel. Eller?

Uppläsare: Reine Brynolfsson

Det är mysigt att då och då få hänga med kommissarie Barbarotti och hans tankar och funderingar. Även om de inte är lika många när han är med sin parhäst Eva Backman. Då bollar han mest med henne istället vilket också är väldigt trevligt. 

Här följer vi Albin Runge som råkat ut för en del otur i livet och verkligen blivit märkt av det. Av det vi får veta av historien under 2013 så känns det verkligen som att vi inte får veta sanningen. Eller i alla fall inte hela sanningen. Vilket uppmärksammas under 2018. Men vad är egentligen sanningen och kommer vi få veta den?

Den här boken går ungefär lika snabbt framåt som Arnaldur Indridasons böcker. Den är långsamt berättat men som så ofta med Nesser så är det en historia som fastnar lite mer än många andra deckares handling. Så är det i alla fall för mig. Det finns alltid något som gör att berättelsen skaver på något sätt. Inte skaver som att det är något fel som Nesser gör. Utan att det är något i det som sker som känns lite extra jobbigt eller så onödigt och därför skaver och fastnar. Men det är väl det som gör att de fastnar lite i minnet. 

Det tog lite tid för mig att lyssna på den men det var det värt!

Betyget blir 4 av 5! 

2 kommentarer:

  1. Egentligen så fattar jag inte hur man kan skriva en så oblodig deckare, helt utan action, men som är så spännande ändå.

    SvaraRadera