tisdag 19 oktober 2010

Glasdockorna av Jorun Thørring

När jag fick den här av Boksnoken hade jag aldrig hört talas om Jorun Thørring. Men nu har jag läst hennes tyvärr enda bok som är översatt till svenska.

Handling: En ung kvinnlig student hittas död på en bänk och strax efter hittas en kvinna drunknad. Polisen fruktar seriemord och den samiske kriminalinspektören Aslak Eira kan inte släppa tanken på en unga kvinna som försvann för exakt ett år sedan och som aldrig dök upp. Finns det ett samband? Vad betyder det att de mördade kvinnorna alla var knutna till universitetet och att de var unga och vackra? Medan polisen famlar i blindo, försvinner ytterligare en ung kvinnlig student.

Den här utspelar sig i Tromsø i nordliga Norge. Delvis på grund av miljön (och vädret) tänker jag lite på Giles Blunts böcker som också utspelar sig långt norrut (fast på en annan kontinent). Miljön är en del av behållningen men även historien i sig är spännande. Man får också tidigt ana att mördaren finns i Aslak Eiras närhet. Mördaren vet att det är han som leder utredningen och mördaren har också lite koll på hans privatliv. Så det finns en krypande oro i hela boken på grund av det.

Trots att det är den andra boken om Aslak Eira så upplever jag inte att jag missat något om honom. Det är mycket möjligt att jag gjort det men i så fall är det inget jag saknar för att få behållning av den här boken.

Tack så mycket Boksnoken för den här!

1 kommentar: