söndag 14 oktober 2012

Stadsbesök: London

Enligt O har börjat med en ny bokgeografi där vi besöker städer istället för länder och börjar här med London. Antingen ska boken utspela sig där eller så ska författaren komma därifrån. Dessutom kompletteras det hela med en film som utspelar sig där.

Nu får jag se om jag är tillräckligt bred i mitt läsande för att kunna hänga med...

Bok: Här väljer jag den underbara Brev till en bokhandel 84. Charing Cross Road av Helene Hanff. Den handlar om hur Helene Hanff själv skriver till atikvariatet i London 1949  i jakt på olika klassiker som hon själv inte lyckas få tag i hemma i New York. Det inleder en härlig brevväxling mellan henne och Frank Doel som jobbar där. Den första halvan består av brevväxlingen och den andra då hon äntligen har råd att åka över till London. Tyvärr har Frank Doel dött då men hon träffar hans familj och flera andra som nämns i breven. Och som den öppna person hon är så händer mycket mer. Boken är alldeles för kort men ändå helt underbar.

Film: I filmen London River kommer Elisabeth från ön Guernsey och Ousmane som är en afrikan bosatt i Frankrike till London för att leta efter sin dotter respektive son som de inte lyckas få kontakt med efter terrorbombningarna 2005. Den är väldigt välspelad där den vita fördomsfulla kvinnan efter ett tag möter den afrikanske mörka mannen och de kastas mellan oro och hopp innan de slutligen får veta vad som hänt.

Så från ett mysigt dåtida London i litteraturens värld till ett hårdare och tuffare London idag får bli mitt bidrag.

2 kommentarer:

  1. Har inte hört talas om London River, så tack för tipset! Din bok har jag däremot sett som film, men inte läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har funderat på om jag ska försöka hitta filmen (den du sett) men är även sugen på att läsa om boken.

      Radera