fredag 7 januari 2011

Blå gryning av Ann Cleeves

Det här är Ann Cleeves sista bok i en serie av fyra om polisen Jimmy Perez på Shetlandsöarna. Jag har njutit mycket av serien av dess långsamma lunk och lite annorlunda miljö. Och även om böckerna har känts långsamma så har de absolut inte varit tråkiga.

Här får vi för första gången följa med Jimmy Perez hem till sin barndomsö, Fair Isle. Han tar även med sig sin fästmö Fran som ska presenteras för föräldrarna. Men kort efter att de anlänt så sker ett mord på ön, på öns fågelstation. Vädret försämras och Perez är till en början ensam polis där.

Den här boken får mig att tänka på en modern Agatha Christie och bland annat tio små negerpojkar, och jag menar det på ett positivt sätt. Den får mig även att tänka på Anne Holts 1222 över havet där de också blir instängda pga en snöstorm. Den här boken var en perfekt läsning under en julledighet.

Jag skulle vilja säga mer men då berättar jag för mycket om handlingen men jag kan väl säga att jag inte är helt nöjd med slutet.

Nu undrar jag vad Ann Cleeves ska skriva om istället nu när sviten med Jimmy Perez är över.

2 kommentarer:

  1. Jag fick nästan en psykos när jag läste slutet, mycket dåligt gjort av Cleeves tycker jag. Annars älskar jag de här böckerna!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag tycker de är jättetråkigt. Jag tänkte mitt i boken att så kan den i alla fall inte sluta - men det kunde den.

    SvaraRadera