tisdag 6 juli 2010

I grunden utan skuld av Viveca Sten

Inte lika bra som hennes tidigare.

Handling: Nora Linde, vän med kriminalinspektören Thomas Andreasson har fått veta att hennes man har varit otrogen. Eftersom sportlovet kommer väldigt lägligt så flyr hon ut till Sandhamn med sina söner. När barnen en dag leker i skogen med sina kompisar hittar de armen från en död människa.

Parallellt med de nutida händelserna får vi följa Thorwald som växer upp på Sandhamn i början av 1900-talet.

Jag tycker inte den här var så bra som jag hade hoppats på. Precis som böckerna innan så är inte deckarhistorien i sig särskilt intressant utan det är Nora som jag varit intresserad av att följa. Men för mig blir det för mycket klyschor och jag stör mig på Nora istället för att ha henne som favoritperson. Jag har upplevt henne som en klok karaktär men för mycket av det hon gör känns som hon förändrats till någon annan. Visserligen lär man inte vara så rationell när man upptäcker att ens make är otrogen men nej, det stämmer ändå inte för mig.

Den dåtida historien om Thorwald tar också för mycket utrymme. Den biten borde ha kortats ner rejält. Det är visserligen intressant att få lite information om hur det kunde vara på Sandhamn under 20-talet men det är för mycket upprepningar av samma sak. Därför känns det mest som utfyllnad.

Jag får se om jag läser en fjärde bok av henne. Just nu är jag inte så intresserad.

1 kommentar:

  1. Vad synd!!! Men jag har ju inte läst hennes tidigare, så jag får väl ta och börja med dem!

    SvaraRadera