lördag 24 juli 2010

Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld

Precis som jag hoppades var det här en helt underbar bok. Jag har varit lite orolig att jag inte skulle tycka om den då den är rätt hyllad och mina förväntningar därför höga.

Handling: Alice är en försynt och väluppfostrad flicka från en småstad i Wisconsin. En tragisk olyckshändelse när hon är sjutton år skakar hennes idylliska värld och kommer att för alltid prägla hennes livsinställning. När hon tio år senare möter den sorglöse, charmige och festglade Charlie Blackwell faller hon till sin egen stora förvåning för honom. Charlie är den förmögne sonen i en stor och välkänd republikansk släkt, själv är Alice en engagerad skolbibliotekarie och en övertygad demokrat, nöjd med sitt stillsamma liv. De gifter sig och hon försöker att vänja sig vid den Blackwellska klanens ambitioner och självtillräcklighet, men känner sig främmande för de märkliga traditioner som utspelas på deras exklusiva sommarresidens och country club. När Charlie så småningom blir president hamnar Alice i en situation hon aldrig ens drömt om, i en ställning med makt och inflytande, privilegier och skyldigheter. Och när Charlies kontroversiella andra omgång i Vita huset tar sin början tvingas Alice till sist ta itu med motsättningarna i sin tillvaro. Hur kan hon älska sin man trots att hon i grunden ogillar det han står för? Vad ska hon göra när hennes privata jag nu hamnat i direkt konflikt med rollen som Amerikas första dam?

Det var ett bra tag sen jag köpte den här men eftersom den är hyfsat tjock (570 sidor) så ville jag har gott om tid att läsa den och inte ta 1-3 sidor per kväll. Nu är det semester och jag fick några härliga lässtunder. Jag tyckte det var en underbar skildring av en kvinnas uppväxt i USA och jag tyckte mycket om att få följa hennes tankar om saker och ting. Det jag tyckte minst om var faktiskt delen mot slutet som kändes lätt forcerad om tiden som presidenthustru. Kanske för att den delen handlade mer om politik och hennes konflikter med sitt eget samvete kontra det hennes man tvingades ta beslut om.

Det tilltalade mig mycket mer att följa hennes uppväxt med bland annat hennes färgstarka farmor. Även tiden med hennes man och deras riktigt stora kris var intressant att följa. Sen var det i och för sig bara drygt ett hundra sidor kvar så jag gillade merparten av boken väldigt mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar