tisdag 14 december 2010

Mr Alis äktenskapsbyrå av Farahad Zama

Om man gillar tonen i Damernas detektivbyrå så gillar man definitivt den här. Fast i mitt tycke är den här mycket mycket bättre.

Handling: Mr Ali är nybliven pensionär och bestämmer sig för att starta en äktenskapsförmedling. Hans kloka fru anställer en flicka, Aruna, som assistent. Med klokhet, sunt förnuft och fenomenal förmåga att få människor att öppna sig bygger de upp en framgångsrik förmedling. Aruna är lycklig över att kunna försörja sin familj, som hon fortfarande bor hos, men när hon själv möter kärleken verkar allt stå i vägen för hennes lycka. Och som läsare blir man orolig, men glad igen på slutet!

Mr Ali och hans fru är två oftast mycket kloka och varma personer. Vi får möta äktenskapsbyråns olika kunder genom dem får man en inblick i det rika Indien För äktenskapsbyrån riktar sig inte till de fattigaste. Men genom Mr Alis vänner och bekanta hör man om mycket mer tragiska öden. Så boken är definitivt inte bara mysig.

Man förstår hur komplext kastsystemet är och hur det fortfarande lever kvar hos människorna där. I den mysiga stämningen är lätt att tro att alla religioner där lever snällt sida vid sida men Farahad Zama visar på ett diskret sätt att så oftast inte är fallet. Eftersom huvudpersonerna är snälla och sympatiska så blir man glad av att läsa boken men mellan raderna så får man även känna på det fattiga och svåra. Det skapar ett djup och en känsla av att man även lärt sig något och inte bara fått en att må lite extra bra.

Betyg 4 av 5.

4 kommentarer:

  1. Jag har boken hemma, nu är jag väldigt peppad att läsa! Tack!

    SvaraRadera
  2. Fullbokhylla: Hoppas jag inte gett dig för stora förväntningar nu bara.

    SvaraRadera